Γιώργος Παπανδρέου: Η εξομολόγηση για το 1989 – Γιατί είχε πει στον Ανδρέα να αποχωρήσει

Γιώργος Παπανδρέου: Η εξομολόγηση για το 1989 – Γιατί είχε πει στον Ανδρέα να αποχωρήσει
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπροστά από αφίσα του Ανδρέα Παπανδρέου EUROKINISSI

Ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε τι είχε πει στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, ζητώντας του να εγκαταλείψει την πολιτική. Παραδέχθηκε ότι ο πατέρας του δικαιώθηκε, που δεν άκουσε τη συμβουλή του.

Την πρώτη του συνέντευξη, από όταν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Καλεσμένος στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” του Ν. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, το βράδυ της Πέμπτης (04/11), ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το βαρύ όνομα που φέρει αλλά και για το αν νιώθει πιο κοντά στον παππού του Γεώργιο Παπανδρέου ή στον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

“Προφανώς είναι και οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, σε διαφορετικές εποχές με διαφορετικές προσκλήσεις. Υπάρχει ένα ενιαίο στίγμα, ο αγώνας για κάποιες προοδευτικές ιδέες, ο αγώνας για τα δικαιώματα, ο αγώνας για την δημοκρατία. Αυτοί οι αγώνες δεν ήταν εύκολοι. Ήταν αγώνες με τον λαό, για τον λαό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πάλεψε για την ανεξαρτησία. Εξέφρασαν ο καθένας την εποχή του”, απάντησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

“Η αγάπη μου είναι και για τους δύο όπως και η έμπνευση”.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τη διαφωνία που είχαν ο παππούς του με τον πατέρα του (ο Ανδρέας εξέφραζε την αριστερή πτέρυγα) σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της Ένωσης Κέντρου, σημειώνοντας ότι εκείνος έπαιζε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ τους.

“Μια εποχή πήγαινα στον παππού μου και μιλούσα για τον πατέρα μου, όταν υπήρχε μια διαφορά ανάμεσα τους. Έπαιρνα τη θέση του πατέρα μου”, είπε χαρακτηριστικά.

Η δικαίωση και η θυσία του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Ν. Χατζηνικολάου με αφορμή την αναφορά στη διαφωνία Γεώργιου και Ανδρέα Παπανδρέου, ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου και για την “τριβή” που είχε ο ίδιος με τον πατέρα του το “βρώμικο” 1989, όταν και του είχε ζητήσει να αποχωρήσει από την πολιτική, κάτι που ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε.

“Όταν ήμουν μικρός και με πήγαινε βόλτα, μου μιλούσε για διάφορα θέματα. Σε μία από αυτές τις βόλτες μου μίλησε για την ζωή και τον θάνατο. Μου είπε ότι ‘θέλω να φύγω με αξιοπρέπεια, με διαύγεια, θέλω να φύγω με τις καλές στιγμές’. Όταν τον είδα να υποφέρει το 1989, του είπα ‘Πατέρα, μήπως ήρθε η ώρα να χαρείς την ζωή σου, να μείνεις στην θαλπωρή της οικογένειας;’. Είχε το θάρρος να μην τα εγκαταλείψει και πολιτικά δικαιώθηκε. Ήταν μια απόφαση που ήξερε ότι θα επιβαρύνει την υγεία του – και την επιβάρυνε – αλλά ήταν μια πολιτική απόφαση, μια θυσία και αυτό με εμπνέει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα