Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να κάνει “κυβέρνηση ηττημένων”

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να κάνει “κυβέρνηση ηττημένων”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Papamitsos

Το στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες έθεσε ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας το ερώτημα για τρίτες εκλογές, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Δεν άνοιξε – όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- τα χαρτιά του για τον ακριβή χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και ενώ όλα δείχνουν ότι οι πρώτες κάλπες θα στηθούν την Κυριακή των Βαϊων 9 Απριλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως ξεκαθάρισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επηρεάζουν το χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα.

“Το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές και προσδιορίζει τη διαδικασία με την οποία διαλύεται πρόωρα η Βουλή, έστω και αν αυτή η διάλυση έρχεται ένα ή δύο ή τρεις μήνες πριν από την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας. Όπως έχω πει πολλές φορές, εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο”, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε πάντως ιδίως στο σενάριο “κυβέρνησης ηττημένων” υπό το ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, ενώ απέφυγε ουσιαστικά να αποκλείσει ευθέως το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, εάν και στις δεύτερες δεν επιτύχει αυτοδυναμία.

“Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο.

Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος.

Θέλουν να μας πουν περίπου ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία»”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στο τέλος θα μιλήσει ακόμη και για νοθεία στις εκλογές.

Στο ερώτημα γιατί δεν επιχειρεί να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Διεκδικώ στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε.”

Και στο συνακόλουθο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει πως θα πάει και σε τρίτη κάλπη αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, ούτε στις δεύτερες εκλογές, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

“Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες” δήλωσε και απέφυγε εκ νέου το ερώτημα για τρίτες κάλπες επιμένοντας: “Σας απαντώ ευθέως: θα είμαστε αυτοδύναμοι.”

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε άλλωστε: “Δεν είμαι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Ξέρετε, όταν πηγαίνει κανείς στη μάχη δεν πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην πετύχει το στόχο του. Και δεν σας μιλάω αυτή τη στιγμή για ένα θεωρητικό ενδεχόμενο. Βλέπω τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.”

Στο ερώτημα εάν θα συνεχίσει να παίρνει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός απάντησε: “Εδώ και εφτά χρόνια, από τότε που έγινα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που με τίμησαν οι πολίτες με αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη, κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη. Και πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο κι ότι σκοπός είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν βλέπω καμία αντίφαση σε αυτό.”

Στο ερώτημα τι αλλαγές θα κάνει στην κυβέρνηση, εφόσον εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

“Σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο ονομάζουμε επιτελικό κράτος πιστεύω ότι επιτέλεσε την αποστολή του, με την έννοια ότι συντόνισε τους Υπουργούς, έθεσε στόχους, έβαλε κανόνες λογοδοσίας και συντόνισε μια σειρά από πολιτικές που απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων.”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων δεν αποτελεί προεκλογικές παροχές και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης μέχρι τις εκλογές. “Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες μας”, δήλωσε.

Διαμήνυσε επίσης εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει “πάγωμα” των πλειστηριασμών, για τους οποίους έριξε την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς θεσπίστηκε από την αντιπολίτευση, από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε άλλωστε ότι όσον αφορά στους πλειστηριασμούς: “Δεν άλλαξε κάτι. Και η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, που δεν έχουμε δει ακόμα το σκεπτικό της, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο πλαίσιο, ίδιο είναι το πλαίσιο. Άρα, είναι σαφές ότι αυτό το οποίο παρουσιάζεται, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πολύ απλά δεν συμβαίνει σήμερα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα