Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν με φόντο την Ουκρανία

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν με φόντο την Ουκρανία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ερντογάν στον Δεκέμβρη του 2019. Η τελευταία συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο

Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Το παρασκήνιο πίσω από το ραντεβού, ο ρόλος των ΗΠΑ και το καυτό θέμα του φυσικού αερίου.

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη διπλωματικά συγκυρία, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Μία συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται με επίσημη αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Φανάρι και κατόπιν προσκλήσεως του κ.Ερντογάν σε δείπνο. Συνάντηση όμως την οποία φέρεται να επιθυμούσαν και οι ΗΠΑ, καθώς το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία κρίσιμο παράγοντα στην περιοχή, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σημειωτέον ότι το ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν είχε αρχικώς διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο και χθες το επιβεβαίωσε και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Alpha είχε δηλώσει ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Σημειωτέον δε ότι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία είχε ταχθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Είναι δε η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, που πραγματοποιείται σε ένα τόσο “ανεπίσημο” πλαίσιο, δηλαδή όχι στο πλαίσιο πχ του ΝΑΤΟ. Σημειωτέον ότι η φύση της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη “δικαιολογεί” και την απουσία του Νίκου Δένδια από το δείπνο, μέσα σε κλίμα “ψυχρού πολέμου” Μαξίμου- υπουργείου Εξωτερικών.

Το ερώτημα είναι βεβαίως εάν ο κ.Ερντογάν θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι για άλλη μία φορά τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Μία πρόγευση των τουρκικών προθέσεων έδωσε πάντως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ.

Ο κ.Τσελίκ τη Δευτέρα δήλωσε ότι στη συνάντηση της Κυριακής ο Ερντογάν θα θέσει στον κ.Μητσοτάκη τις τουρκικές αξιώσεις για τη “γαλάζια πατρίδα”, την υφαλοκρηπίδα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο κ.Οικονόμου σχολίασε ότι οι δηλώσεις Τσελίκ “αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης.” Ενώ κυβερνητικά στελέχη υποβάθμιζαν το ζήτημα, σημειώνοντας ότι ο κ.Τσελίκ είναι κομματικό και όχι κυβερνητικό στέλεχος, επομένως οι δηλώσεις του πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι δεν θα τεθούν θέματα ελληνοτουρκικών διαφορών στο τραπέζι, δεδομένου ότι δεν έχει συμφωνηθεί να συμπεριληφθεί κάποιο “καυτό” ζήτημα στην ατζέντα της συζήτησης.

Στο ερώτημα εάν η Αθήνα δεν φοβάται ότι ο “σουλτάνος” θα επιχειρήσει να βάλει και άλλα θέματα στο τραπέζι, τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός σε αυτή την περίπτωση θα απαντήσει όπως πρέπει. Ενώ στο ερώτημα εάν η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση με την Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας, ο κ.Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει ότι η άποψη της Ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία είναι γνωστή και αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Στην Αθήνα πάντως θεωρούσαν ότι το κλίμα εν όψει της συνάντησης είναι καλό, αλλά σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη με χαμηλές προσδοκίες. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν δε ότι η Ελλάδα δε θέλει εντάσεις, αλλά δεν θα κάνει εκπτώσεις στις θέσεις της.

Αν δεν συζητήσουν όμως ελληνοτουρκικά, τότε για ποιο θέμα θα μιλήσουν Μητσοτάκης- Ερντογάν; Στην ατζέντα σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται περιφερειακά θέματα, όπως η αύξηση της μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας (αγωγός TANAP) και Ελλάδας (αγωγός TAP).

Η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγονται στη χώρα μας μέσω ΤΑΡ αποτελεί άλλωστε ένα από τα τρία βήματα του κυβερνητικού σχεδίου διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Και η στροφή της Ευρώπης και στο Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια φυσικού αερίου έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι οποίες πρωτοστατούν στο ενεργειακό μπλόκο στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα