Η εκλογική ατζέντα πίσω από τη χθεσινή επίθεση Μητσοτάκη σε Γεννηματά 

Η εκλογική ατζέντα πίσω από τη χθεσινή επίθεση Μητσοτάκη σε Γεννηματά 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός χθες αντιμετώπισε ως “πακέτο” τη Φ.Γεννηματά και τον Αλ.Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ΚΙΝΑΛ “αντίγραφο” του ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει τη χθεσινή παρέμβαση του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο με μία σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, την οποία κατηγόρησε για… ομοιότητα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε αίσθηση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε… ως “πακέτο” σε Γεννηματά- Τσίπρα, καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και καλώντας τους να ψηφίσουν ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Πίσω από αυτή τη στάση, κρύβεται μία συγκεκριμένη στρατηγική με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, που πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα είναι πρόωρες και σε κάθε περίπτωση θα είναι με απλή αναλογική.

Η Νέα Δημοκρατία κατά καιρούς έχει επιχειρήσει να τείνει χείρα συνεννόησης στο ΚΙΝΑΛ, με το οποίο όμως ταυτόχρονα βρίσκεται σε ανταγωνισμό για την αντιΣΥΡΙΖΑ “κεντρώα” ψήφο.

Αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του 2019 και δεν ήταν τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης στην προεκλογική του εκστρατεία τότε είχε απευθυνθεί ιδίως στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του Ποταμιού, σε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ταυτόχρονα, η αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική λειτουργούσε συσπειρωτικά και εκ δεξιών της ΝΔ.

Το ζήτημα είναι εάν και στις επόμενες εκλογές θα ακολουθήσει τη στρατηγική αυτή “λεηλασίας” κεντρώων, αλλά με αντι-αριστερά αντανακλαστικά, ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το οποίο σημειωτέον μπαίνει σε περίοδο εσωκομματικών εκλογών (χθες την υποψηφιότητα του για την ηγεσία ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος). Ή εάν θα επέλεγε αυτή τη φορά να κρατά ανοιχτή την πόρτα με το ΚΙΝΑΛ ως πιθανό εταίρο σε μία αναγκαστική συγκυβέρνηση.

Το σενάριο, που προφανώς δεν θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να οδηγούνταν η χώρα σε μία συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Και το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά έκλινε προς τα αριστερά στο εργασιακό, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε μάλιστα το νομοσχέδιο… εκσυγχρονιστικό, όρος που έχει ταυτιστεί με τον Κώστα Σημίτη.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εξυπηρετούν και οι επιθέσεις κατά του Παύλου Πολάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι “τροφοδοτεί” το αντιεμβολιαστικό “κίνημα”, καλώντας για μία ακόμη φορά τον κ.Τσίπρα να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην υπουργό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα