Η Ελπίδα ξεχάστηκε στην Βουλή

Η Ελπίδα ξεχάστηκε στην Βουλή
Αντιμέτωπος με τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Πολλά τα ερωτήματα και οι καταγγελίες της αντιπολιτευσης αλλά δίχως απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πως αποτιμούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Όποιος παρακολούθησε την τελική έκβαση της συζήτησης στην Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το «κλείσιμό» της από τον πρωθυπουργό, δύσκολά θα μπορούσε να …αντιληφθεί ότι η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία προέκυψε μετά το χάος που επικράτησε με την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Αυτό άλλωστε εκτιμούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρώντας ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις στους πολίτες για το τι έφταιξε και πώς θα διορθωθεί. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που κατέθεσε την πρόταση, αποτιμά πως η στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε από αλαζονεία και ψέματα.

Τι έλειψε από την τοποθέτηση του Κ.Μητσοτάκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά η αναφορά στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» κατέλαβε ένα πολύ μικρό μέρος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν ολόκληρο το προηγούμενο τριήμερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνολικά … έλειψαν παντελώς.

Ο πρωθυπουργός αν δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την απόδοση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σχετίζεται με κάποια εσφαλμένη κυβερνητική πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά. Όχι όμως γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση ούτε γιατί δεν έχουμε ταχύτητα, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει. Και αυτό ισχύει και για τα προβλήματα τα οποία συναντήσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα, ιδίως στην Αττική». Αναφέρθηκε και πάλι στην «συγνώμη» που ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου επισημαίνοντας πως «έχουμε το θάρρος να μπορούμε όχι μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά να προχωράμε και σε διαρθρωτικές αλλαγές», τις οποίες και περιέγραψε, αναφερόμενος κυρίως στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού.

Ένα μικρό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε την διαχείριση της κακοκαιρίας "Ελπίδα" Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αναφερθώ στην έρευνα που διεξάγεται για το πώς το πρόβλημα απλώθηκε σε άλλες κεντρικές αρτηρίες. Όλα στην ώρα τους». Αντιθέτως όμως μίλησε αναλυτικά για θέματα που εξωραΐζουν την κυβερνητική πρακτική που ακολουθήθηκε στην κακοκαιρία. Σημείωσε ότι «για την ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου και του ΔΕΔΔΗΕ αυτή επανήλθε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην Μήδεια». Επίσης πρόσθεσε πως «σήμερα και χθες χτυπήθηκαν από μεγάλες κακοκαιρίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Δανία και η Σουηδία. Έμειναν Δανοί και Σουηδοί πολίτες χωρίς ρεύμα, δεκάδες χιλιάδες. Δεν άκουσα εκεί κανένα πολιτικό κόμμα να ασκεί κριτική και να εργαλειοποιεί μια φυσική καταστροφή». Εγκαλώντας ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που άσκησαν.

Αντιθέτως ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η φύση μιας τέτοιας συζήτησης επιβάλλει την ολοκληρωμένη αναφορά συνολικά στο κυβερνητικό έργο. Το στοιχείο δηλαδή που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του. Όπως είπε υπήρξαν «προεκλογικές μας δεσμεύσεις που έγιναν πράξη» παρά «τις δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια να ξεπεραστούν μέσα σε λίγο διάστημα παθογένειες δεκαετιών». Προκειμένου να περιγράψει την πυκνότητα των εξελίξεων κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του ο Κ.Μητσοτάκης αξιοποίησε και μία φράση του Βλαντιμίρ Λενιν επισημαίνοντας πως «ο Λένιν, έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης. Ούτε βαρυγκομούμε, ούτε λιποψυχούμε».

Για αλαζονεία και ψέματα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται πως σε μία 3ημερη συζήτηση που τοποθετήθηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για την κακοκαιρία «Ελπίδα» αλλά και ο πρωθυπουργός δεν υπήρξε έστω μία συγκεκριμένη παραδοχή των λαθών που έγιναν. Επίσης καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης για γεγονότα που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Αντιθέτως στην Κουμουνδούρου θεωρούν «αλαζονική» την συμπεριφορά που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία διαδικασία που αντικειμενικά ήταν απολογούμενος. Όπως σημειώνουν ο πρωθυπουργός …αυτοθαυμάστηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης προβάλλοντας μια πραγματικότητα εικονική. Όχι μόνον για τα θέματα που αφορούν την κακοκαιρία αλλά συνολικά για τα ανοιχτά μέτωπα, ιδίως της ακρίβειας και της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση βρέθηκε στην Βουλή απομονωμένη. Δεχόμενη κριτική για την πολιτική της από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Γεγονός που προέκυψε από την πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής.

Ερωτήματα για την κακοκαιρία αλλά και για την σχέση της κυβέρνηση με τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη απεύθυνε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στον Κ.Μητσοτάκη, πως δεν δίστασε να πει ψέματα στο κοινοβούλιο. Ειδικά για την πανδημία ψεύδος θεωρεί η Κουμουνδούρου τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού πως η χώρα βρίσκεται κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο στον αριθμό των θανάτων. Παρά το ότι η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν επίσης ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να …θολώσει τα νερά στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας αναθέσεις της τάξης των 5 δις ευρώ, υποστηρίζοντας ότι στο κονδύλιο αυτό συνυπολογίζεται και η αγορά των γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale. Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με έμφαση την σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σχέση του στενού συνεργάτη του και υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Στοιχείο που φαίνεται να πείθει την αντιπολίτευση ότι σε αυτή την υπόθεση είναι εγκλωβισμένος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

ΚΙΝ.ΑΛ: Δεν μάθαμε τι πρέπει να αλλάξει στην χώρα

Την εκτίμηση ότι οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από την χιονόπτωση δεν πληροφορήθηκαν «τι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική προστασία, για να βελτιωθούν οι δομές και να μη ξαναζήσουν στιγμές αγωνίας, εγκλωβισμένοι για ώρες μέσα στα χιόνια χωρίς θέρμανση και ρεύμα» επισημαίνεται από το ΚΙΝ.ΑΛ. επίσης ότι «οι πολίτες δεν άκουσαν τίποτα για το πώς θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Η Χαριλάου Τρίκούπη πάντως αποδίδει αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα στον τρόπο που διεξάγουν τον πολιτικό διάλογο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα