Η επικοινωνιακή “άμυνα” του Μαξίμου για τις φωτιές 

Η επικοινωνιακή “άμυνα” του Μαξίμου για τις φωτιές 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Με τον πύρινο εφιάλτη να μην έχει τέλος, η κυβέρνηση διαψεύδει “θεωρίες συνομωσίας” για το μοιραίο Canadair και μιλά για άνιση μάχη με τη φύση.

Στον τραγικό απολογισμό των καταστροφικών πυρκαγιών, προστέθηκαν χθες δύο νεκροί στη Μαγνησία, ενώ σοκ προκάλεσε το γεγονός ότι χρειάστηκε να σταλεί 112 για εκκένωση του βόρειου τμήματος της πόλης της Λαμίας, λίγο πριν γραφτεί ο θλιβερός επίλογος με τις κηδείες των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα παραστεί το απόγευμα στην εξόδιο ακολουθία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στο Κιλκίς, ενώ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραστεί στην κηδεία του σμηναγου Χρήστου Μουλά την Παρασκευή.

Υποκλινόμαστε στην αυτοθυσία και στον ηρωισμό του Σμηναγού Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Στεφανίδη, που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές”, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση του χθες στη Βουλή, σπεύδοντας να ζητήσει με νόημα:

“Να σιωπήσουμε για να τους τιμήσουμε. Με ενότητα, με ωριμότητα, με υπευθυνότητα, χωρίς εύκολες απαντήσεις απ’ όλους και για όλα, χωρίς παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας και πολύ περισσότερο χωρίς ο πόνος να γίνει κομματικό σύνθημα.”

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε άλλωστε λόγο για “άνιση μάχη με τη φύση”, σημειώνοντας ότι αντίστοιχα καταστροφικές πυρκαγιές ξεσπούν τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη Μεσόγειο. Υποστήριξε δε την ίδια στιγμή ότι το κράτος δίνει αυτή τη μάχη “με καλύτερη οργάνωση και με περισσότερα μέσα στη διάθεσή του”.

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν έχουν τελειώσει οι δύσκολες ημέρες, καθώς μετά τον καύσωνα θα ακολουθήσουν ισχυροί άνεμοι, ζητώντας από όλους απόλυτη επιφυλακή.

“Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και στην άμυνα απέναντί της προφανώς πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κράτος. Συμπαραστάτες, ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουν να είναι τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά με την ατομική του συμπεριφορά”, σημείωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά και από σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, το Μαξίμου θέλει να προλάβει τη δημιουργία εντυπώσεων για την παλαιότητα των Canadair και την εξάντληση τόσο των πτητικών μέσων όσο και του έμψυχου δυναμικού.

“Λένε κάποιοι ότι δεν ήταν ασφαλές, το συγκεκριμένο Canadair και δεν έπρεπε να πετάξει. Όπως έχουμε ήρωες πιλότους, έχουμε και άριστους τεχνικούς, οι οποίοι και αυτοί βρίσκονται ―με τη βάρδια του ο καθένας― καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί, να απογειωθεί το οποιοδήποτε Canadair, το οποιοδήποτε πτητικό μέσο, αν δεν δοθεί πιστοποίηση από τους τεχνικούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο”, υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης (Ant1) και πρόσθεσε: “Όσοι διακινούν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες, ουσιαστικά προσβάλλουν τους εξαιρετικούς μας τεχνικούς και την Πολεμική μας Αεροπορία, οι οποίοι κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας απάντησε και σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πιλότους στο έλεος του Θεού με παλιά πτητικά μέσα, υπενθυμίζοντας ότι η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία των Canadair εξαγοράστηκε και μέχρι να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός παραγγελιών, έχει σταματήσει η γραμμή παραγωγής.

“Η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες χώρες, που μόλις μπουν τα νέα Canadair σε γραμμή παραγωγής, θα εξασφαλίσει επτά συνολικά νέα Canadair, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος δυνατός, συναρτήσει και του πληθυσμού της χώρας. Πέντε από το Πρόγραμμα «Αιγίς», ένα Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που ψηφίστηκε πέρσι στη Βουλή, εγκαίρως, ως προς τις άλλες χώρες, συνολικά δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και δύο από τον RescEU”, ανέφερε επίσης ο κ. Μαρινάκης.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένη ή να πανηγυρίσει, όταν “διαχειριζόμαστε μια κατάσταση πολέμου”, όπως είπε, στη γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχει “επενδύσει” ιδιαίτερα στο 112. Δυστυχώς όμως χθες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στον Χοροστάσι Μαγνησίας και το Βελεστίνο. Οι πληροφορίες πάντως από το συντονιστικό κέντρο επισημαίνουν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές είχε σταλεί 112.

Μάλιστα ο δήμαρχος Αλμυρού δήλωσε ότι ο ίδιος είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά το ζευγάρι στο Χοροστάσι Μαγνησίας να απομακρυνθεί, ωστόσο το τροχόσπιτο πήρε φωτιά και η γυναίκα που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της, λίγα μέτρα μάλιστα από τη θάλασσα. Ο δε κτηνοτρόφος στον Άγιο Γεώργιο Φερρών (Βελεστίνο) προσπάθησε να σώσει τα πρόβατα του οδηγώντας τα ψηλότερα στο βουνό, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα