Η ΝΔ δυσφορεί για το “τέλος τα μνημόνια” του Μοσκοβισί, η κυβέρνηση απαντά πως είναι αλήθεια

Η ΝΔ δυσφορεί για το “τέλος τα μνημόνια” του Μοσκοβισί, η κυβέρνηση απαντά πως είναι αλήθεια
Ενημέρωση των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Pierre Moscovici και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργο Κατρούγκαλο. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι η τρόικα δε θα επιστρέψει και ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, προκαλώντας την αντίδραση του Χατζηδάκη, στον οποίο απάντησε ο Τζανακόπουλος

Το τέλος των Μνημονίων τον Αύγουστο προανήγγειλε από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθαρίζοντας ότι στο εξής η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος θα είναι αντίστοιχη με τον άλλων χωρών που εξήλθαν από τα μνημόνια (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).

«Το λέω δημόσια δεν είναι 4ο Μνημόνιο. Δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ» δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Μοσκοβισί καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Μάλιστα, εξήγησε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν θα έχει καμία σχέση με μνημόνιο αλλά θα ισχύσει «όπως και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο». «Θα είναι μια εποπτεία προσαρμοσμένη. Το κάνουμε για τους καθησυχάσουμε τους επενδυτές και να διευκολύνουμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στους επόμενους μήνες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε ο Μοσκοβισί και κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», «γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική αλλαγή και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Σημείωσε δε ότι «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».

Τα όσα είπε ο Μοσκοβισί όμως στη Βουλή προκάλεσαν την αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

«Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πως πρόκειται για 4ο μνημόνιο» απάντησε φανερά εκνευρισμένος στον κ. Μοσκοβισί ο κ. Χατζηδάκης λίγα λεπτά αφού ο ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάριζε ότι τα μνημόνια τέλειωσαν για την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε, όμως, επίθεση στον επίτροπο της ΕΕ και για την αναφορά του ότι πλέον η Ελλάδα ξαναγίνεται νορμάλ χώρα. «Η Ελλάδα είναι μόνο στα λόγια κανονική χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης στρεφόμενος ευθέως κατά του επιτρόπου. Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Μοσκοβισί να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 προκειμένου να διαμορφώσει η ΝΔ σχετικά το κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Την αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ στα όσα είπε ο Μοσκοβισί στην ελληνική Βουλή σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Ο κ. Χατζηδάκης, στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια. Θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο.

Ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο και ότι η Ελλάδα πέτυχε μία πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο.

Θύμωσε όμως και με το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική ευελιξία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

“Ο κ. Χατζιδάκης, αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί και να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα.”

Το «σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινοβουλευτικής τάξης, με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η Βουλή των Ελλήνων, αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης» έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Με πάρα πολύ μεγάλο κόπο και ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο, μπορέσαμε να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στα προγράμματα τα οποία είχαν συνομολογηθεί, πλην όμως, πολλές φορές, κινηθήκαμε στα όρια του ελληνικού Συντάγματος» επισήμανε ο πρόεδρος του Σώματος και συνέχισε: «Με αυτή την έννοια, το λέω θετικά, από εδώ και πέρα, τουλάχιστον ως προς αυτό το ζήτημα το οποίο δεν είναι ήσσονος, αλλά εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, ειδικά για τη χώρα μας, θα υπάρξει μια διαφορετική, απρόσκοπτη και δημοκρατική λειτουργία, όπως πάντοτε προσπαθούμε να υπάρχει στην ελληνική Βουλή».

Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε στον κ. Μοσκοβισί πως σε τρία χρόνια θα γίνουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι εορτασμοί για τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας μας, «γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό για εμάς» όπως τόνισε, ευχαριστώντας παράλληλα τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων για την έως τώρα συμβολή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο κασετίνα με ασημένια μετάλλια, σε μια ειδική επετειακή έκδοση του Κοινοβουλίου, που απεικονίζουν αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα