Η “σοσιαλμανία” του Μητσοτάκη, τα επιδόματα και το ζιβάγκο 

Η “σοσιαλμανία” του Μητσοτάκη, τα επιδόματα και το ζιβάγκο 
O Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το Food Pass προβάλλει ως απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, διεκδικώντας για τη ΝΔ τον τίτλο του προοδευτικού και λαϊκού κόμματος 

Στο Food Pass και την πολιτική των επιδομάτων “ποντάρει” η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα χθες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου εμφανίστηκε με… ζιβάγκο και αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, διεκδίκησε για τη Νέα Δημοκρατία τον τίτλο του προοδευτικού και λαϊκού κόμματος.

“Μερικές φορές αιφνιδιάζουμε τους αντιπάλους μας με κινήσεις οι οποίες στρέφονται στους πιο αδύναμους. Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Γιατί όποιος καλά γνωρίζει την ιστορία αυτής της παράταξης, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνωρίζει ότι είμαστε το μόνο πραγματικά λαϊκό κόμμα στη χώρα. Πατριωτικό, λαϊκό και προοδευτικό”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Ενώ τόνισε ότι τα χρήματα για το Food Pass θα βρεθούν από την υπερφορολόγηση των δύο ελληνικών διυλιστηρίων, προσθέτοντας: “Αυτό σημαίνει προοδευτική πολιτική: να παίρνεις από τους λίγους για να δίνεις στους πολλούς και όχι το ανάποδο”.

Η κυβέρνηση πάντως προσπαθεί να λανσάρει τον όρο Market Pass αντί για Food Pass, ώστε να μη γίνονται… συνειρμοί για τρόφιμα με κουπόνια. Ενώ παρά τις αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η “σοσιαλμανία” Μητσοτάκη περιορίζεται στην επιδοματική πολιτική, χωρίς φυσικά ούτε σκέψη για φρένο στην ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας ή για ρύθμιση της αγοράς με ουσιαστικούς ελέγχους.

Το Μαξίμου επίσης έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ειδικότερα πως έτσι θα μειωθούν τα δημόσια έσοδα, χωρίς κατ ανάγκην η μείωση να φτάσει στον καταναλωτή. Ενώ αγνοεί τις ανησυχίες ότι τα μαζικά επιδόματα θα αυξήσουν και άλλο τον πληθωρισμό και άρα εν τέλει το Food Pass θα περάσει στα προϊόντα ως ανατίμηση.

Η κυβέρνηση εξάλλου επιμένει ότι το καλάθι του νοικοκυριού δουλεύει και ετοιμάζει και νέα καλάθια, τη στιγμή που τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν την καρδιά του προβλήματος: Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το Food Pass βέβαια θα είναι μόλις 22 ευρώ το μήνα ανά άτομο. Σημειωτέον δε ότι η ενίσχυση υπόκειται σε εισοδηματικά όρια που είναι τα 24.000 για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Μάλιστα τα όρια είναι χαμηλότερα από αυτά που ίσχυσαν για το fuel pass 2. Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο θεωρούν ότι και το μέτρο αυτό συμβάλλει στο κυβερνητικό αφήγημα “κάνουμε ό,τι μπορούμε” και εκτιμούν ότι και πάλι οι πολίτες θα προτιμήσουν έστω και αυτα τα ελάχιστα από την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Την αισιοδοξία στο Μαξίμου ενίσχυσε εν τω μεταξύ το γεγονός ότι τελικά χθες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σε πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για να συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων και στην ενέργεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα