Υπέρ κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για την άμυνα Μητσοτάκης και Τουσκ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ AP

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογο του με το βλέμμα στην επομένη των ευρωεκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμπνοια απόψεων όσον αφορά στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, το μεταναστευτικό, αλλά και τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία εξέφρασαν κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ.

Τάχθηκαν ειδικότερα υπέρ κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού ώστε να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την κοινή άμυνα της ΕΕ. Ενώ εξέφρασαν την απόφαση τους να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ πραγματοποιείται λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Απριλίου, αλλά και με το βλέμμα στην επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης μετέβη στη Βαρσοβία, όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. (ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου). Ενώ προηγουμένως είχε μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, στο περιθώριο της οποίας συνάντησε ξανά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελενσκι.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πολωνό ομόλογο του σημείωσε ότι είπε τόσο στον κ. Τουσκ όσο και στον κ. Ζελένσκι πως “είναι απόφαση μας να συνεχίσουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία”.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσαν πρόσφατα δημοσιεύματα περί αποστολής ελληνικών F16 στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η ασφάλεια και άμυνα πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ταμείου, για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων. “Αυτό πρέπει να το συζητήσουμε μετά τις ευρωεκλογές” σημείωσε. Προανήγγειλε επίσης κοινές πρωτοβουλίες με την Πολωνία και άλλα κράτη μέλη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ανταγωνιστικότητα και το μεταναστευτικό.

Η πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για το ταμείο άμυνας της ΕΕ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για τη δημιουργία του ταμείου για την άμυνα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτό η αμυντική τεχνολογία των ίδιων των χωρών της ΕΕ.

“Μιλήσαμε πολύ για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ως χώρες να επενδύσουμε περισσότερα – εμείς ήδη ξεπερνάμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ –  αλλά να βρούμε και νέα μονοπάτια για να συνεργαστούμε ως Ευρωπαίοι, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκή τεχνολογία”, είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε άλλωστε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ραγδαία από το 2019 όταν είχε συμφωνηθεί η τελευταία πολιτική άμυνας της ΕΕ, καθώς έχει μεσολαβήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θέση με την οποία συμφώνησε ο κ. Τουσκ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι στο χθεσινό δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών στη Βαρσοβία συζητήθηκαν οι κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και το ενδεχόμενο να κατασχεθούν οι τόκοι ή και το κεφάλαιο ρωσικών επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθεί η στήριξη στην Ουκρανία, αντί να πληρώνουν από την τσέπη τους οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι νομικά οι κινήσεις της θα είναι απολύτως θωρακισμένες.

Ο κ. Τουσκ τάχθηκε επίσης υπέρ της συνέχισης εισαγωγής ρωσικών σιτηρών αλλά με επιβολή φόρου 50%, που όπως εκτίμησε θα ακυρώσει την ανταγωνιστικότητα τους. Εκτίμησε δε ότι η Κομισιόν μπορεί να λάβει σχετική απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε εκ νέου αιχμές για την Τουρκία επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρούν όλες οι σύμμαχες χώρες τις κυρώσεις στην Ρωσία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης μπλόκο της ΕΕ στο “σκιώδη στόλο” 100 και πλέον πλοίων χωρίς σημαίες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τουσκ για τη βοήθεια που προσέφεραν Πολωνοί πυροσβέστες στην Ελλάδα κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Δήλωσε μάλιστα ότι συζήτησαν με τον Πολωνό ομόλογο του το ενδεχόμενο κλιμάκιο Πολωνών πυροσβεστών να βρίσκεται μόνιμα στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα