Ιβάνοφ: Ιστορική αυτοκτονία το "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής

O πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ
O πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ MOTIONTEAM

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ καλεί τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, καλεί σε μαζική συμμετοχή, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή "επιλογή που αφορά το μέλλον των πολιτών και των παιδιών τους".

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Ζάεφ: Επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η εκστρατεία των κομμάτων στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τα μεσάνυχτα και μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα στα Σκόπια, Δημοψήφισμα, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Ο Ντόουλ αδειάζει Βέμπερ, που στηρίζει Μητσοτάκη

Σκόπια: Τι θα ψηφίσουν οι αλβανόφωνοι

Ντιμιτρόφ: Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα, η διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή

SHARE: