Κ.Ε ΚΙΝΑΛ: Το στίγμα των 4 υποψηφίων

Κ.Ε ΚΙΝΑΛ: Το στίγμα των 4 υποψηφίων
Εικόνα από την ΚΕ του ΚΙΝΑΛ intime

"Γεννηματά ή διάσπαση" το δίλημμα που θέτει η σημερινή ηγεσία. Αντι-σύριζα λογική από τον Λοβέρδο, αποφεύγει τις σαφείς απαντήσεις ο Ανδρουλάκης, "δεν πάμε με την Δεξιά" ξεκαθαρίζει ο Καστανίδης.

Τα οργανωτικά ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής που θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η διαδικασία όμως έδωσε στην Φώφη Γεννηματά και στους τρεις συνυποψήφιους της (Ν.Ανδρουλάκη, Α.Λοβέρδο, Χ.Καστανίδη) να καταθέσουν το πολιτικό τους στίγμα. Αν και η «αυτόνομη πορεία» ήταν η πρόθεση που καταγράφηκε σε όλες τις ομιλίες, ήταν εμφανείς οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν όσον αφορά την προοπτική των σχέσεων του ΚΙΝ.ΑΛ με την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννηματά: Εγγυητής ότι δεν θα υπάρξει διάσπαση

Το μήνυμα που με σαφήνεια έδωσε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, ήταν σαφές: Η συνέχιση της ηγεσίας της είναι η μόνη εξέλιξη που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και επί της ουσίας την συνέχιση της ύπαρξης του Κινήματος Αλλαγής. Η πρόεδρος του κόμματος αν και αποδέχθηκε ότι έχουν γίνει και λάθη τόνισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ έχει διπλασιάσει τις δυνάμεις του στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσει και είναι έτοιμο για το μεγάλο άλμα σε μία περίοδο που φαίνεται να ανακάμπτει η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη όπως π.χ με την νίκη του SPD στην Γερμανία. Όπως επισήμανε η Φ. Γεννηματά αποτιμώντας την έως τώρα πορεία της παράταξης είπε πως «δεν γίναμε δεκανίκι κανενός και σήμερα γνωρίζουν όλοι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει χαράξει μία δική του αυτόνομη, υπερήφανη πορεία». Τόνισε ότι το τρίπτυχο που πρεσβεύει είναι: «Ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα».

Η Φώφη Γεννηματά άφησε ξεκάθαρο υπονοούμενο απέναντι στους άλλους υποψήφιους λέγοντας ότι υπάρχουν εμφανείς «κλίσεις» είτε προς την Ν.Δ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώντας – προφανώς- στην πρώτη κατηγορία τις υποψηφιότητες του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ στην δεύτερη κατηγορία αυτή του Χάρη Καστανίδη. Η πρόεδρος του κόμματος διέβλεψε ότι η έλευση ενός εξ αυτών στην προεδρία θα οδηγήσει στην διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αν θολώσουμε ξανά το μήνυμά μας, αν κοιτάξουμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά και χαλάσουμε τη γραμμή της αυτόνομης πορείας, τότε ο διχασμός και η διάσπαση είναι προ των πυλών και αυτή τη φορά θα είναι η χαριστική βολή στην παράταξή μας».

Ανδρουλάκης: Ζητείται ανανέωση

Το «χαρτί» της ανανέωσης πρόκειται να «παίξει» στην προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, απέφυγε να πάρει θέσει στα πολιτικά διλήμματα που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό.

Χαρακτηριστικό είναι πως δεν αναφέρθηκε στο πώς βλέπει τις σχέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ με την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκέστηκε να σημειώσει πως «είμαστε η παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας». Επίσης πως «είμαστε η παράταξη της αλλαγής. Η ανανέωση, η εξέλιξη, είναι μέρος της πολιτικής μας παράδοσης. Το Κίνημά μας διαχρονικά άλλαζε και προσαρμοζόταν στην εποχή του. Έτσι και τώρα πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα της ιστορίας μας και να ανανεωθούμε οι ίδιοι».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν φειδωλός στην κριτική που άσκησε στην Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «έχουμε σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουμε κάνει το άλμα προς τα πάνω». Υποννοώντας σαφώς ότι η ανανέωση της ηγεσίας θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Λοβέρδος: Όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για αυτόνομο ρόλο του ΚΙΝ.ΑΛ και του ΠΑΣΟΚ μίλησε στην παρέμβασή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Παρόλα αυτά η μόνη πολιτική διέξοδος που θέλησε να αποκλείσει ευθέως ήταν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος μας να είναι ευθύς». Μάλιστα άσκησε κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε «ο Τσίπρας μου έβαλε στο στόμα ότι θα γίνω δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προσβολή και συκοφαντία. Οποίος μου το πει κατά πρόσωπο θα τον ρωτήσω τι έκανε κατά την συγκυβέρνηση. Όσοι τα λένε αυτά, έχουν δώσει και τα χέρια με ΣΥΡΙΖΑ». Βάλλοντας κατά της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ επισήμανε ότι «πολλές φορές και ατυχώς, το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να πάρουμε θέση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαφοροποιηθούμε. Δεν μπορεί, φίλες και φίλοι, εφαλτήριο των θέσεων και των αποφάσεων ενός κόμματος να είναι η εναγώνια αναζήτηση του τι λέει ο άλλος».

Καστανίδης: Δεν συμπράττουμε με την δεξιά

Εμφανές αντι-δεξιό προφίλ υιοθέτησε στην παρέμβασή του Χάρης Καστανίδης ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με την δεξιά, με την οποία έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις». Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχουν διαφορές και με την «ριζοσπαστική αριστερά, αν σε αποκαλέσουν γερμανοτσολιά θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες».

Ο Χάρης Καστανίδης είπε επίσης πως «έχουμε ανάγκη την αυτόνομη πορεία» και τονίζοντας ότι «δεν πρέπει δηλαδή να έχει κάποιος ανάγκη την στήριξη μεγάλων ομίλων και συμφερόντων» φράση που αποτιμήθηκε ως αιχμή για κάποιους από τους συνυποψηφίους του και ιδίως τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Αποστάσεις από όλους τους υποψήφιους κράτησε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Σημείωσε όμως ότι επιθυμεί μια διαδικασία «με ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο και να συμβάλει στην αναζήτηση και την ανάδειξη προτάσεων ικανών να οικοδομήσουν μια πολιτική δύναμη που θα χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δεξιά, αλλά και από την απάντηση στο άλλο μεγάλο αίτημα, της προοδευτικής αλλαγής, που αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα»

Τα οργανωτικά

Όσον αφορά τα ζητήματα της διαδικασίας προκειμένου να αναδειχθούν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, στις 15 Οκτωβρίου, υπήρξε τελικά αργά το απόγευμα, απόφαση κατά πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Η αρχική εισήγηση που υπήρξε διαφοροποιήθηκε σε συγκεκριμένα σημεία έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που έγιναν από την πλευρά των υποψηφίων.

Έτσι για την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία προβλέπεται αντίτιμο 3 ευρώ, αντί 3+1 στον δεύτερο γύρο όπως είχε αρχικά προταθεί, ενώ οι κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές θα αποτελούνται από εκπροσώπους των υποψηφίων και ένα μέλος της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής αντί για δύο που προέβλεπε η αρχική εισήγηση. Πάντως οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν 5.000 υποστηρικτικές υπογραφές από τους 135.000 που καταγράφονται στο μητρώο του Κινήματος Αλλαγής. Ερώτημα αποτελεί αν αυτή η πρόνοια θα δυσκολέψει κάποιον από τους υποψήφιους αν και όλες οι πλευρές υποστηρίζουν ότι μπορούν να συλλέξουν αυτό τον αριθμό. Για την εγκυρότητα των υπογραφών θα υπάρξει δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με την απόφαση που ψηφίστηκε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα