“Καυτός” Ιούνιος με εργασιακό, ΕΝΦΙΑ και Τουρκία 

“Καυτός” Ιούνιος με εργασιακό, ΕΝΦΙΑ και Τουρκία 
Ο Κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Τρία δύσκολα μέτωπα για την κυβέρνηση: Το εργασιακό νομοσχέδιο. Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που δημιουργεί φόβους για αύξηση ΕΝΦΙΑ. Και τα ελληνοτουρκικά 

Ο Ιούνιος εξελίσσεται σε “καυτό” πολιτικά μήνα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ανοιχτά τρία δύσκολα μέτωπα:

Το εργασιακό νομοσχέδιο, που έρχεται σε ψηφοφορία στη Βουλή στις 17 Ιουνίου, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, δημιουργεί φόβους για τυχόν αύξηση του ΕΝΦΙΑ και σε κάθε περίπτωση ακυρώνει κάθε σχεδιασμό για περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων.

Και τα ελληνοτουρκικά, με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει κλείσει για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Το εργασιακό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελεί ένα “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” με το συνδικαλισμό για ορισμένους στην ηγεσία της ΝΔ, ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι οι γαλάζιοι βουλευτές δεν… πετούν και τη σκούφια τους να το υποστηρίξουν, ούτε ότι η κυβέρνηση το αποκαλεί “νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας”.

Η κυβέρνηση ειδικότερα ισχυρίζεται ότι στηρίζει τους εργαζόμενους και τα βάζει με τους “κακούς συνδικαλιστές”, ενώ χαρακτηρίζει fake news του ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες για έμμεση καταστρατήγηση του 8ώρου και πληρωμή των υπερωριών με ρεπό. Καθώς όμως είναι γεγονός ότι το νομοσχέδιο γκρεμίζει κεκτημένα της Μεταπολίτευσης και αλλάζει τα θέσφατα δεκαετιών, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση η ψήφιση του. Στην περίπτωση πάντως που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, θα διευκολύνει στην πραγματικότητα την κυβέρνηση, καθώς θα συσπειρωθεί αναγκαστικά η κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμη και βουλευτές που ενδεχομένως να έχουν ενστάσεις.

Σημειωτέον ότι ακολουθεί και ένα ακόμα «δύσκολο» νομοσχέδιο, για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Εάν το εργασιακό νομοσχέδιο μπορεί να παρουσιαστεί ως μάχη απέναντι σε “οργανωμένες μειοψηφίες” κατά την προσφιλή κυβερνητική έκφραση, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δημιουργεί θέμα στον πυρήνα της ΝΔ, την περίφημη μεσαία τάξη.

“Οι όποιες μεταβολές δε θα μεταφραστούν σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αφού οι συντελεστές θα προσαρμοστούν ανάλογα”, υποσχέθηκε πάντως ο κ. Σταϊκούρας. Για την ακρίβεια όμως, αυτό που διαβεβαίωσε ήταν ότι δεν θα προκύψουν αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία και για τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση μάλιστα σε αυτό το θέμα θέλει να… βγει εξ αριστερών στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι θα επιβαρυνθούν περιοχές, οι οποίες υποφορολγούνταν. Για παράδειγμα στη Μύκονο οι αυξήσεις σε κάποιες περιοχές θα είναι άνω του 200%.

Η κυβέρνηση δηλαδή θέλει να καταδείξει ότι με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν οι… έχοντες και κατέχοντες. Ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι εξετάζεται περαιτέρω μείωση φορολόγησης ακίνητης περιουσίας σε συνέχεια της μείωσης 22%, που ήδη έχει γίνει. Αλλά επί του παρόντος, δεσμεύεται μόνο ότι δεν θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ, όχι ότι θα μειωθεί. Σαφώς όμως θα αναζητήσει στο μέλλον, έχοντας και τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άρα απελευθέρωσης κονδυλίων, τρόπους περαιτέρω μείωσης της φορολογίας.

Και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί την πάντα επιθετική Τουρκία εν όψει του ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν. Η Άγκυρα συνεχίζει τις λεκτικές προκλήσεις με τελευταίο κρούσμα την επίθεση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι βυθίζει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες. Όσο οι προκλήσεις της Τουρκίας πάντως παραμένουν σε ρητορικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση δεν “τσιμπάει” επιμένοντας ότι εκείνη επιθυμεί το διάλογο. Το ερώτημα βεβαίως είναι τι θα γίνει εάν πριν το ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την Τουρκία, η Άγκυρα προβεί και σε πράξεις. Ή ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση, εάν πράξει μετά. Στην Αθήνα πάντως ελπίζουν ότι δεν θα επαναληφθεί το περσινό καλοκαίρι επικίνδυνων παιχνιδιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα