Και εξ οικείων τα βέλη στον Μητσοτάκη για την επιδοματική πολιτική 

Και εξ οικείων τα βέλη στον Μητσοτάκη για την επιδοματική πολιτική 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός τα βάζει με τους “φιλελεύθερους πολυτελείας” και ο Στουρνάρας προειδοποιεί “να μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών”

Δεν ήταν προφανώς τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022, υπερασπιζόμενος το Market Pass, τα έβαλε όχι μόνο με τους “αριστερούς του χαβιαριού” (φράση που είχε χρησιμοποιήσει για να αντικρούσει την κριτική και για το καλάθι του νοικοκυριού), αλλά και με τους “φιλελεύθερους πολυτελείας”.

Και αυτό καθώς ο πρωθυπουργός δέχεται και εξ οικείων τα βέλη για την επιδοματική πολιτική, που η κυβέρνηση βεβαίως επιμένει ότι δεν συνιστά επιδοματική πολιτική, ούτε “προεκλογικά αντίδωρα”.

Η κυβέρνηση όμως βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την κριτική της “λαϊκής δεξιάς”, που θεωρεί ανεπαρκές το μέτρο, όσο και των φιλελεύθερων και κεντρώων, που ενοχλούνται από παντός τύπου “παροχές” και εκφράζουν φόβους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις στο μέλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε με… διδακτικό ύφος χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: “Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών”. Ενώ είπε ότι πρέπει να γίνει εθνικός στόχος για το 2023 η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία όπως σημείωσε “θα φέρει χρήματα στην Ελλαδα σε μια δύσκολη περίοδο.”

Η Τράπεζα της Ελλάδος μάλιστα στέλνει σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό προβλέποντας ότι το 2023 θα κινηθεί στα επίπεδα του 5,8%, υψηλότερα δηλαδή και από 5% που εκτιμά στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου πάντως επιμένει ότι τα μέτρα στήριξης δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, επικαλούμενο πχ ότι το Market Pass θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και ότι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Επιμένει επίσης ότι το Market Pass (και ουχί Food Pass για την αποφυγή συνειρμών διανομής φαγητού με κουπόνια) αφορά τη “μεσαία τάξη”, παρά τα αρκετά αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για το παρών στο σχετικό νομοσχέδιο.

Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι η Νέα Δημοκρατία αγωνιά για την αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023 και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η “αχίλλειος πτέρνα” της είναι η ακρίβεια, η οποία άλλωστε καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που “καίει” την κοινωνία και στις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα