Κίνημα Αλλαγής: Μπαίνει σε ρυθμούς “νέας σοσιαλδημοκρατίας”

Κίνημα Αλλαγής: Μπαίνει σε ρυθμούς “νέας σοσιαλδημοκρατίας”
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Πράξη γίνεται η δήλωση -κατεύθυνση της Φώφης Γεννηματά για να "κοπούν τα δεσμα με τον νεοφιλελευθερισμό", με έμφαση του κινήματος στην κοινωνική ατζέντα και ένα ηχηρό "όχι" στο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη μεταναστευτική πολιτική.

“Αμ’ έπος, αμ’ έργον” για το Κίνημα Αλλαγής. Επιδιώκει την μετουσίωση σε πολιτική πρακτική της πρόσφατης δήλωσης που έκανε η Φώφη Γεννηματά, για την ανάγκη η σοσιαλδηκρατία να “κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό”, στρεφόμενο στην ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν άμεσα την κοινωνία, ενώ ανακοίνωσε την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την μεταναστευτική πολιτική που ξεκινά να συζητείται αύριο Τρίτη στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής.

Η “νέα σοσιαλδημοκρατία”

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, οριοθέτησε με σαφήνεια την πολιτική θέση του κόμματος απο τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, με αφορμή τόσο την πανδημία όσο – κυρίως- την επόμενη μέρα στην οικονομία. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “για τους συντηρητικούς η απάντηση φαίνεται να είναι ίδια: Επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας και στη λατρεία της αγοράς”.  Η Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε στην φυσιογνωμία του ΚΙΝ.ΑΛ με αναφορές στις παρακαταθήκες απου άφησε από την δεκαετία του ’80 το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως “επιστρέφει μια Σοσιαλδημοκρατία έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη, αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό γιατί αποδείχτηκε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα που το έκανε αυτό απλά τον ενίσχυε και τον τροφοδοτούσε με ιδέες και με προτάσεις που καρπώνονταν τελικά τα κόμματα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς”.

Κοινωνική ατζέντα

Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής, θα εστιάσει το επόμενο διάστημα στην λεγόμενη “κοινωνική ατζέντα” έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του θέματα όπως η οικονομική κάλυψη των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης αλλά και προμετωπίδα το ζήτημα των “κόκκινων δανείων” και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά το συγεκριμένο θέμα αποτελεί προνομιακό πεδίο για την ανάδειξη των πολιτικών του θέσεων, κυρίως γιατί διαφοροποιείται απο τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και στην συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας που έχουν οδηγήσει σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Μάλιστα το ΚΙΝ.ΑΛ παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομιών έως και τις αρχές Μαρτίου “είχαν γίνει 186.986 ρυθμίσεις δανείων το διάστημα Ιουλιος 2019- Φεβρουάριος 2020” η οποίες κάλυψαν ένα ποσο της τάξης των 11,2 διες όταν οι συνολικές οφειλές είναι στα 90 δις ευρώ.  Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν θεωρεί καθόλου επαρκή την εξαγγελια για τρίμηνη παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας, επαναφέροντας την πρόταση του για την σύσταση διακομματικής επιτροπης ώστε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και άμεσα να νομοθετηθεί. Λύση μάλιστα που θα βασίζεται στην δημιουργία “bad bank” σχέδιο που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε εκκαθαρίσεις τραπεζικών ιδρυμάτων.

Επίσης το  Κίνημα Αλλαγής θα εστιάσει και στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων έχοντας “διαγνώσει” ότι απασχολεί σε σημαντικο βαθμό την κοινή γνώμη.  Για τον λόγο αυτό υπάρχουν επαφές με την διοίκηση του συνδικαλισικού οργάνου των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης, την ΟΛΜΕ, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα.

Αδιαφάνεια

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να υιοθετεί την οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με στοιχεία αδιαφάνειας που υπάρχουν στο νομοθέτημα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε αρμόδιος για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛ, Γιώργος Καμίνης στο νομοσχέδιο καταγράφονται “αδιαφανείς διαδικασίες σε σωρεία συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς. Πρακτικές που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και έχει καταδικάσει και η ίδια η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν”. Επίσης τονίζει πως το νομοσχέδιο “καθιερώνει, με κάθε επισημότητα, την αδιαφάνεια: Δημιουργεί ένα ειδικό λογαριασμό “απόρρητων κονδυλίων” για τις ανάγκες του Υπουργείου χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος των κονδυλιών αυτών και για ποιες χρήσεις προορίζονται”.

Παραμένουν οι προβληματισμοί

Οι παραπάνω επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ κάθε άλλο παρά αμβλύνουν τους προβληματισμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για την πολιτική στρατηγική του κινήματος. Ιδίως απο την στιγμή που στο εσωτερικό του έχει παγιωθεί ένας σκληρός “αντι-συριζα” πυρήνας που αντιτίθεται σθεναρά όχι απλά στο ενδεχόμενο κυβερνητικής προοπτικής σε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και τις συμπλεύσεις σε ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.  Πηγή ανησυχίας αποτελεί και η πόλωση που διαφαίνεται στο πολιτικό σκηνικό, όπως και τα δημοσκοπικά δείγματα περί επέκτασης της πολιτικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο του κέντρου.

Παρόλα αυτά η επίσημη γραμμή της αυτόνομης πορείας του κόμματος με σαφές σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο είναι κυρίαρχη και μάλιστα ενισχυμένη. Εκτιμάται μάλιστα ώς η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πολιτικού μεριδίου του ΚΙΝ.ΑΛ στον χώρο του προοδευτικού κέντρου. Ιδίως μετά τις δημοσκοπήσεις που έδειξαν την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ να ξεπερνά σε δημοτικότητα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν έκπληκτοι για το γεγονός, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννημτατά, έχει “πάρει πάνω της” την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής με συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις και συγκροτημένο πολιτικό λόγο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα