Κλειστή η πόρτα της ΝΔ για Βενιζέλο, ανοιχτή για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ

Κλειστή η πόρτα της ΝΔ για Βενιζέλο, ανοιχτή για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ
Γραφεία Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Γαλάζια στελέχη τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Το άνοιγμα όμως στη βάση της κεντροαριστεράς θα συνεχιστεί. Διαίρει στην κεντροαριστερά και βασίλευε στις εκλογές, η γαλάζια λογική

Το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά ανάγκασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής, διευκολύνει κατά γαλάζια στελέχη το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, που νιώθουν οργή για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ιδιαίτερα εμφατικά στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το δίλημμα “ή με τη ΝΔ ή ουσιαστικά με το ΣΥΡΙΖΑ” και στο Μοσχάτο εκτιμούν εκ του αποτελέσματος ότι η στρατηγική αυτή απέδωσε. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει το άνοιγμα αυτό και εν όψει των εθνικών εκλογών και η κίνηση αυτή της κ.Γεννηματά εκτιμούν οι γαλάζιοι ότι του δίνει το “πάτημα” να την κατηγορεί πως σχεδιάζει σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Και αυτό καθώς μία από τις βασικές διαφωνίες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον κ.Βενιζέλο αφορούσε τη θέση του Κινήματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Γαλάζια στελέχη πάντως τόνιζαν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο κ.Βενιζέλος εξάλλου αποτελεί “κόκκινο πανί” για μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ, παρά τη συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Και σε κάθε περίπτωση πολλά γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι η μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ στην οποία απευθυνόταν ο κ.Βενιζέλος, η σημιτική δηλαδή βάση και όσοι δεν πάσχουν από αντιδεξιά αλλά από αντιΣΥΡΙΖΑ “σύνδρομα”, δεν έχει ούτως ή άλλως ουσιαστικά άλλη επιλογή μετά τις τελευταίες εξελίξεις παρά να ψηφίσει την αξιωματική αντιπολίτευση, ενισχύοντας τις προοπτικές αυτοδυναμίας. Και εν τω μεταξύ η γαλάζια λογική είναι διαίρει στην κεντροαριστερά και βασίλευε στις εκλογές: Δεν έχει κανένα λόγο η ΝΔ να μην αφήσει ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ να διαμοιράζουν τα ιμάτια της αντιδεξιάς κεντροαριστεράς, ενώ εκείνη θα επιχειρεί να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. 

Πάντως και τα σενάρια να προτείνει η ΝΔ τον κ.Βενιζέλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας (τα οποία καλλιεργούνταν και με την αόρατη συμβολή ορισμένων σαμαρικών και τα οποία ούτως ή άλλως έχουν διαψευστεί), μετά και τη χθεσινή ρήξη με Γεννηματά, δεν έχουν κανένα νόημα, δεδομένου ότι στόχος θα ήταν να αναγκαστεί το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει τον υποψήφιο Πρόεδρο που θα πρότειναν οι γαλάζιοι. Αλλά ούτως ή άλλως εάν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία μπορεί να προχωρήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και να αλλάξει τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ώστε να εκλέγεται από τη Βουλή με 151 ψήφους. Και επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα πρόσωπα που συζητείται να προτείνει η ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ανοιχτό είναι επί του παρόντος το ερώτημα εάν η ΝΔ θα επιμείνει στη γραμμή πως και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες, με στόχο να εκθέσει περαιτέρω την κ.Γεννηματά και να την κατηγορήσει πως ετοιμάζει το έδαφος για σύμπλευση ΚΙΝΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα εστιάζει πλέον μόνο στο στόχο της αυτοδυναμίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα