Κωνσταντοπούλου: Ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης εγκαθιδρύεται στην Ευρώπη

Κωνσταντοπούλου: Ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης εγκαθιδρύεται στην Ευρώπη

Στο συνέδριο «Ασπίδα της Ευρώπης: Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η GUE/NGL, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ιταλίδας Ευρωβουλευτού Barbara Spinelli, βρέθηκε η πρώην πρόεδρος της Βουλής

Τη θέση ότι η λιτότητα, το δημόσιο χρέος και η άρνηση παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εξαφάνισης των δημοκρατικών διαδικασιών ανέπτυξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο διεθνές συνεδριο «Ασπίδα της Ευρώπης: Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 216 και διοργάνωσε, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ιταλίδας Ευρωβουλευτού Barbara Spinelli, η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, GUE/NGL.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε στη θεματική ενότητα «Οικονομική κρίση και λιτότητα: Μία αντιδημοκρατική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;», υπογραμμίζοντας πως "από το 2010 η Δημοκρατία στην Ελλάδα, αργά αλλά σταθερά, αναστέλλεται και αντικαθίσταται από ένα νέο καθεστώς, το καθεστώς των Μνημονίων, που έχουν εγκαθιδρύσει οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Τρόικα. «Ένα καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου, η εκάστοτε κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές που καθορίζονται στο Μνημόνιο, με αντάλλαγμα δάνεια για την εξόφληση του φερόμενου δημόσιου χρέους της χώρας. Το Κοινοβούλιο εξαναγκάζεται να νομοθετεί κατά παραβίαση της λαϊκής εντολής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προώθηση αυτών των πολιτικών. Και η Τρόικα, μέσω των μη εκλεγμένων- διορισμένων υπαλλήλων της, έχει την εξουσία να εποπτεύει και να επιτηρεί πολιτικές στη χώρα», ανέφερε.

Συμφωνίες θανατικής ποινής τα μνημόνια

Προσέθεσε ότι ενώ τα Μνημόνια βαφτίστηκαν προγράμματα διάσωσης, στην πραγματικότητα πρόκειται για συμφωνίες θανατικής ποινής για τον ελληνικό λαό, τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά και ευθύ πραξικόπημα ενάντια στη Δημοκρατία. «Αυτό το καθεστώς είτε θα ανατραπεί από τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις εκλεγμένους εκπροσώπους τους, είτε θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη και θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, η οποία μπορεί να βασίζεται μόνο στον σεβασμό των ανθρωπίνων ελευθεριών, της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού δεν μπορούν να προσποιούνται ότι δεν έχουν επιλογή. Η παράδοση της δημοκρατίας, της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας, του κράτους δικαίου και η εξαφάνιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί ποτέ να είναι επιλογή. Η θυσία ανθρώπων και ολόκληρων γενεών για να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες δεν μπορεί ποτέ να είναι επιλογή. Η παραβίαση της λαϊκής εντολής προς ικανοποίηση των δανειστών, δεν μπορεί ποτέ να είναι επιλογή».

Ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης εγκαθιδρύεται στην Ευρώπη

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης εγκαθιδρύεται στην Ευρώπη, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με εργαλεία τη λιτότητα, το δημόσιο χρέος και την άρνηση παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, για να επιτευχθεί η εξαφάνιση των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η ισοπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υποταγή των πληθυσμών μέσα από την υπακοή των κυβερνήσεων στις επιταγές οργανισμών που δεν διέπονται από την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση ούτε από διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας».

«Από το 2010 προπαγανδίζεται προς τους πολίτες ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες, όπως οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα, αποσταθεροποιούν την οικονομία», επεσήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας πως «όσα ακολούθησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού με ποσοστό 62%, αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη, τον κόσμο και τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση υπέγραψε μέτρα χειρότερα από αυτά που απέρριψε ο λαός. Το ΟΧΙ του λαού, μετατράπηκε σε ΝΑΙ της Kυβέρνησης», σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις στην Ελλάδα από το 2010, αλλά και στις ολέθριες επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της χώρας, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή τους οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: περικοπές μισθών και συντάξεων, πρόκληση επιδημίας αυτοκτονιών από απόγνωση, περικοπές στην υγεία και την παιδεία, εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ, κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, με 300.000 οικογένειες να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα να χρωστάει περίπου 40,000 ευρώ, ως αναλογία στο δημόσιο χρέος που επιχειρείται να φορτωθεί στην κοινωνία.

Ο Βούτσης έχει εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών εναντίον της Επιτροπής Αλήθειας

Αναφερόμενη στις εργασίες και τα Πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον της Επιτροπής, ενώ υπενθύμισε τα βασικά συμπεράσματα των προκαταρκτικών πορισμάτων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε την ομιλία της αναφερόμενη στο καθήκον αντίστασης εναντίον αυτών των εκβιασμών και της οικονομικής βίας που στραγγαλίζει τη Δημοκρατία, «ένα καθήκον εγγεγραμμένο στο ακροτελεύτιο άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, το άρθρο 120, άρθρο 114 του παλαιότερο συντάγματος που έγινε σύμβολο και σύνθημα ιστορικών δημοκρατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση των Ευρωπαίων πολιτών, που δικαιούνται και υποχρεούνται να συγκροτήσουν συλλογικές αντιστάσεις εναντίον αυτών των εκβιασμών».

Ευχαρίστησε θερμά την Μπάρμπαρα Σπινέλι για την πρόσκληση που της απηύθυνε, αλλά και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει ένα συνέδριο για τα πιο σημαντικά ζητήματα που διακυβεύονται σήμερα στο ευρωπαϊκό στερέωμα, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες σε περιόδους οικονομικής κρίσης, κρίσης χρέους και λιτότητας

Καθηγητής Olivier de Schutter: Παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων τα μνημόνια

Στην ίδια θεματική ενότητα μίλησε και ο καθηγητής Olivier de Schutter, μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ο οποίος αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων. Τη συζήτηση συντόνισαν η γαλλίδα ευρωβουλευτής, Marie Christine Vergiat και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Helmut Scholz.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η κ. Κωνσταντοπούλου παρευρέθηκε σε εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης των 14 αεροδρομίων, που συνδιοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Νίκος Χουντής και Ζαν Λυκ Μελανσόν. Συναντήθηκε, ακόμη, με Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Εric Toussaint, Σοφία Σακοράφα, Οlivier de Schutter, Sergi Cutillas, Renaud Vivien και Daniel Albarracin. Επιπρόσθετα, συμμετείχε σε συνάντηση για την Ευρωπαική Πρωτοβουλία της Μαδρίτης που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και στην οποία συμμετέχει. Συμμετείχε, τέλος, σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, για τις ευθύνες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, με ομιλητή τον Επιστημονικό Συντονιστή της Επιτροπής Αλήθειας, Ερίκ Τουσέν.

Φωτογραφία @Aris Oikonomou

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου
SHARE:

24Media Network