Λίστα υποκλοπών: Με συνταγή από το 1993 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λίστα υποκλοπών: Με συνταγή από το 1993 ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Χωρίς απαντήσεις, με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και με αιχμές για πιέσεις και εκβιασμούς από επιχειρηματικά συμφέροντα, ο πρωθυπουργός θέλησε να ξεφύγει για τις υποκλοπές.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να απαντήσει ο ίδιος για τη λίστα υποκλοπών, παρότι η γραμμή του Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πως ο πρωθυπουργός ό,τι είχε να πει για το θέμα το είπε στη Βουλή, δείχνει τη δύσκολη πολιτική θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον Ant1 δεν έδωσε όμως απαντήσεις για την ουσία των καταγγελιών, αλλά επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποιο κατηγόρησε για τοξικότητα και για προσπάθεια δημιουργιας κλίματος πολιτικής ανωμαλίας.

Υποστήριξε δε ότι πίσω από τον Κώστα Βαξεβάνη και το δημοσίευμα της Documento για λίστα υποκλοπών κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Ρωσία, συνεχίζοντας στη γραμμή των υπονοιών περί εξωτερικών παραγόντων, που θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά. Στην προσπάθεια αυτή πάντως παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα χρήσης παράνομων λογισμικών στη χώρα, επιχειρώντας όμως να πείσει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα άφησε αιχμές για επιχειρηματικά συμφέροντα, δηλώνοντας πως: “Η κυβέρνηση κι εγώ, ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενο εκβιασμού”. Δεδομένου δε πως η αναφορά αυτή έγινε σε ερώτηση για τις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου περί παρακράτους, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφές πως φωτογράφισε τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, χωρίς να κρύψει την ενόχληση του για την αλλαγή γραμμής των μέσων του ομίλου του.

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε με δήλωση του στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως “οι αναφορές σε εκβιασμούς και αλλαγές θέσεων και απόψεων αφορούν μόνο όσους εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο”.

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού θύμισε σε πολλούς το γεγονός ότι ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε βάλει στο πολιτικό λεξιλόγιο το 1993 τους όρους “διαπλεκόμενα συμφέροντα” και “διαπλοκή”. Ειδικότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τότε υποστηρίξει ότι «διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα» (βλ Αλαφούζος) είχαν συνωμοτήσει εναντίον του, με “όργανο” τον Αντώνη Σαμαρά που αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης του, με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά υπενθυμίζεται ότι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε την Κυριακή η Documento με πολιτικούς και δημοσιογράφους που φέρεται να παρακολουθούσε μέσω Predator το Μαξίμου. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού πάντως επικρατεί μέχρι στιγμής απόλυτη σιωπή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο σε αντίθεση με τον πατέρα του διαθέτει μία καθαρή πλειοψηφία και τη βεβαιότητα ότι δεν θα βρεθεί εύκολα ξανά στελέχος της ΝΔ που να ρίξει κυβέρνηση. Για αυτό και προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα χθες να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει δια της κάλπης:

“Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν.”

Τίθεται όμως και το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης παραίτησε ουσιαστικά τον ΓΓ του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και το διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, εφόσον η παρακολούθηση Ανδρουλάκη απο την ΕΥΠ ήταν νόμιμη και εφόσον καμία δημόσια αρχή δε χρησιμοποιούσε κακόβουλα λογισμικά, όπως επιμένει η κυβέρνηση.

Για τις υποψίες ότι οι παραιτήσεις ζητήθηκαν γιατί ερχόταν από πίσω η «ουρά» του Predator, ρωτήθηκε μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός, ο οπόιος απάντησε ότι ο κ.Δημητριάδης και ο κ.Κοντολέων: “Είχαν την πολιτική ευθύνη για ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων στο οποίο, παρότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο προσωπικά θα απαιτούσα. Ανελήφθησαν, λοιπόν, οι πολιτικές ευθύνες. Απομακρύνθηκαν άνθρωποι. Διορθώνουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ και προχωράμε μπροστά.”

Νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε δηλώσει: “Ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους και έκτοτε βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και οποιασδήποτε κυβερνητικής δραστηριότητας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα