Διάγγελμα Τσίπρα: Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία

Διάγγελμα Τσίπρα: Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά, έχουμε όμως μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας, τόνισε στο διάγγελμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup (Vid)

O Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, τόνισε ότι "με την καθοριστική υποστήριξη του ελληνικού λαού, χθες κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια".

"Ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα", σημείωσε, και τόνισε ότι "το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ' αρχήν συμφωνία πλαίσιο η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη".

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός "είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη την λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα".

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας η συμφωνία "δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που για μας αποτελεί πρώτιστο καθήκον".

"Πριν από είκοσι μέρες παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού με άδεια ταμεία. Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία", υπογράμμισε, και τόνισε πως "κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως και τον πόλεμο. Ο κοινός μας αγώνας με τον ελληνικό λαό συνεχίζεται".

"Χθες κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως αφήσαμε πίσω την λιτότητα, τα μνημόνια και την τρόικα.

"Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά, έχουμε όμως μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας", συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο της συμφωνίας στο Eurogroup.

Στο Συμβούλιο αναμένεται να γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη για τα βήματα που οδήγησαν στη συμφωνία, καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Έως το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων για την τελική έγκριση από τους εταίρους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup, Κυβέρνηση, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Eurogroup: Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας

Συμφωνία Eurogroup: Τι κέρδισε και τι έχασε η Αθήνα με τον συμβιβασμό

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup

SHARE:

24Media Network