Lockdown: Το γαλλικό και γερμανικό μοντέλο ακολουθεί η κυβέρνηση

Lockdown: Το γαλλικό και γερμανικό μοντέλο ακολουθεί η κυβέρνηση
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν AP

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία αποφάσισε να μην πάει σε lockdown, γεγονός που ενισχύει την στρατηγική της Αθήνας να κρατήσει και την ελληνική οικονομία ανοιχτή.

Το γεγονός ότι μετά τη Γερμανία και η Γαλλία λέει “όχι” σε lockdown, δείχνει το δρόμο και για τη χώρα μας.

Και αυτό όχι μόνο γιατί το Μαξίμου “εμπνέεται” σταθερά από το γαλλικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, με τελευταίο παράδειγμα τη σύνδεση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 με την τρίτη δόση. Αλλά και για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση άκουγε την εισήγηση- έκκληση της Άνγκελα Μέρκελ και προχωρούσε σε lockdown, αλλά και εάν ο Εμμανουέλ Μακρόν επέλεγε οριζόντια μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Γιατί θα άλλαζε και συνολικά η ευρωπαϊκή στρατηγική. Και προφανώς θα ετίθετο ξανά σε επίπεδο ΕΕ θέμα παράτασης των πιο χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων. Γεγονός που θα επέτρεπε και στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει πιο δραστικούς περιορισμούς και τα ανάλογα μέτρα στήριξης.

Επί του παρόντος όμως εναπόκειται στο κάθε κράτος- μέλος να αποφασίσει εάν θα πάει ξανά σε lockdown και να επωμιστεί και το κόστος, ενώ το γεγονός ότι υπουργός Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού έχει αναλάβει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ένας “νέος Σόιμπλε”, δεν προϊδεάζει για ιδιαίτερη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί εξάλλου οριζόντια περιοριστικά μέτρα και για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους πολιτικούς, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα κρατήσει ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία.

Προφανώς φυσικά και η απόφαση του Μακρόν να μην πάει ξανά σε lockdown κρύβει πολιτικά κίνητρα: Η καραντίνα σε καμία χώρα δεν είναι δημοφιλής επιλογή και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν αργούν.

Σημειωτέον πάντως ότι η 13η Δεκεμβρίου παραμένει ένα κρίσιμο ορόσημο, καθώς τότε τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν εν τω μεταξύ λάβει και θα επανεξετάσουν τη στρατηγική τους.

Όμως Βερολίνο και Παρίσι έχουν δώσει ήδη το στίγμα τους και η Αθήνα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το γερμανικό και γαλλικό μοντέλο διαχείρισης του 4ου κύματος της πανδημίας.

Στο τραπέζι του Μαξίμου φαίνεται λοιπόν πως θα τεθούν στο εξής μόνο περαιτέρω μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων και αυτό ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η πανδημία τις επόμενες 15 ημέρες. Όλα αυτά βέβαια με προϋπόθεση ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει εντελώς και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ένα plan B…

Εκτός από το μέτωπο του κορονοϊού, η κυβέρνηση έχει άλλωστε να αντιμετωπίσει και το “βραχνά” της ακρίβειας και ιδανικά θα ήθελε να έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε νέες κινήσεις κατά ενός νέου κύματος ανατιμήσεων. Ο προϋπολογισμός υπενθυμίζεται ότι θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει όχι μόνο το τοπίο πανευρωπαϊκά όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και τα περιθώρια της οικονομίας για τυχόν επιπλέον μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα