Μαριέττα Γιαννάκου: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την πρώην υπουργό

Μαριέττα Γιαννάκου: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την πρώην υπουργό
Η Μαριέττα Γιαννάκου SOOC

Τη θλίψη του για την απώλεια της πρώην υπουργού και βουλεύτρια της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου εκφράζει ο πολιτικός κόσμος.

Με ανακοινώσεις και αναρτήσεις αποχαιρετά ο πολιτικός κόσμος της χώρας την πρώην υπουργό και βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (27/02) σε ηλικία 71 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη υγεία της.

Πλήθος πολιτικών και εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Μητσοτάκης: “Η Μαριέττα Γιαννάκου δε λύγισε ποτέ”

Τη συντριβή του για τον θάνατο της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου εξέφρασε με δήλωση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη.

Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο”, πρόσθεσε.

“Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα” επισήμανε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας:

“Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.”

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο

“Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της.

Οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο.

Προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια.

Οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και το κόμμα της”, αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Μιχάλης Κατρίνης: Η απώλεια της είναι μεγάλη

“Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μαχήτρια της ζωής και της πολιτικής. Μετριοπαθής πολιτικός, γεμάτη ευαισθησία και δυναμισμό, κερδιζε πάντα τον σεβασμό όλων. Η απώλεια της είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της”, έγραψε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, για τον θάνατο της Μαριέττα Γιαννάκου.

ΚΚΕ: Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα και εντιμότητα

“Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της.

Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της”, αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δένδιας: “Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας”

Στο μήνυμά του για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε: “Η Μ. Γιαννάκου ήταν μία καλή φίλη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Διακρινόταν για την ευπρέπεια & το ήθος της & υπηρέτησε με συνέπεια τον δημόσιο βίο από διάφορες θέσεις. Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της”.

Τασούλας: “Ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς”

Τη θλίψη του για την απώλεια της πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

“Με αισθήματα θλίψης και οδύνης μάθαμε το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλευόταν από καιρό στο 251 ΓΝΑ.

Υπήρξε διακεκριμένη πολιτικός στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί σειράν ετών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και τέσσερις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ υπηρέτησε δημιουργικά στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας.

Ανάμεσα στο πλούσιο έργο της συγκαταλέγονται η αποφασιστική συμβολή της στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στη διάδοση της ιδέας της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Διεκρίθη και στον κοινοβουλευτικό στίβο, πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της ως εκπρόσωπος του λαού της Α’ Αθηνών με γόνιμη παρουσία και δημιουργικές παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Το διεθνές της κύρος και η εργατικότητά της αναγνωρίστηκαν και πάλι πρόσφατα με την πανηγυρική εκλογή της το Νοέμβριο του 2020 ως Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αξίωμα που για πρώτη φορά κατακτούσε βουλευτής από την Ελλάδα.

Ξεκίνησε την αξιοζήλευτη πολιτική της σταδιοδρομία εκλεγόμενη ευρωβουλευτής το 1984 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, και γρήγορα με τη δράση της δικαίωσε την επιλογή της, ώστε το 1989 να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Φεύγοντας σήμερα από τη ζωή η πολύ άξια και πολύ αγαπητή μας Μαριέττα αφήνει ένα πάντα ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς και προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές αξίες.

Στους οικείους της ευχόμαστε ολόψυχα θερμά συλλυπητήρια”.

Σχοινάς: “Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή της θα λείψει από τη δημόσια ζωή”

Για την “υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή” της Μαριέττας Γιαννάκου κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

“Με την Μαριέττα πορευτήκαμε για πολλά χρόνια μαζί σε κοινά ευρωπαϊκά μονοπάτια. Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή της φωνή -που ποτέ δεν σίγησε στις δύσκολες στιγμές- θα λείψει από τη δημόσια ζωή. Θα την θυμόμαστε με αγάπη. Συλλυπητήρια στους δικούς της”, αναφέρει ο κ. Σχοινάς.

Λοβέρδος: “Σε αποχαιρετώ με αγάπη ως συνάδελφος και φίλος”

Τα θερμά του συλληπητήρια στην οικογένεια της Μαριέττας Γιαννάκου εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχαιρετώντας τη συνάδελφο και φίλη του.

“Μαριέττα, ταλαιπωρήθηκες πολύ και τελικά έφυγες. Σε αποχαιρετώ με αγάπη ως συνάδελφος και φίλος. Γιατί τελικά γίναμε φίλοι παρά τα όσα “τράβηξες” από μένα όταν ήσουν υπουργός Παιδείας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαριέττα Γιαννάκου”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Παπαδημούλης: “Η συγκρότηση, η μετριοπάθεια και το ήθος της, τής εξασφάλισαν τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων”

Για μία σημαντική απώλεια έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, για την οποία ανέφερε: “‘Έφυγε’ στα 71 της χρόνια η η Μαριέτα Γιαννακου. Διακρίθηκε για πολλά χρόνια στην Βουλή, την Ευρωβουλή και ως Υπουργός. Η συγκρότηση, η μετριοπάθεια και το ήθος της, της εξασφάλισαν τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Μια σημαντική απώλεια! Συλλυπητήρια στους οικείους της κ τη ΝΔ.

Χατζηδάκης: “Αφιέρωσε τη ζωή της στη Νέα Δημοκρατία και την πατρίδα μας”

“Με πολύ μεγάλη λύπη αποχαιρετώ τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη Νέα Δημοκρατία και την πατρίδα μας! Γνωρίζοντας καλά τις μάχες που έδωσε, αλλά και πόσο άδικα πολεμήθηκε, η οδύνη γίνεται μεγαλύτερη”, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα