Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς της οικονομίας και της υγείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα παιδείας, εργασίας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 268 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτh έρχεται η ΝΔ με 56 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 41, η Ελληνική Λύση με 32, το Κ.Κ.Ε με 25,το ΜέΡΑ25 με 17 και το ΚΙΝΑΛ με 15

Συνολικά, όλα τα κόμματα έθεσαν 201 Ερωτήσεις, 118 Αναφορές, 17 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε και 2 Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 18.10.2021

Μέρα25: Θεσσαλονίκη, έμμεση ιδιωτικοποίηση ύδρευσης και αποχέτευσης

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, αναφορικά με τη μεταβίβαση της λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ στην ΕΤΒΑ και την εμπιστευτική Συμφωνία ανάμεσα στους δύο φορείς. Ο βουλευτής με αφορμή το Δελτίο Τύπου της ΕΥΑΘ κάνει λόγο για παραχώρηση από την Κυβέρνηση των δικαιωμάτων της ΕΥΑΘ αλλά και της ΕΥΔΑΠ στον ιδιωτικό τομέα, κίνηση η οποία σύμφωνα με άρθρα του Συντάγματος κρίνεται αντισυνταγματική. Κατά συνέπεια, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το περιεχόμενο από το οποίο πλαισιώνεται η Συμφωνία Εμπιστευτικότητας αλλά και για το κέρδος που θα έχει η ΕΥΑΘ στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης από την εν λόγω Συμφωνία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: «Ακραία επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Πρωτεύουσας»

Πλειάδα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α διατυπώνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Καραμανλή Κώστα, σχετικά με το μείζον και καίριο πρόβλημα του κυκλοφοριακού «χάους» που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα. Οι βουλευτές κάνουν ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι το εν λόγω ζήτημα είναι πολυδιάστατο με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων η οποία εστιάζει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πρωτεύουσα, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αντίκτυπου, λόγω των κριτηρίων που τίθενται ως προς τα οχήματα που μπορούν να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: «Οι γερασμένες υποδομές της Κέρκυρας έχουν καταστραφεί μετά την θεομηνία. Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα;»

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μπιάγκης Δημήτριος, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών, Καραμανλή Κώστα, Βορίδη Μάκη, Στυλιανίδη Χρήστο και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα. Ο βουλευτής τοποθετεί στο επίκεντρο του ερωτήματός του τις τραγικές συνέπειες του πρόσφατου ακραίου καιρικού φαινομένου «Μπάλλος», το οποίο «χτύπησε» την περιοχή της Κέρκυρας. Με αφορμή το συγκεκριμένο φαινόμενο αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένεις στις υποδομές του νησιού, οι οποίες χρήζουν άμεσης επίλυσης, καθώς τέθηκαν σε κίνδυνο τόσο περιουσίες όσο και ανθρώπινες ζωές. Έτσι, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το εάν θα προβούν σε οικονομική ενίσχυση των φορέων της περιοχής και για το εάν υπάρχει σχεδιασμός για αποζημίωση των πληγέντων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 19.10.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανησυχητικές για την ελληνική οικονομία οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2021

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, με κεντρική θεματική το πρόσφατο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, που κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα, οι βουλευτές διαπιστώνουν ότι, συγκριτικά με την έκθεση του 2021, στο εν λόγω προσχέδιο υπάρχει διαφοροποίηση προς τα κάτω, αναφορικά με τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συγκεκριμένη διαπίστωση προκαλεί ανησυχία ως προς τον ρυθμό διεκπεραίωσης των δράσεων του Ταμείου. Συμπερασματικά, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τον σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με τις επιχορηγήσεις και τα ποσά έγκρισης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις Τράπεζες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Δεδομένης της ακρίβειας που πλήττει δυσανάλογα τους οικονομικά πιο αδύναμους, και δεδομένης της διαπίστωσης (βλ. πρόσφατο Νόμπελ Οικονομικών) ότι μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αυξάνει την ανεργία, τι σταματά τον Πρωθυπουργό από το να τον αυξήσει γενναία;

Ο Πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Βαρουφάκης Γιάνης, διαμορφώνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Μητσοτάκη Κυριάκο, βασιζόμενος στην κορύφωση του κύματος ακρίβειας και του πληθωρισμού από τα οποία πλήττονται τα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τα Μνημόνια που προηγήθηκαν αλλά και την Πανδημία. Με αφορμή το Νόμπελ Οικονομικών που δόθηκε σε τρεις ερευνητές ο κ. Βαρουφάκης φέρνει στην επιφάνεια τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων συμβάλλει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Άρα, ο Πρωθυπουργός ερωτάται για το εάν εξακολουθεί να αντιτίθεται στην αύξηση των κατώτατων μισθών αλλά και που αποδίδει την αδιαφορία του απέναντι στις διαπιστώσεις των συγκεκριμένων ερευνητών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Βελτίωση Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης Ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και στον πρώην ΟΓΑ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λεονταρίδης Θεόφιλος, παραθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, μέσα από την οποία αναδεικνύει το ζήτημα των κριτηρίων συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και τον τεως ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υπερτονίζει τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι ασφαλισμένοι τόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής όσο και της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Εν κατακλείδι, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει για το εάν θα επαναπροσδιοριστούν τα όρια οφειλών για τους εν δυνάμει συνταξιούχους αγρότες, με ευνοϊκότερους όρους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 20.10.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων υπονομεύουν την υγεία των μαθητών και την εκπαιδευτική διαδικασία

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην απόφαση του εν λόγω Υπουργείου για σύμπτυξη των σχολικών τμημάτων σε όλη την Επικράτεια. Ενδελεχέστερα, οι βουλευτές επισημαίνουν τόσο τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγέια μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας, αναφορικά με την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης. Επομένως, η αρμόδια Υπουργός ερωτάται για το εάν αναλογίζεται τους κινδύνους, καθώς και αν θα προβεί σε αναδιαμόρφωση της συγκεκριμένης απόφασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση από τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, λόγω συμπλήρωσης των 400 ημερών επιδότησης

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κόνσολας Εμμανουήλ, θέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, τοποθετώντας στο επίκεντρο του ερωτήματος τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι επλήγησαν αρκετά κατά την περίοδο της πανδημίας. Αναλυτικότερα, ο βουλευτής αναφέρεται στην αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης για κατάργηση των 400 ημερών επιδότησης για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας αλλά και στη ζωτικής σημασίας λήψη μέτρων για ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το εάν θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση αλλά και στην οικονομική κάλυψη των εργαζομένων, οι οποίοι δεν επαναπροσλήφθηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε: Μη καταβολή ιατροφαρμακευτικών δαπανών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε, Παπαναστάσης Νίκος και Παφίλης Θανάσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιωτόπουλο Νικόλαο, αναφορικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση επιστροφής των χρημάτων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν καταβάλει σε ιατροφαρμακευτικά έξοδα. Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές κάνουν λόγο για καθυστέρηση άνω των 6 μηνών, γεγονός που σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια επιβαρύνει τα στελέχη. Ως εκ τούτου ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει ωστε να μην σημειωθεί άλλη καθυστέρηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 21.10.2021

Κίνημα Αλλαγής: Μεγάλα προβλήματα στα προγράμματα στέγασης, σίτισης και εκπαίδευσης των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Λιακούλη Ευαγγελία, διατυπώνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης & Ασύλου και Εσωτερικών, Μηταράκη Νότη και Βορίδη Μάκη, αντίστοιχα. Αρχικά, το εν λόγω ερώτημα εστιάζει στα σημαντικά προβλήματα υλοποίησης του προγράμματος στέγασης (ΕΣΤΙΑ) για τους αιτούντες άσυλο αλλά και στην αξιοσημείωτη οικονομική επιβάρυνση των Δήμων για τη διεκπεραίωσή του, αν και η διεξαγωγή του προγράμματος αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Συμπερασματικά, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το εάν προτίθενται να μεριμνήσουν προκειμένου να εξαλειφθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και για το εάν θα ενίσχυσουν τους Δήμους, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των προσφύγων στη Χώρα μας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Σε ακινητοποίηση των οχημάτων τους αναγκάζονται να προβούν οι οδηγοί των ταξί στην Πάτρα, εξαιτίας των επερχόμενων ανατιμήσεων στα καύσιμα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Βελόπουλος Κυριάκος, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί στην Πάτρα. Οι οδηγοί γνωστοποιούν ότι αδυνατούν να διεξάγουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, τόσο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του τζίρου τους, όσο και λόγω των ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων. Κατά συνέπεια, οι επαγγελματίες αναγκάζονται να προβούν σε ακινητοποίηση των οχημάτων τους, δηλαδή του βασικού εργαλείου δουλειάς τους. Επομένως, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατευθούν οι εν λόγω επαγγελματίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τον τζίρο των επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί ο φαύλος κύκλος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων;

Πλειάδα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Σταϊκούρα Χρήστο, Σκρέκα Κώστα και Γεωργιάδη Άδωνι, αντίστοιχα. Οι βουλευτές τονίζουν την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων που προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι ικανή να ενισχύσει τα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση και τις επιχειρήσεις. Έτσι, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται γιατί δεν λαμβάνουν υπόψην την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, καθώς και γιατί επιλέγουν να ενδυναμώνουν την ακρίβεια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 22.10.2021

Νέα Δημοκρατία: Η πυρκαγιά του Αυγούστου στη Φωκίδα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπούγας Ιωάννης, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας, Σταϊκούρα Χρήστο, Βορίδη Μάκη, Καραμανλή Κώστα και Στυλιανίδη Χρήστο, αντίστοιχα. Ο βουλευτής θίγει το ζήτημα της τεράστιας καταστροφής που προκλήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη Φωκίδα. Έτσι, οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν αρχικά για το βαθμό πρόληψης που υπάρχει στην περιοχή, έπειτα για το εάν χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα ιδιωτών εκ μέρους των ΟΤΑ, για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες και τέλος για το εάν υπάρχει ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: «Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα στη φτώχεια»

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Μουλκιώτης Γιώργος και Σκανδαλίδης Κώστας, διαμορφώνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Χατζηδάκη Κωστή και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα. Οι βουλευτές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat μέσω των οποίων η Ελλάδα τοποθετέιται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ. Συνεπώς, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το εάν θα ακολουθήσουν μία πολιτική στήριξης των 8 περιφερειών της Χώρας μας που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και για τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ που έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη της φτώχειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα