Μήνυμα από Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο

Μήνυμα από Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο

Τηλεοπτικές άδειες και διαπραγμάτευση για το χρέος κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ξέκοψε εκλογές, χαρακτηρίζοντας γραφικό το σχετικό αίτημα Μητσοτάκη. Τι είπε για την ΕΛΣΤΑΤ και για τον Καραμανλή, για τους καναλάρχες και τους εργαζόμενους (Vids)

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Μετά τη μάχη των αδειών, τα 246 εκ ευρώ εκ των οποίων γέμισαν κάπως το... ρεαλιστικό καλάθι της ΔΕΘ, η κυβερνητική ατζέντα επικεντρώνεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος, για το οποίο η Αθήνα ελπίζει σε μία ρύθμιση μετά την αξιολόγηση.

Το στίγμα αυτό έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο: Πως οι γερμανικές εκλογές, αλλά και η αντιπαράθεση για τη θέση του ΔΝΤ, δεν μπορούν να καθυστερούν τη λήψη απόφασης για το ελληνικό χρέος.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα:

*Ξέκοψε τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα γραφικό το σχετικό αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί μιντιακά συμφέροντα

*Μετέθεσε για μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον ανασχηματισμό, δηλαδή για Νοέμβριο- Δεκέμβριο

*Κατέστησε έτσι σαφές ότι αυτή τη στιγμή απόλυτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε μετά, όπως έχει συμφωνηθεί, να συζητηθεί η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος

*Σημείωσε δε πως αυτό που θα πει και στην Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι όπως η Γερμανία ζητά να τηρούν οι άλλες χώρες τους κανόνες και τις συμφωνίες, έτσι πρέπει να τους τηρεί και εκείνη

*Εκτίμησε παρά τη στάση της Γερμανίας, ότι βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε βιώσιμη λύση για το χρέος

*Αναφέρθηκε στην κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και υπενθύμισε ότι το Ταμείο είχε θέσει ως dead line το τέλος του χρόνου για την παραμονή του ή μη στο πρόγραμμα, η οποία εξαρτάται από το θέμα του χρέους.

Το ζήτημα όμως των τηλεοπτικών αδειών κυριάρχησε εξ ίσου στη συνέντευξη τύπου, με τον πρωθυπουργό να εξηγεί σε ερώτηση του News247 ότι τα 246 εκ ευρώ που θα εισπραχθούν σταδιακά, είναι έκτακτο έσοδο, άρα εκτός της συμφωνίας και μπορούν να δοθούν σε κοινωνικές δράσεις εφόσον αυτές είναι έκτακτες και όχι μόνιμα μέτρα.

Ο κ.Τσίπρας απάντησε και σε ερωτήσεις εργαζόμενων καναλιών που δεν πήραν άδεια, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως ασπίδα, σχολιάζοντας ότι η αγορά θα αυτορρυθμιστεί. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους, αλλά πως έπρεπε να ρυθμιστεί το τοπίο μετά από 27 χρόνια.

“Τόσες απολύσεις υπήρχαν πριν την κρίση στα ΜΜΕ, για αυτούς δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί. Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα”, είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: “Δεν είναι σημαντικότερο το πρόβλημα σας από αυτό χιλιάδων άλλων εργαζόμενων”.

Είπε επίσης ότι ο Μαρινάκης έδωσε ποσό ίσο με τρία Champions League και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαν να του λέει “άσε αγόρι μου, δε θέλουμε”, ενώ χρησιμοποίησε τη φράση του Κώστα Καραμανλή για τους νταβατζήδες.

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του κ.Τσίπρα για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αμφισβητήσει τα στοιχεία πάνω στα οποία “στήθηκε” το τρίτο πρόγραμμα, ξεκαθάρισε όμως ότι καλώς η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει την υπόθεση για να χυθεί φως.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ δε σημαίνει διαγραφή τους και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει την ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ για τις οικογένειες με δύο παιδιά από 50% για το 2016 να την πάει στο 100% για το 2017.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με αφορμή δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι δεν θέλει να μετακινηθεί. "Εάν θα δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο" απάντησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο. Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται. Πιο αναλυτικά: "Αν δείτε τον κ. Παππά πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει μόνος του εάν θα αλλάξει υπουργείο. Λειτουργώ συλλογικά και όχι με βάση τη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Έχουμε συνέδριο και εκεί θα μπουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που είναι σημαντικά και θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις. Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων".

Το χρέος δεν είναι διμερές ζήτημα

"Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ", ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα επισήμανε πως το ζήτημα του χρέους "είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία"και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.

Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: "Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς".

Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, "οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη" και τόνισε πως "η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος". "Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ", ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για οικονομία, είπε ο πρωθυπουργός και προέταξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν παράγοντες που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομία. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, ξεκαθάρισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αλλάξουμε όλοι τρόπο σκέψης και να βρούμε το παραγωγικό μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

"Η γραβάτα έχει να κάνει με τις ενδυματολογικές ρυθμίσεις. Δεν έχω ταμπού, έχω δεσμευτεί ότι θα την πράξω, όταν θα έχουμε ένα σημαντικό γεγονός. Όταν θα έρθει η οριστική λύση του χρέους ή εάν λυθεί το κυπριακό. Δεν έχω παντρευτεί να την φορέσω εκεί. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε οριστική λύση, είπε ερωτηθείς για το πότε θα βάλει γραβάτα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

"Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση".

Για τα πλεονάσματα

Τα πλεονάσματα που έχουμε να πετύχουμε μέχρι το 2018 είναι εκείνα που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε, επισήμανε.

"Αν από το '18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ" είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: "Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε". Κυρίως, διευκρίνισε, για να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας. "Ήδη σε αυτά τα θέματα, έχουμε καταφέρει θαύματα. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό".

Για τα μαγειρεμένα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ

Το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, όπως είπε,"η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως" και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε και τόνισε ότι "οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία". Προσέθεσε πως "μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος".

Για τις άδειες

Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κάθε εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του. "Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε".

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό "ΜEGA", για το οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους.

Πάντως ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε:

"Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση. Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας σας, όπως και ενδιαφερόμαστε για τα 4.000 θέσεις εργασίας που είχαν οι τηλεοράσεις πριν την κρίση. Εμείς δεν χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Εσείς δεν κάνατε απεργίες για τους εργαζομένους στην ΕΡΤ. Είμαστε δίπλα σας, θέλουμε μα ρυθμιστεί ένα τοπίο ασύδοτο και να συμβιβαστούμε με τις αρχές τους Συντάγματος. Ξέρετε ότι το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να κάνει τρεις δημοπρασίες και μάλιστα σε εποχές όπου οι υποψήφιοι καναλάρχες θα είχαν μεγαλύτερη δυνατότητα; Να σας θυμίσω ότι η αδειοδότηση υπήρξε μνημονιακή υποχρέωση στο πρώτο μνημόνιο και μετά το ξέχασαν. Εμείς κάνουμε τα πάντα για να μην χάσει κανείς τη δουλειά του. Από την πλευρά μας θα δώσουμε κίνητρα σε περίπτωση απολύσεων να προσληφθούν στους νέους παρόχους. Ήδη έχουμε εξαγγείλει επιδοτήσεις μέσω υπουργείου Εργασίας για προσλήψεις τυχόν απολυμένων και ασφαλιστικές εισφορές. Όμως από εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν θα γίνει όμηρος όσων θέλουν να εκπέμπουν τσάμπα".

Αναφερόμενος στα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης για κατάργηση του νόμου Παππά, ο πρωθυπουργός είπε σκωπτικά: Ο κ. Μαρινάκης πλήρωσε τρία Champions League για να πάρει την άδεια και έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης και του λέει "ποια χρήματα, τσάμπα θα στη δώσω".

Είναι αστείο να λένε ότι θέλουμε να στήσουμε νέα διαπλοκή

"Δεν είναι ποσοτικό μονό το ζήτημα των αδειών και δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ με τη διαμόρφωση των κανόνων. Είναι αστείο κάποιοι να λένε ότι θέλουμε να στήσουμε μια νέα διαπλοκή" δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: "Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά το σύστημα αυτό ήταν. ΜΜΕ με θαλασσοδάνεια, τραπεζίτες που έδιναν τη δυνατότητα για θαλασσοδάνεια και ένα πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια για να στηρίζεται από τα ΜΜΕ".

"Πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος. Μπλόκαρε το ΕΣΡ για να στηρίζει αυτούς που νόμιζαν ότι ήταν πάνω από τον νόμο. Δε θέλουμε να μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ, θέλουμε να είναι αντικειμενική η ενημέρωση" προσέθεσε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση"να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι έχει άδικο και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ, κάτι που θα βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο και στους 4 νομίμους σταθμούς".

Η απάντηση στην ερώτηση του NEWS 247

Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της Βίκυς Σαμαρά για το NEWS 247. Mάλιστα τα χαρακτήρισε και απρόσμενα έσοδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα έχουμε τη δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα - ενεργειακός κόμβος

"Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάσταση ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος" ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, που αφορά στη νότια διέλευση αερίου προς την Ευρώπη.

"Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού" προσέθεσε και υπογράμμισε: "Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις."

Για τις συντάξεις

"Είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης, ολοκληρώθηκε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα", δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα δώσει ανάσα στα ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι φυσικά και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. "Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι" υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως "το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης".

Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση".

Για το Δουβλίνο ΙΙ και τη γερμανική στάση

Δύσκολη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της. "Πιστέψαμε ότι η λύση θα ερχόταν σε συνεργασία με τους γείτονες μας" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και για αυτό το λόγο έχουμε άτυπα όργανα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ξεφύγαμε από τη λογική εκποίησης και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, όπως ορίζεται. Τα έσοδα πάνε στον κουβά του χρέους,. δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά μεγιστοποιούμε τα παράλληλα οφέλη. Δημόσιοι διαγωνισμοί με ανάλογο τίμημα, αλλά το θέλουμε το υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. Όπως η COSCO και αυτό καταφέραμε στο Ελληνικό και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Για το ΤΑΙΠΕΔ

Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτώμενος για το εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε πως"εργαστήκαμε προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον" και κατέστησε σαφές πως "θα κινηθούμε στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία".

Τα έσοδα θα πάνε στον κουβά του χρέους, δυστυχώς, όμως έχουμε δουλέψει πολύ για τις αναπτυξιακές επενδύσεις, προσέθεσε τόνισε πως οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάναμε είναι να φέρουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. "Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO, του Ελληνικού, αυτό θέλουμε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε όσες είναι να γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας" υπογράμμισε.

Τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα εκκρεμούν για τη δεύτερη αξιολόγηση

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ (1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη), μπαίνουν στα ταμεία γι’ αυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως "έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ", αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση "να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων".

Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: "Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε".

Η περιουσία του δημοσίου στους ΟΤΑ

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για τη δυνατότητα μεταφοράς των μάχιμων στρατοπέδων έξω από τα αστικά κέντρα, καθώς και σε οικονομικό εξορθολογισμό και αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων.

"Έχουμε πετύχει κάποιες νίκες σε αυτό τον τομέα, σε Κερατσίνι, λιμάνι Πάτρας, Καισαριανή, δήμο Αγίου Δημητρίου"προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε: "Θέλουμε, όπου υπάρχει δυνατότητα, το Δημόσιο να παραχωρήσει περιουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρήσεις που θα αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία".

Για Μητσοτάκη και το άβατο των Εξαρχείων

"Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει" δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, υπενθύμισε την τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών και σημείωσε: "Καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει".

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε.

Σημαντική η ευρωμεσογειακή Σύνοδος

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος πήγε πολύ καλά, δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλέ και εκτίμησε ότι θα επαναληφθεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή δεξιά, υπό την πίεση των ακροδεξιών τάσεων παραχωρήσει έδαφος, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί. Επισήμανε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να δουλέψουν να εφαρμοστεί το plan Α, δηλαδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Για Καραμανλή και Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα με το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει με το προσφυγικό.

Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε με τη ΝΔ δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο δημόσιο υπογραμμίζοντας: “Πως θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και θα δώσει πίσω τα λεφτά στους καναλάρχες; Από που θα τα βρει; Δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο δημόσιο. Θα κάνει περικοπές και στην υγεία”.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αν και δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέα πνοή στην πολιτική ζωή και συμπεριφέρθηκε ως υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος, το οποίο όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές, δεν απέκλεισε να μπορέσει σε ορισμένα θέματα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη στο δημόσιο

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χώρα.

"Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες δύο ταχυτήτων εξαιτίας της ΚΑΠ στην Ευρώπη, με το Νότο να είναι ουραγός. Ειδικά στη χώρα μας είχαμε στρεβλή λογική και κυρίως μια απαξίωση στη συνεταιριστική παραγωγή. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για κοινή διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα τροφίμων, τα λεγόμενα καρτέλ. Να προσανατολίσουμε ό,τι εργαλεία έχουμε, όπως είναι το σχέδιο Γιούνκερ, για επενδύσεις που θα έχουν το χαρακτήρα ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση" σημείωσε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο παραμένει η προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ, είπε ότι η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα μιας επιχείρησης δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε επενδυτές ώστε να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης προς όφελος του Δημοσίου.

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

"Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις. Θα υπάρξουν οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, αυτό όμως, στηρίζεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, θα προχωρήσουμε και στο διαγωνισμό των περιφερειακών σταθμών και τον καθορισμό κανόνων"σημείωσε και πρόσθεσε: "Το ζήτημα είναι να υπάρχει πλουραλισμός και αντικειμενική ενημέρωση. Οι τέσσερις σταθμοί θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας, που είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να μπουν κανόνες και είμαστε αποφασισμένοι να τους βάλουμε".

Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, σημειώνοντας πως τα έσοδα πάνε καλά παρά τις Κασσάνδρες. "Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που παρουσίασα χθες, σε δυο χρόνια να βγούμε από το πρόγραμμα» υπογράμμισε και τόνισε πως αν «θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε αυτό το διάστημα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των εσόδων".

"Μέσα στο '17 σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των απαλλαγών. Ο ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, για εισόδημα ως 9.000 ευρώ και για μέχρι 150 τ.μ. με αντικειμενική 250.000, αφορά 1 εκατ. ανθρώπους, έχουν απαλλαγή 50%. Αυτό αν έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε 100%" επισήμανε και συμπλήρωσε: "Ο ΕΝΦΙΑ για το 30% των πολιτών μένει το ίδιο, για το 37% λιγότερο, για το 25% η επιβάρυνση θα είναι ως 10 ευρώ και υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται. Επανακαθορίστηκε ο ΕΝΦΙΑ γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες".

Αναφερόμενος στη φοροφυγάδες, σημείωσε πως αν πλήρωναν θα είχαμε τη δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Για τα εργασιακά, είπε πως "εμείς θα αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο" και σε ερώτηση για τις μειώσεις των μισθών το 2012, παρέπεμψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που την υπέγραψαν.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται στο πλευρό της για τη διαπραγμάτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. Επισήμανε πως από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση δημιουργήθηκε ένα άλλο κλίμα στην ΕΕ, σημειώνοντας πως το στερεότυπο ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν, άλλαξε και τόνισε πως τώρα αναδείχθηκε μια άλλη εικόνα, ενός λαού που πληρώνει άδικα τα σπασμένα των κυβερνήσεών του. Τώρα έχουμε τον Τσακαλώτο, είμαι αισιόδοξος, συμπλήρωσε.

Δεν έχει κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει συντεταγμένη εθνική στρατηγική. "Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια" ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει όταν η χώρα εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΘ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τσίπρας
SHARE: