Μήνυμα Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Μήνυμα Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των Δ.Βαλκανίων και δήλωσε: "Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους".

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις τους, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο του γαλλικού βέτο, τονίζοντας ότι δε θα ρισκάρει την αποσταθεροποίση της περιοχής.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα ιδίως προς τα Σκόπια ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εφόσον και η γειτονική χώρα, η οποία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, δεν αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βόρεια Μακεδονία θα στηθούν κάλπες στις 12 Απριλίου, ενώ το Μάρτιο θα προηγηθεί Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της ευρωπαϊκής της πορείας. Στο μεταξύ η Αθήνα δηλώνει σταθερά τη στήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, παρακολουθώντας προσεκτικά την εν τω μεταξύ πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες για τα σήματα, τα σχολικά βιβλία και τον αλυτρωτισμό. Με άλλα λόγια η Αθήνα συνδέει τη στάση της με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν αρνητική για τη χώρα μας. Όμως, δε θα προσβάλω το εθνόσημό μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Δε θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του στη διοργάνωση του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: “Η Ελλάδα είναι σταθερή δύναμη ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή. Με πολιτική αρχών, αντί άκαιρων και άσφαιρων ρητορισμών. Γιατί μόνο όποιος φοβάται, φοβίζει και τελικά δεν κερδίζει. Είμαστε μία χώρα που θα γίνουμε πρωταγωνιστές στη γειτονιά μας” και πρόσθεσε:

“Για αυτό προσδοκούμε ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας διαφορών”.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα επιζητεί σχέσεις καλής γειτονίας και με την Αλβανία και σημείωσε: “Προϋπόθεση για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της. Προϋπόθεση είναι η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος. Και βέβαια η ειλικρινής προσέγγιση για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα