Μήνυση Φουρθιώτη: Η εισαγγελία μετά την κατακραυγή πήρε πίσω την κλήση στον Πολάκη

Μήνυση Φουρθιώτη: Η εισαγγελία μετά την κατακραυγή πήρε πίσω την κλήση στον Πολάκη
O Παύλος Πολάκης Eurokinissi

Εκ παραδρομής η κλήση του Π. Πολάκη για κατάθεση, μετά από μήνυση του Μ. Φουρθιώτη, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις.

Στην ανάκληση κλήτευσης για ανωμοτί κατάθεση του Παύλου Πολάκη προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Αναγνωρίζοντας το λάθος της, η Εισαγγελία κάνει λόγο για «εκ παραδρομής» κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη στείλει και το σχετικό έγγραφο ανάκλησης στο βουλευτή.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

“Σχετικά με την πορεία της ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν εγκλήσεως του ιδιώτη Μαίνανδρου Γεωργίου Φουρθιώτη κατά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη καθιστούμε γνωστά τα εξής:

Επ’ αυτής παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Μεταξύ των άλλων ανακριτικών πράξεων ζητήθηκε με τη σχετική εισαγγελική παραγγελία η παροχή ανωμοτί εξηγήσεων από τον εγκαλούμενο βουλευτή. Τουτο συνέβη εκ προφανούς παραδρομής ενόψει των διατάξεων του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλής και 62 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο σκέλος της εν λόγω παραγγελίας ήδη ανακλήθηκε χωρίς να λάβει χώρα καμία δικονομική ενέργεια σε βάρος του ως άνω βουλευτή”.

Η μήνυση στον Πολάκη και η κλήση για κατάθεση

Νωρίτερα, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρωτοφανής ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη, ύστερα από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη, λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του.

Η παραπάνω ενέργεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη να στέλνει αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να ενημερωθεί για το εάν έχει διαβιβασθεί στην Βουλή σχετική δικογραφία.

Η αίσθηση που προκάλεσε η κλήση του βουλευτή Παύλου Πολάκη είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 ορίζει ξεκάθαρα πως το τμήμα Προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται για το πρωτοφανές αυτό γεγονός, με τον βουλευτή να καλείται να καταθέσει στο εν λόγω τμήμα για μια μήνυση για εξύβριση για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου που κατέθεσε σε βάρος του ο κατηγορούμενος για δυο κακουργήματα σχετικά με τους πυροβολισμούς στο σπίτι του και υπόδικος για άλλη υπόθεση κλοπής, Μένιο Φουρθιώτη.

Οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες δεν τηρήθηκαν, εφαρμόστηκε ως τρικ η κατάθεση ανωμοτί (πρωτοφανής μεθόδευση) και η θεσμική τάξη πήγε περίπατο γεγονός που αφήνει έκθετο, εκτός των άλλων, και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Και όλα αυτά για ένα αδίκημα… γνώμης!

Την είδηση δημοσιοποίησε ο Παύλος Πολάκης μέσα από μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στην ανάρτησή του γράφει:

«Με καλούν την Παρασκευή 19/11 στο κτίριο της Ασφαλείας Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο τμήμα “Προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος” για να δώσω ανωμοτί κατάθεση στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία εισαγγελέα λόγω μήνυσης που κατέθεσε ο Φουρθιώτης για “εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Διαδικτύου κατ εξακολούθηση”».

Μεταξύ άλλων στο κείμενό του ο κ. Πολάκης διερωτάται «Ποιος είναι αυτός ο Εισαγγελέας που με μηνυτή τον φυλακισμένο για πέντε μήνες για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων Μένιο Φουρθιώτη, τον οποίο είχα αποκαλύψει πως πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παράνομα από το πρόγραμμα “Συνεργασία” και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε μαϊμού επιχειρήσεις του (και) πως είχε παράνομα φύλαξη πολλών αστυνομικών, με καλεί να δώσω κατάθεση στο τμήμα που ερευνά υποθέσεις που σχετίζονται με το δημοκρατικό πολίτευμα;»

Η αποφυλάκιση Φουρθιώτη

Με περιοριστικούς όρους αποφυλακίστηκε ο Μένιος Φουρθιώτης με διάταξη του ανακριτή.

Η αποφυλάκισή του γίνεται με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ, της εμφάνισής του στο τμήμα τρεις φορές τον μήνα, απαγόρευσης εξόδου από την χώρα καθώς και απαγόρευσης τηλεοπτικών εμφανίσεων.

Ο Μένιος Φουρθιώτης είχε κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων μετά τις σε βάρος του κατηγορίες για:

  • Σύσταση συμμορίας
  • Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία
  • Ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία
  • Ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία
  • Ηθική αυτουργία στην Προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας
  • Ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά
  • Απόπειρα εκβίασης
  • Ψευδής καταγγελία
  • Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος

Ο Φουρθιώτης είχε προσαχθεί στα τέλη του περασμένου Απριλίου, στο πλαίσιο των ερευνών μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, σύμφωνα με τις οποίες ο τηλεπαρουσιαστής εμπλέκεται σε “συμβόλαιο θανάτου” εναντίον του, όπως επίσης και για το περιστατικό πυροβολισμών από αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στη Νέα Ερυθραία κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ, αλλά και το περιστατικό με πυροβολισμούς στο σπίτι του στον Διόνυσο.

Τελικά στον γνωστό παρουσιαστή, αποδίδεται σωρεία αδικημάτων, δύο με τη μορφή κακουργήματος, καθώς και άλλα επτά πλημμελήματα, μεταξύ αυτών η σύσταση συμμορίας, η ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και η ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία, όλα σχετιζόμενα με τις επιθέσεις έξω από το σπίτι του.

Ο Μένιος Φουρθιώτης είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που τον ενέπλεκαν ως ηθικό αυτουργό σε δύο επιθέσεις σε βάρος της οικείας του στο Διόνυσο, υποστηρίζοντας πως προσέλαβε τους δύο συγκατηγορουμένους του για φύλαξη, σε χρονικό διάστημα μετά την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών στη Νέα Ερυθραίας. “Εγώ πραγματικά δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που με έχουν εμπλέξει σε αυτό το κομμάτι” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για σεσημασμένους, γνώριμους στην Ασφάλεια για εκβιασμούς. Οι ίδιοι “κάηκαν” από τα γενετικά υλικά που άφησαν στον σάκο που εγκατέλειψαν στο σημείο των πυροβολισμών εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία, αλλά και από την βαλλιστική ταυτοποίηση των καλύκων του καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν τόσο σε αυτό το περιστατικό όσο και στην ισχυριζόμενη από τον Φουρθιώτη “επίθεση” έξω από το σπίτι του στον Διόνυσο.

Έξαλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί οργή. Η δικαιολογία της Εισαγγελίας περί ενέργειας που έγινε “εκ παραδρομής” δεν μπορεί φυσικά να γίνει πιστευτή και εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να “συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα” όπως τόνισε πηγή της Κουμουνδούρου στο NEWS 24/7.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το εν λόγω θέμα καθώς, όπως τονίζεται σχετικά, “ένας εισαγγελέας δεν μπορεί να έχει κάνει ένα τόσο σοβαρός λάθος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα