Μητσοτάκης για απεργία στο μετρό: Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται 

Μητσοτάκης για απεργία στο μετρό: Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στο μετρό εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας συγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων.

“Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους” διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω twitter για την απεργία στο μετρό.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας, ενώ ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων.

Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι: “Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί νταβατζιλίκια και εκβιασμούς. Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατάνε σε ομηρία 1.5 εκατ. πολίτες”.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ως λόγο της απεργίας στο μετρό ότι έχει δοθεί εντολή στη γενική διεύθυνση λειτουργίας να επανατοποθετηθούν σε θέσεις εκδοτών 21 άτομα, καθώς το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια γιατί οι περισσότεροι μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις.

“Δεν γίνεται  να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα  μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία”, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα θέσει σύντομα το ζήτημα ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας όπως γίνεται και στον ΟΣΕ.

«Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, θα θέσουμε ζήτημα του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας έτσι ώστε να γίνονται τα πρωινά και τα βραδινά δρομολόγια, σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως στον ΟΣΕ» διευκρίνισε ειδικότερα σε νεότερες δηλώσεις του.

Ο κ.Καραμανλής δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευαισθησία στα εργασιακά ζητήματα και για αυτό δεν εκβιάζεται.

Μάλιστα είπε πως «εμείς υπογράψαμε τις συλλογικές συμβάσεις τους, δηλαδή τις μη μισθολογικές παροχές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους κρατούσε σε ομηρία». Είπε επίσης πως «σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Θ. Σκυλακάκη, κάναμε τα πάντα για να τους δώσουμε ως οφείλαμε, γιατί υπάρχει συνέχεια στο κράτος, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπό τον όρο βέβαια ότι το 2020 θα συζητήσουμε από μηδενική βάση. Θυμίζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εγκρίνει αυτές τις μη μισθολογικές παροχές στις συλλογικές συμβάσεις. Ωραίο είναι να βλέπουμε πως μια Αριστερή κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια κορόιδευε τους εργαζόμενους».

Συνέχισε λέγοντας πως  «αφού υπογράψαμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, –  για να μη γίνεται κάποια παρανόηση, δε μιλάμε για αυξήσεις, μιλάμε για μη μισθολογικές παροχές -, το «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση ήταν κάνουν μια στάση εργασίας διότι αρνούνται 21 άνθρωποι να κατέβουν στις θέσεις που κατείχαν, για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό».

Όπως είπε, στο μετρό το μεγάλο πρόβλημα είναι έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια. «Οι περισσότεροι έχουν μετακινηθεί σε διοικητικές θέσεις ως μη όφειλαν και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να προμηθευτούμε παραπάνω μηχανήματα για να μπορεί ο κόσμος  να βγάζει εισιτήρια, πράγμα το οποίο θα  γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούν εκδοτήρια σε μόλις 21 από 62 σταθμούς με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ο κόσμος. Σήμερα, ταλαιπωρήθηκε όλη η πρωτεύουσα επειδή μια συνδικαλιστική μειοψηφία αποφάσισε να προβεί σε μια ασύμμετρη κινητοποίηση απέναντι σε μια ορθή απόφαση της Διοίκησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα