Μητσοτάκης: “Έχω μεγάλη αγωνία όταν έχω την Τουρκία με casus belli”

Μητσοτάκης: “Έχω μεγάλη αγωνία όταν έχω την Τουρκία με casus belli”
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βήμα της Βουλής. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο Τσίπρας το 2020 ζητούσε ακριβώς την ίδια συμφωνία με τη Γαλλία και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν θα την καταργήσει “με ένα νόμο και ένα άρθρο”.

“Έχω μεγάλη αγωνία όταν έχω την Τουρκία με casus belli”, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία του στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Γαλλία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε εκ νέου τη συμφωνία και κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά συνέντευξη του κ.Τσίπρα το Δεκέμβριο του 2020, όταν ζητούσε μία συμφωνία με τη Γαλλία που να περιλαμβάνει Rafale, Belharra και αμοιβαία συνδρομή. Κάλεσε δε το ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν θα καταργήσει τη συμφωνία “με ένα νόμο και ένα άρθρο”.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως πρόκειται για μία κακή συμφωνία και με δεδομένο ότι η συμφωνία στο άρθρο 1 παράγραφος 4 αναφέρει ότι μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της, ο κ.Μητσοτάκης τον κάλεσε ειδικότερα να πει εάν θα την καταγγείλει, εφόσον επιστρέψει στην κυβέρνηση.

“Να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι, που εμφανώς δεν χαίρονται με την υπογραφή της συμφωνίας, εάν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο”, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε επίσης στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ περί αλλαγής του αμυντικού δόγματος της χώρας. “Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει στην Ελλάδα όποτε θέλει, τότε ναι, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε” δήλωσε.

“Εάν το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής ήταν να παραγγείλουμε φρεγάτες με leasing, όπως μας έλεγε ο κ.Καμμένος, ωσάν να ήταν μεταχειρισμένο εταιρικό αυτοκίνητο, τότε ναι αυτό το δόγμα το αλλάζουμε”, συνέχισε και πρόσθεσε πως το Γενικό Λογιστήριο χρειάζεται προβλεψιμότητα σε βάθος 10-15 ετών για να διασφαλίσει ότι οι πληρωμές για τα εξοπλιστικά συστήματα δε θα επιβαρύνουν δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά.

“Εάν κ.Τσίπρα το δόγμα της χώρας είναι να μιλάμε συνέχεια για το διεθνές δίκαιο και να μην κάνουμε τίποτε στο πεδίο, και αυτό το αλλάζουμε. Υπογράψαμε τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία και επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια”, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

“Εάν το δόγμα ήταν να αφήσουμε τα υποβρύχια μας χωρίς τορπίλες και τα πλοία επιφανείας σε μία κατάσταση που να δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού να υπερασπιστεί το θαλάσσιο χώρο μας, το αλλάζουμε”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Εάν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Αμυνας τον Πάνο Καμμένο, όπου η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία και αυτό το αλλάζουμε. Είμαι υπερήφανος για την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών”.

Απάντηση στα “καρφιά” Τσίπρα περί βιασύνης στα εξοπλιστικά

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε να “πέσει κάτω” το υπονοούμενο του κ.Τσίπρα ότι βιάζεται να κλείσει τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τόνισε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης απορρέουν από το μακροχρόνιο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ, των οποίων υλοποιείται ένα μέρος, γιατί αυτό μπορεί η χώρα να υποστηρίξει οικονομικά.

“Ναι έχω αγωνία. Έχω μεγάλη αγωνία, όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli”, δήλωσε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι μέλημα του είναι να έχει η χώρα δυνατότητα αποτρεπτική και να στείλει ένα μήνυμα ότι υπερασπίζεται με τρόπο αξιόπιστο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχοντας αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτίμησε δε ότι όπως είναι διατυπωμένη η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο αποτρεπτικότητας. Σημείωσε άλλωστε ότι η πρώτη χρησιμότητα τέτοιων συμφωνιών είναι να δρουν αποτρεπτικά και ότι επιβεβαιώνεται η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά συνέντευξη του κ.Τσίπρα το Δεκέμβριο του 2020, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι δεν διαφωνεί με την προμήθεια Rafale εφόσον τα αξιολογεί θετικά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα ανέφερε ότι εάν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έλεγαν ότι θα μπορούσε η χώρα να αποκτήσει και Belharra, επίσης θα συμφωνούσε, ενώ ζητούσε ταυτόχρονα και μία ευρύτερη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

“Θεωρήσατε κ.Τσίπρα ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά, θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς για τη χώρα, περάσαμε πάνω από αυτό τον ψηλό πήχη”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι καμία συμφωνία τέτοιου είδους δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ όσον αφορά στο Σαχέλ επικαλέστηκε ότι στην περιοχή υπάρχει και μία ευρωπαϊκή επιχείρηση που παρέχει υποστήριξη στη γαλλική στρατιωτική δύναμη, δηλώνοντας ότι εάν η Ελλάδα έστελνε δυνάμεις στο Μάλι θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Χαρακτήρισε λαϊκισμό τη δήλωση Τσίπρα περί επιστροφής φερέτρων με την ελληνική σημαία και υποστήριξε ότι: “Είναι ό,τι αθλιότερο έχω ακούσε σε αυτή την αίθουσα”.

Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από δημοσιονομικούς στόχους

Στην τριτολογία του, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Δήλωσε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων στην ΕΕ για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ελλάδα θα ζητήσει οι αμυντικές δαπάνες που τη βαραίνουν δυσανάλογα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο δημοσιονομικά. “Δεν είμαστε Λουξεμβούργο, δεν είμαστε Δανία, υποχρεωνόμαστε να έχουμε αυτές τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην κριτική γιατί η συμφωνία δεν προβλέπει κατασκευή φρεγατών και στην Ελλαδα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι με την κατάσταση στην οποια βρίσκονται τα ελληνικά ναυπηγεία, εάν επιλεγόταν η ναυπήγηση στη χώρα μας, το κόστος θα ήταν υψηλότερο και παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζουμε καν εάν έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε με αξιοπιστία ένα τέτοιο πλοίο.

Παραδέχθηκε δε ότι στην επίτευξη της συμφωνίας με τη Γαλλία έπαιξε ρόλο το AUKUS. “Δε χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος γνώστης των γεωπολιτικών ανακατατάξεων για να καταλάβει ότι μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Αυστραλία υπήρξε μία μεγαλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε πλοία σε καλύτερη τιμή”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: “Αρπάξαμε αυτή την ευκαιρία και πήραμε και μία αμυντική συμφωνία. Τι παραπάνω θέλετε δηλαδή;”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα