Μητσοτάκης για κορονοϊό: “Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου”

Μητσοτάκης για κορονοϊό: “Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum Eurokinissi

Για την πανδημία και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Τι είπε για τον τουρισμό, το lockdown και το ΕΣΥ.

Για την πανδημία, τις δυσκολίες και το εμβόλιο, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή (13/09). Παράλληλα, αναφέρθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού και το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αλλά και στην κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για εμβόλιο κορονοϊού

Όσον αφορά το εμβόλιο του κορονοϊού ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος, ενώ πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

“Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, όχι μόνο ένα. Θεωρώ θετικό πως και για το εμβόλιο της Οξφόρδης έχουμε επαναφορά στη διαδικασία. Πιστεύω πως θα έχουμε εμβόλια και αρκετές ποσότητες. Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και θα πάρουμε όσα μας αναλογούν. Η διάθεση θα γίνει δωρεάν και υπάρχει προτεραιοποίηση όσων εμβολιαστούν. Το πρόβλημα θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι πολλοί επιφυλακτικοί σε σχέση με τους αρνητές της μάσκας που είναι λίγοι. Όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές υπέγραψαν συμβόλαιο τιμής ότι αποκλείεται να διαθέσουν εμβόλιο αν δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Είμαι πεπεισμένος απολύτως πως το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, όσο εκείνο της γρίπης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και οικογένειά μου για να δώσω το παράδειγμα”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για εμβόλιο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ωστόσο όπως είπε, “θα είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο”.

Για τουρισμό και lockdown

Σχετικά με το κατά πόσο το άνοιγμα του τουρισμού συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

“Ο μόνος λόγος που έγινε ήταν για να κερδίσουμε χρόνο για να επανέλθουμε με ένα πιο ενισχυμένο σύστημα υγείας. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το πώς έγινε σε άλλες ανταγωνιστικές μας χώρες και σήμερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση με τις χώρες αυτές. Δείξαμε έναν βαθμό επαγγελματισμού που έδειξε πως το κράτους λειτουργεί. Επισκέπτες έγραψαν πως εδώ αισθάνθηκαν πιο ασφαλείς απ’ ό,τι στις χώρες τους. Παντού όλοι οι υπάλληλοι φορούσαν μάσκα με θρησκευτική ευλάβεια. Αν έπρεπε να πετάξουμε τα 5 δισ. από την τουριστική περίοδο, όποιος το πιστεύει ας βγει να το πει και αυτό. Έπρεπε να στηρίξουμε τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Σίγουρα υπήρξε χαλάρωση αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα στις αρχές του Αυγούστου”.

“Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερο lockdown” ήταν η σαφής διατύπωση του Κ. Μητσοτάκη. Πρόσθεσε, επίσης, πως όλες οι χώρες που κλείνουν τα μαγαζιά μετά τις 12 το βράδυ, είδαν αποτελέσματα.

Για ΕΣΥ

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

“Προσλάβαμε πάνω από 6.000 υγειονομικούς με συμβάσεις διετίας αλλά πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν, ενώ υπάρχουν προκηρύξεις και για μόνιμους. Αυξήσαμε τις εντατικές, το σύστημα υγείας μας λειτουργεί κανονικά, τα χειρουργεία γίνονται κανονικά. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 σταθερά κρεβάτια ΜΕΘ και θα συνεχίσουμε την ενίσχυση. Τους υγειονομικούς τους επιβραβεύσαμε και έμπρακτα με το δώρο που μπήκε τον Απρίλιο, ενώ έχουμε πλέον γρήγορα όπλα, όπως το rapid test. Όποιος τεστάρεται με το γρήγορο τεστ και βγαίνει θετικός, κάνει και το κανονικό. Οι μεταρρυθμίσεις μας δεν θα σταματήσουν εδώ”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα