Μητσοτάκης για Ζελένσκι με αναφορές στην Κύπρο: Η μάχη της Ουκρανίας μας αφορά

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, δε σχολίασε όμως την παρέμβαση μαχητή του ναζιστικού τάγματος Αζοφ

Η μάχη της Ουκρανίας αφορά την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Βουλή, χωρίς όμως να σχολιάσει το γεγονός ότι μίλησε και μαχητής του ναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Την παρουσία μαχητή του τάγματος Αζοφ στην εκδήλωση σχολίασε εν τω μεταξύ σε πηγαδάκι στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που φέρεται να διαφωνεί εν γένει με την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ADVERTISING

"Ιστορική συνεδρίαση της Βουλής"

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έκανε λόγο για μία ιστορική συνεδρίαση της Βουλής, γιατί όπως είπε: “Για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι. Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!”

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι: “Με τρόπο καταλυτικό, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου.”

"Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές"

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στη “συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη” παρούσα στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. “Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ’ τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της.”

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι: “Η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα.”

Εκτίμησε επίσης ότι όσα είπε σήμερα ο κ. Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία, προσθέτοντας: “Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην «καρδιά» της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της.”

Ο κ.Μητσοτάκης άφησε επίσης έμμεσες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ίσες αποστάσεις λέγοντας: “Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: «Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε».”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Βουλή, Πόλεμος στην Ουκρανία, Κύπρος

24Media Network