Μητσοτάκης: Μόνο τα συνετά δείγματα της Τουρκίας θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα

Μητσοτάκης: Μόνο τα συνετά δείγματα της Τουρκίας θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα

Τα μηνύματα που έστειλε σε Τουρκία και ΕΕ ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με Μισέλ και ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Νέο σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβουσογλου, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα περίπου μήνα, που θα επαναξιολογήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο νωρίτερα έλαβαν μέρος στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και στη συνέχεια είχαν συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όσον αφορά στην Τουρκία η Ελλάδα εμμένει στη θέση της που είναι κρυστάλλινη:

“Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα – την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε- είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική”, τόνισε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε στην Τουρκία ότι: “Μόνο τα δικά της συνετά δείγματα είναι αυτά που θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα”. Εκτίμησε δε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ σημείωσε με νόημα ότι αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, που αποφάσισαν τα ευρωπαϊκά συμβούλια. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπογραμμίζει τη δυνατότητα αναίρεσης των θετικών αποφάσεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εάν η Αγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της Λιβύης, τονίζοντας με νόημα ότι “θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων που μετατρέπουν τις εσωτερικές αναδιατάξεις σε περιφερειακές αναταράξεις” και φωτογραφίζοντας και πάλι την Τουρκία. Υπογράμμισε δε ότι είναι ταυτόσημες και οι στάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα γεγονότα στη Λευκορωσία. “Πιστεύω ότι καταφέραμε και πολύ γρήγορα πήραμε αποφάσεις που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρο μας”, δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μισέλ, ανέφερε ότι: “Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είναι δέσμευση μας -το έχουμε ήδη συζητήσει στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, είναι κάτι στο οποίο θα δουλέψουμε ακόμη περισσότερο- οι θέσεις μας θα είναι σταθερές θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα