Μητσοτάκης: Να ανοίξει η 3η δόση στους 4 μήνες για όλους

Μητσοτάκης: Να ανοίξει η 3η δόση στους 4 μήνες για όλους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη Βουλή. “Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός” δήλωσε για το πρόστιμο των 100 ευρώ και ζήτησε τη συντόμευση της 3ης δόσης για όλους τους πολίτες.

Την απόφαση να επιβληθεί ουσιαστικά υποχρεωτικός εμβολιασμός στους πολίτες 60 ετών και άνω, με την απειλή προστίμου 100 ευρώ το μήνα, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός παρενέβη στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και επέμεινε ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών, εκτιμώντας ότι είναι πιο ισχυρός όρος από το υποχρεωτικός.

Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν και στους γύρω τους και άρα είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έρχεται σε ουδέτερο χρόνο και με οριζόντια εφαρμογή, αλλά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα.

Υποστήριξε ότι πρόκειται για μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη, ότι τη διαπερνά δικαιοσύνη, αναλογικότητα και αποφασιστικότητα, καθώς και ότι αποτελεί κορύφωση μίας πολύμηνης προσπάθειας

“Δεν έκρυψα ότι η απόφαση αυτή με βασάνισε. Είμαι ένας βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και κάθε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι επί της αρχής δυσκολοχώνευτη, όμως νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και για το καλό όσων ακόμη οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός,αλλά γρήγορα υγειονομικά σωστός.”

Δήλωσε ότι ακούει τις ενστάσεις και εύλογες απορίες των πολιτών και θα απαντήσει.

Στην ερώτηση γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους, απάντησε ότι τα δεδομένα είναι αδυσώπητα, καθώς 9 στους 10 που πεθαίνουν είναι άνω των 60 και 7 στους 10 στη ΜΕΘ και πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και πολιορκούν το ΕΣΥ στερώντας θεραπεία από άλλους πολίτες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα γιατί τώρα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και τόνισε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες επέδειξαν σχετικά μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν σε σχέση με άλλες ηλικίες. Επανέλαβε ότι από 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 μόλις 70.000 έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση.

Επικαλέστηκε στην αρχή της αναλογικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και υποστηριξε ότι “φτάνουμε σε αυτό το βήμα αφού εξαντλήσαμε όλα τα άλλα”.

Στο ερώτημα εάν είναι αυστηρό το πρόστιμο 100 ευρώ, απάντησε ότι μόνο το πρόστιμο προσδίδει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Και επανέλαβε ότι αποτελεί ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Υπενθύμιζε ότι τα πρόστιμα αντίστοιχα είναι 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή 1.000 ευρώ στην Ιταλία.

Και εκτίμησε ότι τα 100 ευρώ είναι αντικίνητρο, επαναλαμβάνοντας ότι έρχεται ύστερα από πολύμηνες ενέργειες πειθούς.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση έκανε αρκετά, πριν καταλήξει στο πρόστιμο, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τον κατ οίκον εμβολιασμό από κινητά συνεργεία, την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστους χώρους από τον Ιούλιο και την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση της 3ης δόσης ως υποχρέωσης πλήρους εμβολιασμού και την πρόταση του σε Κομισιόν να ακολουθήσει την ίδια πρακτική. Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε δωρεάν διάθεση self test, δήλωσε επίσης και πρόσθεσε ότι πρώτη η Ελλάδα επίσης προχώρησε στην τρίτη δόση για όλους. Ανέφερε μάλιστα ότι ζήτησε από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει το να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, στους τέσσερις μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία ενημέρωσης που όπως είπε είναι εστιασμένο στους μεγαλύτερους σε ηλικία και εκτίμησε ότι το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει και στον τελευταίο πολίτη.

Πάντως ο κ.Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης να μην επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πχ και στην Αστυνομία, σχολιάζοντας ότι: “Οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν από αστυνομικούς” και απαντώντας έτσι στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαλέστηκε ότι από χθες το μεσημέρι έχουν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών και τους ευχαρίστησε, έστω και εάν αισθάνονται δυσθυμία μέσα τους για αυτή την επιλογή της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός πάντως δήλωσε αισιόδοξος καθώς 3 στους 4 πολίτες άνω των 18 έχουν εμβολιαστεί αλλά σχολίασε: “Πάμε καλύτερα, αλλά όχι τόσο καλά όσο θα θέλαμε”.

Σχολίασε επίσης απευθυνόμενος στην κ.Γκάγκα ότι έπεσαν έξω οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων ότι θα αρκούσε το 70% για τείχος ανοσίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ακόμη υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού για να αντιμετωπιστούν και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επιμείνει σε “μία πολιτική που σώζει ζωές, σώζει ζωές, σώζει ζωές και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους”. Ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου για φλερτ με τους αντιεμβολιαστές. “Πατάτε σε δύο βάρκες, αλλά είναι καιρός για καθαρές κουβέντες”, είπε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για χαρτζηλίκι όταν η κυβέρνηση έδινε 150 ευρώ στους νέους, αλλά τώρα ζητά οικονομικά κίνητρα για τους μεγαλύτερους.

“Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να εκδηλώσετε οργανώσεις αντίστασεις”, είπε επίσης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε μάλιστα δις το ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, διαμηνύοντας με νόημα ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στάση του ΚΙΝΑΛ.

“Μακάρι να μη χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ, τότε θα έχουμε πετύχει πραγματικά το στόχο μας”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα