Μητσοτάκης: Ως εδώ με όσους δε δικαιούνται άσυλο, αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να έρθουν στη χώρα

Μητσοτάκης: Ως εδώ με όσους δε δικαιούνται άσυλο, αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να έρθουν στη χώρα
Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή Eurokinissi

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους δομημένο σύστημα ασύλου, είπε μιλώντας για το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο πρωθυπουργός. “Καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο αλλά και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο” δήλωσε και είπε ότι θαυμάζει τη σημαιοφόρο μετανάστρια από την Αφρική

Το νομοσχέδιο για το άσυλο και την πολιτική της κυβέρνησης συνολικά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό υπερασπίστηκε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποιος θέλησε να εμφανίσει ταυτόχρονα ανθρωπιστικό αλλά και αυστηρό προφίλ, συνοψίζοντας τη στάση της κυβέρνησης ως εξής: “Καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο αλλά και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο”. 

Ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου και έθεσε προ των ευθυνών τους τόσο την Τουρκία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δράμα των φυγάδων χρησιμποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης για γεωπολιτικούς σκοπούς, είπε καρφώνοντας την Άγκυρα και επανέλαβε ότι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη α λα καρτ δε γίνεται.

Διαβεβαίωσε ότι οι “νόμιμοι πρόσφυγες” θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, καθώς και περίθαλψη, δήλωσε όμως: “Ως εδώ με όσους δε δικαιούνται άσυλο, αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να έρθουν στη χώρα”. Είπε επίσης ότι όπως θαυμάζει το Γιάννη Αντετοκούμπο, έτσι θαυμάζει και τη μετανάστρια σημαιοφόρο από την Αφρική.

Ο κ.Μητσοτάκης ειδικότερα τόνισε ότι με το νομοσχέδιο καθιερώνεται για πρώτη φορά ένας συμπαγής νόμος περί διεθνούς προστασίας, ο οποίος συγκεντρώνει διαφορετικούς νόμους, ένα προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις και μεταφορές οδηγιών και όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειές στις οποίες μάλιστα παρέχει αμέσως πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση. Είπε επίσης ότι ο νόμος εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές. “Όσοι θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλουν τη χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για μία ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ένα οργανωμένο και δημοκρατικό κράτος.

Ανέφερε ενδεικτικά ορισμένες προβλέψεις που πιστοποιούν όπως είπε τη διπλή κατεύθυνση αυστηροί κανόνες αλλά και ευαισθησία.

Τόνισε ότι στο εξής κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε έξι μήνες αντί για εννέα και η απόφαση να δίνεται στον ενδιαφερόμενο εντός 10 ημερών αντί για 20, εάν όμως στο μεταξύ ο αιτών δεν συνεργάζεται από τις αρχές και έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση, όπως είπε.

Για αυτό άλλωστε στο νέο σύστημα, διευκρίνισε, θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. Σημείωσε ότι θα διακόπτεται η φιλοξενία οποίου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξη του, εαν απέκρυψε περιουσία ή έχει παραβιάσει κανονισμούς λειτουργίας των δομών στις οποίες διαμένει. Σημείωσε επίσης ότι από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο όπως το χαρακτήρισε μετατραυματικό στρες, το οποίο υποστήριξε ότι είχε γίνει “μία φάμπρικα για να μπορούν πολλοί να το επικαλούνται ψευδώς, να χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα”.

Αντίθετα τόνισε ότι στα ευάλωτα και προς προστασία άτομα εντάσσονται πλέον όλοι οι ανήλικοι και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Ανέφερε επίσης ότι μέλη της οικογένειας των αιτούντων θα θεωρούνται εκτός των συζύγων και των παιδιών και ο εκτός γάμος σύντροφος τους αλλά και τα εκτός γάμου τέκνα και οι γονείς, αλλά και όποιος έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Οι ανήλικοι θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτές διατάξεις θα έχουν κυρώσεις, είπε.

Πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα, από τα οποία όπως σημείωσε μέχρι σήμερα μόλις 1.200 έχουν τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δόμησης. Δήλωσε επίσης ότι όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην υγεία και στην εργασία και ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση και στην περίθαλψη “ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι ζητούσαν προστασία μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά σε ένα άλλο κράτος”, όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προφανές ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές οφείλονται σε βαθιά προβλήματα, σε πολεμικές κρίσεις και σε μεγάλες οικονομικές ανισότητες, συνεπώς για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των συνόρων των συνθηκών, την ειρηνική συνεργασία μεταξύ λαών και κυβερνήσεων.

“Είμαι και ρεαλιστής, βλέπω τις δυσκολίες, αναγνωρίζω τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα και ξέρω πολύ καλά ότι το δράμα εκατομμυρίων φυγάδων χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης για τους δικούς της γεωπολιτικούς σκοπούς αλλά και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης κυκλωμάτων” είπε, αφήνοντας αιχμές για άλλη μία φορά για τη στάση της Αγκυρας.

“Αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως τη νέα πρόκληση για ολόκληρη την ήπειρο διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών ορίων της” δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, ο οποιος υποδέχτηκε θετικά τη νέα κινητικότητα, που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για συνολική εξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι τις ελληνικές θέσεις τις είχε συζητήσει και με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χόρστ Ζέεχοφερ στο Μαξίμου πριν από ένα μήνα. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει τάχιστα μία κοινή πολιτική ασύλου και μία κοινή πολιτική στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας ότι είχε θέσει το ζήτημα και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ζητώντας επιτακτικά την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου. “Εκεί έθεσα και όλες τις χώρες προ των ευθυνών τους. Δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη της Σένγκεν και ταυτόχρονα να αρνούνται πεισματικά έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει αλά καρτ” δήλωσε αποδίδοντας τη συμπεριφορά αυτή σε εσωτερικές σκοπιμότητες των χωρών αυτών και καταλήγοντας: “Προστατεύουμε τα σύνορά μας, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο και αποφορτίζουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου”.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των περιπολιών στο ανατολικό Αιγαίο στην προμήθεια περισσότερων θερμικών καμερών και περισσότερων ταχυπλόων μέσων, τονίζοντας: “Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο αλλά και καμιά σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο”.

“Όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια θα επιβραβεύονται”

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ταυτόχρονα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών με την τοπική αυτοδιοίκηση και την υποστήριξη του Εθνικής Άμυνας προωθείται η οργανωμένη ανακούφιση των νησιών και δήλωσε: “Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια τη συνεργασία των δήμων και των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Εχω πει πολλές φορές ότι αυτοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάζονται. Αντίθετα όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια θα επιβραβεύονται”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι περιοχές που θα υποδεχθούν πρόσφυγες θα λάβουν και ανταλλάγματα.

Διαβεβαίωσε επίσης πως: “Φροντίζουμε ώστε αυτή η διασπορά να γίνεται με προσοχή στον αριθμό των προσφύγων και με προτεραιότητα σε οικογένειες, ώστε η διαδικασία αυτή να γίνει πιο αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτές θα ενισχυθούν ώστε να έχουν τη δύναμη να σηκώσουν αυτό το φορτίο, αυτό το βάρος της έκτακτης φιλοξενίας” και πρόσθεσε:

“Την πολιτική αυτή συμπληρώνει ο νόμος για το άσυλο, ένας νόμος που μεταξύ άλλων εκπέμπει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφονται στην Τουρκία ή στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά τα οποία έδωσαν”.

“Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων”

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το νέο σύστημα θέτει όρια στη θολή όπως είπε δράση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και καλεί κάποιους που επιδίδονται όπως σχολίασε σε “συνθηματολογία για ευαισθησία από κάποια απομακρυσμένα και θεωρητικά παρατηρητήρια” να μπουν “στην πραγματική μάχη επί του πεδίου και όλοι επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Για να αιτιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας, προσθέτοντας: “Η λύση ωστόσο δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας για να τους υποδεχθούμε όλους. Κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου, αλλά και τους Έλληνες σε μία χειρότερη ζωή και αυτό με τη σειρά του θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας, θα στρεβλωνε τις παραδόσεις και τα ιδανικά μας, θα όπλιζε τελικά τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές χώρες” και καταλήγοντας πως: “Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων”.

Δήλωσε πάντως ότι: “Ζήσαμε δέκα χρόνια κρίσης και όμως σηκώσαμε και σηκώνουμε με αξιοπρέπεια και φιλότιμο στους ώμους μας τις ευθύνες τριών ηπείρων. Η πατρίδα μας εξάλλου ξέρει καλά από προσφυγιά, για αυτό και θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν, όμως αυτό θα γίνει με κανόνες, συντεταγμένα και δομημένα” και ξεκαθάρισε ότι “μόνο έτσι, όσοι το θέλουν και δικαιούνται, υγιείς και μορφωμένοι, θα ενσωματωθούν αύριο στον εθνικό κορμό, γιατί δεν σας κρύβω ότι όπως θαυμάζω τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έτσι καμάρωσα και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική αυτό το κορίτσι που με τόση υπερηφάνεια κρατούσε τη γαλανόλευκη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα