Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Διαλέξτε δύο άρθρα, ψηφίστε 16 και 24

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Διαλέξτε δύο άρθρα, ψηφίστε 16 και 24
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στην συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε σε μίνι εκδοχή την πρόταση του να ψηφίσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί προς αναθεώρηση άρθρα. Δήλωσε ότι η ΝΔ συμφωνεί ως προς την κατεύθυνση αλλαγής του 32 για τον τρόπο εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας και κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι εμπλέκει τον Παυλόπουλο σε κομματικά παιχνίδια

Το γάντι πίσω στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πέταξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση και επιχειρώντας ρελάνς στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσηςεπανέφερε σε μίνι εκδοχή την πρόταση του να ψηφίσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί τα προς αναθεώρηση άρθρα που το καθένα προτείνει: Κάλεσε ειδικότερα τον κ.Τσίπρα ή έστω όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν, να ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και τον ορισμό του δάσους. Και υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι θα ψηφίσει δύο οποιαδήποτε άρθρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εάν με αυτά δε συμφωνεί η ΝΔ. Εξέφρασε πάντως τη διαφωνία του με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής.

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να δείξει ότι ο κ.Τσίπρας φοβάται το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ενώ εκείνος είναι σίγουρος για τη νίκη και δη την αυτοδυναμία της ΝΔ.

“Εάν πιστεύετε τοσο πολύ στη δύναμη της λαϊκής εντολής τότε δεν έχετε κανένα λόγο να φοβηθείτε την πρόταση μας” είπε. Εκανε λόγο για ανασφάλεια στην ομιλία Τσίπρα με σενάρια για το τι θα γίνει εάν προκύψει αυξημένη πλειοψηφία ή όχι και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό διερωτήθηκει: “Μα κ.Τσίπρα αν ήσασταν τόσο σίγουροι ότι θα κερδίσετε τις εκλογές δε θα υπήρχε τέτοιο θέμα. Γιατί τόση ανασφάλεια;

Επέμεινε εξάλλου ότι δε νοείται η προτείνουσα Βουλή να καθορίζει την κατεύθυνση ή το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, τις οποίες διεμήνυσε ότι θα επιλέξει η επόμενη Βουλή.

Επέμενε επίσης και στην κατηγορία για κυβέρνηση μειοψηφίας με ευκαιριακή πλειοψηφία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές τριγύριζα”.

“Σέβομαι τον Παυλόπουλο”

Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης δήλωσε ότι η ΝΔ συμφωνεί ως προς την κατεύθυνση αλλαγής του 32 για τον τρόπο εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας, αλλά όχι ως προς το περιεχόμενο και ότι προτείνει την εκλογή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι άμεση εκλογή από το λαό. Δεν απάντησε ευθέως στα υπονοούμενα του κ.Τσίπρα περί συναλλαγής της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ για να εκλέξουν Πρόεδρο προερχόμενο από το δεύτερο (υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε φωτογραφίσει ως επιλογές Βενιζέλο ή Σημίτη) αλλά κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι εμπλέκει το σημερινό Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο σε κομματικά παιχνίδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη δευτερολογία του ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό που τον είχε καλέσει να δηλώσει εάν θα στηρίξει ή όχι τον κ.Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία. Σχολίασε ότι ο κ.Τσίπρας έχει άγχος για το αποτέλεσμα των εκλογών και προσπαθεί να κάνει διαχείριση ήττας για αυτό και αναφέρεται σε πρόσωπα. “Πάλι καλά που δε μου ζητήσατε και το ΑΦΜ του κ.Παυλόπουλου” είπε μάλιστα σαρκαστικά και τόνισε ότι έχει πολύ καλή σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σέβεται και θεωρεί ότι επιτελεί άψογα τα καθήκοντα του, όμως επέμεινε ότι είναι πρόωρη η ονοματολογία.

“Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει άλλα κολπάκια”

Επέμεινε επίσης ότι οι εθνικές εκλογές θα καθορίσουν και τον τρόπο με τον οποιο θα διατυπωθούν οι αναθεωρητέες διατάξεις, σημειώνοντας ότι εάν αύριο το άρθρο 32 πάρει 180 ψήφους, οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, εάν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέγεται απευθείας από το λαό.

“Εκτός αν σχεδιάζετε κάτι άλλα κολπάκια, να αποσύρετε καμία 40αρια βουλευτές σας από την ψηφοφορία μην τυχόν και πάρει 180 το συγκεκριμένο άρθρο” πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ότι τουλάχιστον η θέση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη, αν και πολιτική όχι συνταγματική, καθώς λένε ότι θέλουν οι όποιες αλλαγές να περάσουν με 180 βουλευτές στην επόμενη Βουλή διότι θεωρούν το περιεχόμενο ποιο σημαντικό από το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. “Αν λέτε το ίδιο κ.Τσίπρα πείτε το από τώρα αλλά εδώ είμαστε και θα δουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας” δήλωσε.

Προειδοποίησε πάντως ότι η διατύπωση των ψηφοδελτίων και η καταγραφή των αποτελεσμάτων της αυριανής ψηφοφορίας θα πρέπει να γίνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που έγιναν σε όλες τις αναθεωρήσεις.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα