Μητσοτάκης – Ράμα: Δέσμευση της Αλβανίας για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας 

Μητσοτάκης – Ράμα: Δέσμευση της Αλβανίας για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας 
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και χαιρέτισε τη δέσμευση των Τιράνων να προχωρήσει για τα θέματα περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής

Τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, η οποία όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Στο περιθώριο του 4ου ΕU – Arab World Summit, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Σερβίας, επαναλαμβάνοντας και σε αυτές τις συναντήσεις ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εφόσον όμως πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Και αυτό βεβαίως αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ.Ράμα από την πλευρά του έδειξε να αντιλαμβάνεται πως οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα είναι κλειδί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Ειδικότερα κατά τη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά την απογοήτευση της γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, όπως ανέφερε.

Ο κ.Μητσοτάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Επίσης χαιρέτησε τη δέσμευση της Αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. 

Ο κ.Ράμα κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Αλβανία και ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και της Σερβίας

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić. Στη διάρκεια της τονίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την αμοιβαία βούληση περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, αλλά και για θέματα που άπτονται της περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας. Ταυτόχρονα, συζήτησαν για την σημαντική επενδυτική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, αλλά και τις τουριστικές αφίξεις μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει διαδραματίσει διαχρονικά πρωτοποριακό ρόλο στην ευρωπαϊκή της πορεία και θα εξακολουθήσει να το πράττει.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković.

Οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία, στις αρχές του επόμενου έτους, και στις προτεραιότητες που τίθενται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής συνοχής, και στη διασυνδεσιμότητα τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και υποδομών. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η σύνδεση της Κροατίας με την Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας, και όλα τα μεγάλα σχεδιαζόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις: από τα έργα αυτοκινητοδρόμων, έως την διαχείριση των αεροδρομίων της Κροατίας.

Εξετάστηκε επίσης η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ συζητήθηκε η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κροατία, καθώς η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα