ΝΑΤΟ και ΕΕ καλωσορίζουν την "ιστορική συμφωνία" στο Σκοπιανό

Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει την "ιστορική συμφωνία" στο Σκοπιανό
Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει την "ιστορική συμφωνία" στο Σκοπιανό AP

Συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι της Κομισιόν για το ονοματολογικό. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν μιλούν με θερμά λόγια για τους δύο ηγέτες και την συμφωνία.

«Συγχαίρουμε ολόψυχα τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητα και την ηγεσία τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους, η οποία συμβάλλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και των ομάδων τους, αλλά πρωτίστως ανήκει σε όλους τους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης στο σύνολό της», σημειώνουν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν.

ADVERTISING

«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και με την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν επίσης σαφή απόδειξη της εξουσίας της πολυμερούς διπλωματίας, του διαλόγου, του σεβασμού και της προθυμίας να βρουν λύσεις win-win για τα πιο δύσκολα θέματα. Μαζί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα το παράθυρο ευκαιριών που έχει προωθηθεί ευρέως για να συνοδεύσει και να εδραιώσει τους ανέμους της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή», τονίζουν.

«Η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή και έχουμε ενδιαφέρον και ευθύνη για την καλή χρήση της. Ήταν επίσης ένα σημαντικό κίνητρο για τη συμφωνία αυτή, στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Και καταλήγουν: «Προσβλέπουμε τώρα στο Συμβούλιο να υποστηρίξει τη σύστασή μας της 17ης Απριλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τον Ιούνιο. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό, σε αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών αποτελεσμάτων της χώρας, αλλά θα συμβάλει αποφασιστικά στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ένωσης μας στο σύνολό της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγουν οι δύο αρμόδιοι της Κομισιόν.

Για ιστορική συμφωνία μίλησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, που κάλεσε τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία. «Kαλωσορίζω τη συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Αθήνας και Σκοπίων, Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, για την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Η ιστορική συμφωνία αποτελεί αποτέλεσμα πολλών ετών επίμονης διπλωματίας και της διάθεσης των δύο αυτών ηγετών να λύσουν την μακροχρόνια διαφωνία. Καλώ τώρα τις δύο χώρες να τελειοποιήσουν τη συμφωνία στην οποία έφτασαν οι δύο ηγέτες. Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στο δρόμο που οδηγεί στο NATO. Και θα βοηθήσει την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειλικρινή συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Κρατάω τα δάκτυλά μου σταυρωμένα για καλή επιτυχία. Χάρη σε εσάς το ανέφικτο γίνεται δυνατό». Με αυτό το σύντομο σχόλιο στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τοποθετήθηκε στις εξελίξεις για το ονοματολογικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κυβέρνηση: Παίρνουμε πίσω το "Μακεδονία" - Μητσοτάκης: Περιφρόνησε το λαό ο Τσίπρας

Τσίπρας: Έχουμε μία καλή συμφωνία. Παυλόπουλος: Τώρα εναπόκειται στα Σκόπια

SHARE:

24Media Network