Νέα ήθη στον ΣΥΡΙΖΑ: Μαθαίνουν τις αντικαταστάσεις από τα ΜΜΕ

Διαβάζεται σε 9'
Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ
Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρακτική του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αντικαταστήσει τον Εκπρόσωπο Τύπου και τον Διευθυντή της ΚΟ του κόμματος χωρίς να ενημερώσει τα στελέχη που είχαν προηγουμένως αυτές τις θέσεις. Πυρά στελεχών.

Μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον νέο Πρόεδρο να δημιουργεί νέα ήθη στο κόμμα, ήδη από την πρώτη του μέρα.

Ως πρόεδρος πλέον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) ξεκίνησε να στελεχώνει το επιτελείο του και να προχωρά σε ριζικές αλλαγές, ανακοινώνοντας ότι χρέη Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης, ενώ η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη Εκπροσώπου Τύπου και ο Γιώργος Τσίπρας, Διευθυντής της ΚΟ του κόμματος.

Παρότι οι αλλαγές προσώπων θεωρούνταν αναμενόμενο ότι θα συμβούν με την εκλογή του νέου Προέδρου, ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κασσελάκης επέλεξε αυτές να συμβούν δίνει το στίγμα για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, με νέες αρχές, όπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατείχαν μέχρι σήμερα τις θέσεις αυτές, μαθαίνουν από τα ΜΜΕ για την αποπομπή τους. Στην δημοσιοποίηση της πρακτικής αυτής προχώρησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Φίλης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέλιος Καλπάκης ενημερώθηκαν από την… τηλεόραση για την αντικατάστασή τους, χωρίς να ενημερωθούν από κάποιο όργανο του κόμματος ή τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη. Ανάρτηση στο facebook πραγματοποίησε και ο Στέλιος Καλπάκης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως ενημερώθηκε από ιστοσελίδες για την απόφαση του νέου Προέδρου.

Αιχμές Ραγκούση για την ηθική πλευρά της πολιτικής και τις “εκπαραθυρώσεις”

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζει την “ηθική πλευρά της πολιτικής και σημειώνει πως «ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» και πως «κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας». Το ίδιο, όπως αναφέρει, συνέβη και στην περίπτωση του Στέλιου Καλπάκη.

Συγκεκριμένα, έγραψε:

«Για την ηθική πλευρά της πολιτικής αλλά και για τη διεύρυνση. Χρέος μου. Προσπερνώ το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, στις 2 Ιουλίου του 2023 ψηφίσθηκε ομόφωνα στην Πολιτική Γραμματεία να παραμείνει Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και ότι στις 3 Ιουλίου ψηφίσθηκε ομόφωνα και από την Κ.Ο. Επίσης προσπερνώ πως ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όλα τα μέλη του προεδρείου ορίζονται – εκλέγονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεδρίαση της, κατά τη διάρκεια της οποίας προφανώς και είναι προνόμιο του Προέδρου να εισηγηθεί τις προτάσεις του. Ωστόσο δεν προσπερνώ το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας. Κυρίως όμως δεν προσπερνώ, ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μολονότι τότε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ήταν ένας από εκείνους τους ελάχιστους βουλευτές χάρη στους οποίους υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι μετά τη ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο, συμπρωταγωνίστησε στο σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας που ξεκίνησε από το Γαλάτσι και οδήγησε στο 32% του 2019! Ότι ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συμπαρατάχθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και όλους μας, στον καθημερινό αντιπολιτευτικό αγώνα αλλά και στον αγώνα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ότι ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στο συλλογικό μας αγώνα με δηλώσεις του ή με τη δημόσια συμπεριφορά του. Υ.Γ. Μόλις διάβασα ότι με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, «από τις ιστοσελίδες» δηλαδή, ενημερώθηκε για την αντικατάστασή του και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέργιος Καλπάκης. Ένας εξαιρετικός νέος σύντροφος, 33 ετών, της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας, που ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που του αναθέσαμε σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες».

Πυρά Φίλη κατά Κασσελάκη: Έχει ύφος Τραμπ, μάθαμε από την τηλεόραση για τις αλλαγές

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στον ANT1 είπε πως «έγινα επικίνδυνα βήματα» εξηγώντας πως «χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Εκπρόσωπος Τύπου».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη, λέγοντας: «Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”».

Συμπλήρωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είπε ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».

«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες στις εκλογές και γιατί χάσαμε, Αλλά, η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», προσέθεσε.

Λάβρος κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε ακόμη «πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε «Μεσσιανισμό».

Ακολούθως, ο Νίκος Φίλης «πυροβόλησε» τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει». «Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει», είπε ακόμη ο Νίκος Φίλης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού είπε ότι φταίει διότι μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Από το στόχαστρο του δεν ξέφυγε ο Ευάγγελος Αποστολάκης για τον οποίο είπε «εδώ δεν είναι στρατός να βγάζει ημερήσιες διαταγές, εδώ υπάρχει κόμμα και καταστατικό και πρέπει να γίνει συνέδριο και διαδικασίες. Βεβαίως και να κάνει αλλαγές, αλλά να περάσουν από όργανα»

«Αν τον Νοέμβριο, υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας θα επιλέξει τι θα κάνει. Εγώ θα δω τι θα κάνω, εγώ δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς», ξεκαθάρισε ο Νίκος Φίλης.

Σε ερώτημα εάν κληθεί από τον κ. Κασσελάκη να αναλάβει κάποια θέση στο κόμμα, ο κ. Φίλης απάντησε «εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μένω. Από συνέδριο βγήκα και σε συνέδριο θα παραδώσω και από εκεί θα κριθώ. Ποιος θα πάρει απόφαση να μην γίνει το Συνέδριο; Μόνο αν η Κεντρική Επιτροπή πάρει άλλη απόφαση».

Καλπάκης: Ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του νέου Προέδρου

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο  πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Καλπάκης, αναφέρθηκε στη λήξη της θητείας του, σημειώνοντας πως ενημερώθηκε από ιστοσελίδες για τις αλλαγές του κ. Κασσελάκη.

«Τρία χρόνια πριν, τέτοιες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας μου έκανε τη μεγάλη τιμή να είμαι μέλος της ομάδας του Γραφείου Τύπου του κόμματος μας στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου, μαζί με τον αείμνηστο Αλέξανδρο Νικολαΐδη, την Τάνια Καραγιάννη και εκπρόσωπο του κόμματος τον Νάσο Ηλιόπουλο. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου η Πολιτική Γραμματεία μού ανάθεσε ομόφωνα την μεγάλη ευθύνη του εκπροσώπου Τύπου μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου.» σημείωσε ο κ. Καλπάκης και συνέχισε:

«Χθες το απόγευμα ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να ορίσει εκπρόσωπο Τύπου την αγαπημένη και αξία συντρόφισσα Δώρα Αυγέρη. Της εύχομαι ολόψυχα δύναμη και επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Είμαι βέβαιος ότι θα τα πάει εξαιρετικά. Ήταν τρία δύσκολα χρόνια, με πολλή καθημερινή δουλειά στο πιο εχθρικό μιντιακό περιβάλλον, με άγχος, ατέλειωτα ξενύχτια, μικρές χαρές και μεγάλες στεναχώριες. Περισσότερο απ’ όλα, όμως, ήταν μια μεγάλη εμπειρία, μια τεράστια τιμή που υπηρέτησα το κόμμα μας από θέση ευθύνης και ακόμη μεγαλύτερη που συνεργάστηκα με σπουδαίους ανθρώπους και φίλους.»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του προηγούμενου διαστήματος και εμφανίστηκε ενοτικός για το διάστημα που ακολουθεί. «Το τελευταίο δύσκολο μεταβατικό διάστημα όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρών καθημερινά, δίπλα στην κοινωνία, στο ζοφερό καλοκαίρι των καταστροφών. Και σταθήκαμε όρθιοι, σοβαροί και αξιόπιστοι, με επιχειρήματα και απαντήσεις. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Σήμερα, με τη δύναμη των 150.000 μελών που συμμετείχαν στην εκλογή Προέδρου, με τον νέο Πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, με όλες και όλους, συντρόφισσες και συντρόφους, οφείλουμε να δώσουμε με ενότητα, συντροφικότητα και πολιτικό σχέδιο τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε τροχιά διακυβέρνησης» είπε.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και την Πολιτική Γραμματεία για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξη Τσίπρα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Για την εμπιστοσύνη τους σε έναν νέο άνθρωπο. Για την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό στέλεχος της διεύρυνσης. Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και την επόμενη ημέρα. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Γαλάτσι τον Απρίλιο του 2019: «Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ένας τίτλος κάτω από το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει πράξη σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα