Νέα μέτρα: Από την απραξία στο πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60 

Νέα μέτρα: Από την απραξία στο πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60 
Στιγμιότυπο από το Υπουργικό Συμβούλιο Dimitris Papamitsos

Η κυβέρνηση επέλεξε την έμμεση υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, καθώς η μέχρι σήμερα στρατηγική της αποτυγχάνει και για να μην λάβει άλλα μέτρα που θα απομάκρυναν κι άλλο τη μεσαία τάξη 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που ουσιαστικά καθιστά εμμέσως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τις μεγαλύτερες ηλικίες, έπεσε σαν “βόμβα” χθες το πρωί.

Και αυτό καθώς η κυβέρνηση καλλιεργούσε το προηγούμενο διάστημα κλίμα πως επί του παρόντος θα συνέχιζε με το προηγούμενο πακέτο μέτρων κατά του κορονοϊού, παρά την ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Αλλά και γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο στην τελευταία δήλωση του για την πανδημία, όσο και στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του, εκτιμούσε ότι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ως τακτική δεν είχε πλέον κάτι να προσφέρει- τότε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν και απέρριπτε τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών.

Από την κυβέρνηση βέβαια υποστηρίζουν ότι στην ουσία δεν αλλάζει η στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού, αφού το νέο αυτό μέτρο δεν είναι οριζόντιο και δεν αγγίζει τους εμβολιασμένους. Και υπενθυμίζουν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού αφορούσε στη μη επιβολή νέου lockdown ή οριζόντιων μέτρων, αλλά ότι πάντα ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο χθες στο υπουργικό συμβούλιο για μία δύσκολη πολιτική απόφαση, την οποία δήλωσε ότι έλαβε γιατί διαφορετικά θα χανόταν ανθρώπινες ζωές. Φέρεται δε να έλαβε τις οριστικές αποφάσεις μόλις χθες το πρωί, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν είχε διαρρεύσει τίποτε από το Μαξίμου πριν ξεκινήσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στην πραγματικότητα βέβαια είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη, καθώς η μέχρι σήμερα στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας έχει αποτύχει να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Το Μαξίμου άλλωστε είχε εγκλωβιστεί στη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει σε lockdown και άλλωστε δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν τα αναγκαία δημοσιονομικά περιθώρια για τα μέτρα στήριξης που θα απαιτούσε μία καραντίνα.

Η κυβέρνηση δεν μπορούσε επίσης να κάνει πίσω στην απόφαση πως οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αφορούσαν τους εμβολιασμένους, καθώς κινδύνευε να ακυρώσει τη ρητορική περί επιστροφής στην κανονικότητα. Αλλά ταυτόχρονα φαίνεται πως επέλεξε να ακούσει τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά στο “ύψος”, στο οποίο θα έφτανε το τείχος ανοσίας, αλλά και όσον αφορά στην επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Αποφάσεις και πάλι με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες

Έτσι φαίνεται πως και ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι πλέον η χώρα κρέμεται υγειονομικά από μία κλωστή και παραδέχθηκε την ανάγκη νέων μέτρων. Το γεγονός ότι επέλεξε τα μέτρα αυτά να αφορούν τους άνω των 60 ετών προκάλεσε αίσθηση. Πέραν όμως του ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 είναι που κινδυνεύουν περισσότερο και άρα επιβαρύνουν περισσότερο το ΕΣΥ, υπάρχει και ένας μη υγειονομικός, αλλά πολιτικός λόγος: Η κυβέρνηση προτίμησε να πιέσει δια του προστίμου τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, που προέρχονται κυρίως από το χώρο της δεξιάς, αλλά επηρεάζονται από εκκλησιαστικούς και ακραία δεξιούς κύκλους. Παρά να πάρει νέα μέτρα -πάντα για τους ανεμβολίαστους βέβαια- που θα αφορούσαν στην εστίαση και το λιανεμπόριο και άρα θα απομάκρυναν και άλλο τη λεγόμενη “μεσαία τάξη” από τη Νέα Δημοκρατία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικαλούνται άλλωστε ότι μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού πήραν και χώρες όπως η Γαλλία ή η Αυστρία- αν και η δεύτερη φυσικά προχωρά σε καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό και lockdown. Ενώ η κυβέρνηση μοιάζει την ίδια στιγμή να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά όσον αφορά στην Εκκλησία

Το γεγονός ότι χθες τα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολιασμού ατόμων άνω των 60 ετών έφτασαν τα 6.000, από 2.600 κατά μέσο όρο τις προηγούμενες δέκα ημέρες, αποτελεί για το Μαξίμου δείγμα ότι παρά τις αντιδράσεις, η απειλή του προστίμου άρχισε αμέσως να αποδίδει. Και πάλι όμως οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ξεπερνούν τους 500.000. Και η καθυστέρηση στη λήψη αυτής της απόφασης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων δίδεται ένα χρονικό περιθώριο στους ανεμβολίαστους αυτής της ηλικιακής ομάδας να κλείσουν το πρώτο τους ραντεβού μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, σημαίνει ότι ενδεχομένως τα αποτελέσματα του νέου μέτρου να φανούν με το πρώτο έτος και πιθανώς από το Φεβρουάριο.

Η αγωνία της κυβέρνησης όμως είναι να παραμείνει η αγορά ανοιχτή και τα Χριστούγεννα… και μετά βλέπουμε. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αποκλείεται να λάβει και άλλα μέτρα από βδομάδα, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η πανδημία και τα μηνύματα που θα εκπέμψει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Το πιθανότερο επόμενο βήμα θεωρείται ότι είναι η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test για τους εργαζόμενους σε τρία την εβδομάδα. Η κυβέρνηση θα ήθελε πάντως να μην αγγίξει καθόλου την εστίαση και το λιανεμπόριο, εφόσον δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είχε τεθεί και το πλήρες μπλόκο στους ανεμβολιαστους και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και να απαιτείται rapid test 24ώρου αντί 48ώρου για πρόσβαση στο λιανεμπόριο.

Και άλλα ανοιχτά πολιτικά ερωτήματα

Η αλλαγή πλεύσης με τον έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 δημιουργεί πάντως και ένα ακόμη πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση: Θα πιστεύουν στο εξής οι πολίτες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα ή και νέο lockdown;

Σημειωτέον δε ότι στη σκληρή δεξιά σαμαρική πτέρυγα πολλοί δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με την απειλή των προστίμων σε ανεμβολίαστους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί με την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων και άρα χωρίς να είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις.

Ενώ θα πρέπει να δοθεί λύση για τους Έλληνες πολίτες άνω των 60 ετών, που κατοικούν στο εξωτερικό, έχουν εμβολιαστεί στη χώρα διαμονής τους, αλλά δεν εμφανίζονται ως εμβολιασμένοι στην πατρίδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πρόστιμο. Και αυτό καθώς συμβαίνει πχ το τραγελαφικό, πρέσβεις που υπηρετούν στο εξωτερικό να απειλούνται με το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, παρότι είναι εμβολιασμένοι. Προβλήματα δημιουργούνται επίσης και όσον αφορά στην τρίτη δόση και την παράταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα