Νέα μέτρα και μετάλλαξη Όμικρον: Διστάζει η κυβέρνηση, παρά τον αριθμό των θυμάτων

Νέα μέτρα και μετάλλαξη Όμικρον: Διστάζει η κυβέρνηση, παρά τον αριθμό των θυμάτων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης Eurokinissi

Το Μαξίμου επιμένει όχι lockdown, ούτε νέα μέτρα που θα επηρέαζαν και εμβολιασμένους, αλλά εξετάζει δωρεάν τεστ για όλους ώστε τα Χριστούγεννα να μείνει ανοιχτή η οικονομία.

Τα θύματα του κορονοϊού έφτασαν και πάλι χθες τριψήφιο νούμερο, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Ευρώπη, όμως το Μαξίμου διστάζει να πάρει ουσιαστικά νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown και κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τα επόμενα βήματα της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες δήλωσε μάλιστα ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που να παραπέμπουν σε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους.

Σημειωτέον ότι την επόμενη Δευτέρα λήγει η ΚΥΑ με τα εν ισχύ μέτρα και ότι πιθανότατα την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να αποφασιστεί κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στην απειλή της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Είναι επομένως σαφές ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να δει ποιο είναι το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εν συνεχεία θα αποφασίσει, εάν θα παρατείνει τα σημερινά μέτρα ή εάν θα προστεθούν και ορισμένα ακόμη ημί- μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων.

Προκειμένου δε να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία τις γιορτές, η κυβέρνηση εξετάζει (αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη η οριστική απόφαση) το ενδεχόμενο να διαθέσει δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, πιθανότατα μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός ελέγχων πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ώστε τυχόν κρούσματα να αυτοαπομονωθούν και να μη διασπείρουν περισσότερο τον ιό κατά τις γιορτές.

Αυτό το σενάριο προϋποθέτει βέβαια ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν. Και το κυριότερο ερώτημα είναι ότι εάν θα σπεύσουν για αυτοέλεγχο αυτοί ακριβώς που θεωρούνται πιθανότεροι μεταδότες, δηλαδή όσοι αρνούνται τη συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα και τον εμβολιασμό.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Εκκλησία δεν θέλησε να κάνει ένα πιο ουσιαστικό βήμα στήριξης των μέτρων, εκφράζονται φόβοι ότι τα Χριστούγεννα οι ναοί θα αποτελέσουν ξανά εστίες υπερμετάδοσης. Η κυβέρνηση επικαλείται ότι κατά δειγματοληπτικούς ελέγχους την πρώτη Κυριακή εφαρμογής των (προαιρετικών) μέτρων αυτοελέγχου, δεν προέκυψε αίσθηση παραβατικότητας. Η εικόνα όμως από την προσέλευση πιστών χθες Δευτέρα στον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας χωρίς κανέναν έλεγχο για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή rapid test, δεν προοιωνίζεται καλή εξέλιξη της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από δύο σε τρία την εβδομάδα ή και να αποκλειστούν και απο τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση διατρανώνει ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το ΕΣΥ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στη Θεσσαλονίκη όμως ήδη σταματούν μη Covid χειρουργεία και οι ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα