Ο Ανδρέας, οι βάσεις και το βιβλίο που θα δώσει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα

Ο Ανδρέας, οι βάσεις και το βιβλίο που θα δώσει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή INTIME

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του θύμισε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις των ΗΠΑ και προσφέρθηκε να του χαρίσει την πτυχιακή του εργασία για το θέμα

Σε αντιπαράθεση Κυριάκου Μητσοτάκη- Αλέξη Τσίπρα με αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, εξελίχθηκε η συζήτηση για τις βάσεις των ΗΠΑ στη Βουλή.

Στην τριτολογία του μάλιστα ο πρωθυπουργός προσφέρθηκε να κάνει δώρο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το βιβλίο που αποτελεί μετάφραση της πτυχιακής του εργασίας και αφορά ακριβώς τις διαπραγματεύσεις για τις αμερικανικές βάσεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης είχε συγκρίνει τον κ. Τσίπρα με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Υπονοήσατε ότι εάν ο λαός σας εμπιστευτεί, θα καταγγείλετε τη συμφωνία. Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου, που εκλέχτηκε υποσχόμενος ‘έξω οι βάσεις του θανάτου’ για να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια”.

Και καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δική του δευτερολογία διάβασε τα πρακτικά από συζήτηση στη Βουλή μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις βάσεις των ΗΠΑ το 1990, ο πρωθυπουργός στη συνέχεια του είπε:

“Δεν είμαι συγγραφέας, αλλά έχω γράψε ένα βιβλίο, ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου και πραγματεύεται τις διαπραγματευσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα να αναδείξω εάν η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική, λέγοντας πριν το ‘81 ‘έξω οι βάσεις” και υπογράφοντας συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις, εάν ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Και δεν ήταν, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το ‘83 τα έδωσε όλα για να λάβει μία διατύπωση στα αγγλικά, terminable, που του επέτρεπε να έρθει στη Βουλή και να πει ότι οι βάσεις φεύγουν μένοντας, αντί να διεκδικήσει”.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λοιπόν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: “Επειδή διαβάζετε πολύ τελευταία, θα σας στείλω αντίγραφο του βιβλίου μου”.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως είχε επιτεθεί όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους όσον αφορά στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις. Σχολίασε ότι και το ΚΙΝΑΛ σκέφτεται να μην ψηφίσει τη συμφωνία για τις βάσεις γιατί ενοχλήθηκε για τα F16 και πρόσθεσε “τώρα βρήκατε να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες με λίγη χρυσόσκονη από το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”.

Στον πρωθυπουργό απάντησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας: “Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά πατριωτικό και δεν αλλάζει τη στάση του ανάλογα με τη συγκυρία”.

Ο κ. Κατρίνης έκανε μάλιστα λόγο για μένος του κ. Μητσοτάκη για το ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως: “Έχει ενδιαφέρον, τώρα που το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, ένας Μητσοτάκης να τοποθετείται με τέτοιο μένος για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου”.

Σε υψηλούς τόνους κάλεσε δε τον πρωθυπουργό “να μην κουράζεται, γιατί το προσωπικό του μέγεθος δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου”.

Ο κ. Κατρίνης απάντησε όμως και στον κ. Τσίπρα, που είχε δεχθεί με χαρά τη σύγκριση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και διάβασε πρακτικά του 1990, να αναρωτηθεί τι έκανε τότε η παράταξη του και τι επιφύλαξε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι: “Ο Συνασπισμό, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να στείλει τον Ανδρέα Παπανδρέου ειδικό δικαστήριο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα