Ο Γεραπετρίτης “μαλώνει” το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση – “Δεν ζητήθηκε η άποψή μας”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Γεραπετρίτης “μαλώνει” το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση – “Δεν ζητήθηκε η άποψή μας”
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Άντονι Μπλίνκεν ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποδείξεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτό των ΗΠΑ για την έκθεση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών έφερε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η έκθεση κυκλοφόρησε χθες, Δευτέρα και αναφέρεται σε ζητήματα διαφθοράς, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών με το παράνομο σύστημα Predator.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την αξιοπιστία της έκθεσης και εγκαλεί το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επειδή δεν ζητήθηκε η ελληνική άποψη.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

“Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος.

Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα