Ο Μητσοτάκης τα είπε στον Αλ Σίσι για να τα ακούει κι ο Ερντογάν για την ΑΟΖ

Ο Μητσοτάκης τα είπε στον Αλ Σίσι για να τα ακούει κι ο Ερντογάν για την ΑΟΖ
D.Papamitsos

Η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ οδηγός για να λυθούν και άλλα θέματα στην Αν. Μεσόγειο διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία

Μήνυμα στην Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έστειλε κατά τη συνάντηση του στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ και σχολίασε με νόημα: “.Έτσι κλείνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους. Με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όταν αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουν σε μία συμφωνία που είναι για αμοιβαίο όφελος. Η συμφωνία είναι οδηγός, για να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο…”

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε τη διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας Αιγύπτου σε διμερές επίπεδο και με την Κύπρο σε τριμερές επίπεδο. “Η μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης. Αντανακλά το σεβασμό προς τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών…”, τόνισε ο κ. Αλ Σίσι.

Υπενθυμίζεται ότι στη Λευκωσία πραγματοποιείται σήμερα τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου. Νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης είχε κατ ιδίαν συνάντηση και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Ιδιαίτερα, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως σημειώθηκε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα