Ο Παυλόπουλος βλέπει Ερντογάν με φόντο το Αιγαίο και τα ευρωτουρκικά

Ο Παυλόπουλος βλέπει Ερντογάν με φόντο το Αιγαίο και τα ευρωτουρκικά

Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, ο Έλληνας πρόεδρος συναντά τον Τούρκο ομόλογο του σε τουρκικό έδαφος. Η συζήτηση, που πραγματοποιείται σε μία περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας, θα επικεντρωθεί στα ευρωτουρκικά

Στις 4 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Ντολμα Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολης με τον Ταγιπ Ερντογάν. Αν και δεν πρόκειται για επισημη συνάντηση των δυο προέδρων της Δημοκρατίας, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης που ο Ελληνας πρόεδρος θα δει τον Τουρκο ομόλογό του σε τουρκικό εδαφος.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περι τη μια ώρα και οι πληροφορίες λένε οτι η ατζέντα θα επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς η συνάντηση γίνεται στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την Ιδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου ( ΟΣΕΠ).

Η συνάντηση έχει έναν ισχυρότατο συμβολισμό και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση να εκτονωθεί η ενταση που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στις δύο χώρες τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Διότι με αφορμή τη μεγαλη τουρκική αεροναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος-η δεύτερη φάση της οποίας ξεκινά σήμερα-η Αγκυρα έχει εκδόσει σειρά από NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές στο Αιγαίο ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκαλώντας τη διπλωματική και στατιωτική αντίδραση της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Αλεξης Τσιπρας έλαβε την διαβεβαίωση από τον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο συνάντησε στο Πεκίνο ότι θα “εισέλθει σε διάλογο”.

Μηνύματα από το Πατριαρχείο

«Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση. Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα