Οι εντολές Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό

Οι εντολές Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό
Ο Κ.Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο Eurokinissi

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα περιγράψει ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρώτος καυτός μήνας της κυβέρνησης και το συντονιστικό όργανο. Προτεραιότητες ΔΕΗ και Ελληνικό. Το διπλό φλερτ με Ουάσινγκτον- Βερολίνο.

Το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της σημερινής πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν από χθες κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας τρία βασικά σημεία της σημερινής εισήγησης του πρωθυπουργού.

Πρώτον σφιχτό χρονοδιάγραμμα και αυστηρό έλεγχο στους υπουργούς

Δεύτερον ασυμβίβαστα στα μέλη της κυβέρνησης με στόχο να σταλεί μήνυμα κατά της διαφθοράς.

Τρίτον περιορισμός κρατικών θέσεων και ρουσφετιών.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικότερα μεταξύ άλλων:

*Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών υπουργών και υφυπουργών πρώτου και δεύτερου βαθμού

*Θα απαγορευθεί η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο στους/τις σύζυγους, όπως και στα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

*Θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς

*Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60

*Θα μειωθεί δραστικά και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης

Μετά την εισήγηση Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης. Στους υπουργούς θα δοθούν φάκελοι με σχεδιασμό εξαμήνου και συγκεκριμένους στόχους ανά υπουργείο, τους οποίους θέτει το Μαξίμου, ενώ θα ξεκαθαριστεί πως θα αξιολογούνται για τα αποτελέσματα.

Ο κ.Γεραπετρίτης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 προανήγγειλε ότι θα υπάρχει μια δομή που θα παρακολουθεί του στόχους που θα έχουν τεθεί για κάθε υπουργείο. Τα πρόσωπα και η λειτουργία αυτής της δομής πιθανόν να ανακοινωθούν σήμερα στο πλαίσιο του υπουργικού. Ο ίδιος ο κ.Γεραπετρίτης, μαζί με τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και το νέο γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Στέλιο Κουτνατζή θα παίξουν ως προς αυτό καθοριστικό ρόλο.

Ο σχεδιασμός είναι εξαμήνου, όμως ο πρώτος μήνας της νέας κυβέρνησης θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μετά τις προγραμματικές και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου θα έρθει το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο “Οργάνωση και λειτουργία του κράτους” που θα περιλαμβάνει αλλαγές στη δομή του κράτους όπως η κατάργηση των θεματικών γραμματέων, την κατάργηση του ασύλου, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών. 

Και το δεύτερο νομοσχέδιο, που θα ειναι το φορολογικό, θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση από Σεπτέμβριο και την πρώτη φάση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιχειρήσεων από 1/1/2020. 

Έχει τη σημασία του εν τω μεταξύ το γεγονός ότι μία από τις πρώτες συσκέψεις που είχε ο κ.Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ήταν με την ηγεσία του Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αιχμή το θέμα της ΔΕΗ, μία νάρκη που αποδέχθηκε ως “πρόθυμος στρατιώτης” να απενεργοποιήσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Οι πρώτες ανακοινώσεις για τη ΔΕΗ θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων 20-22 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι Σκουριές και το Ελληνικό, καθώς άλλωστε η κατάργηση της ΚΥΑ που καθυστερούσε την επένδυση στο τελευταίο είναι αρμοδιότητα του Περιβάλλοντος.

Ο νέος πρωθυπουργός ταυτόχρονα με τα εσωτερικά ζητήματα είχε χθες και τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές σε διεθνές επίπεδο τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με το Βερολίνο, δύο εταίρους οι σχέσεις της ΝΔ με τους οποίους είχαν δοκιμαστεί λογω της συμφωνίας των Πρεσπών

Πρώτη επικοινώνησε με τον κ.Μητσοτάκη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον προσκάλεσε στο Βερολίνο, το οποίο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στα τέλη Αυγούστου, αφού πρώτα πραγματοποιήσει όπως είθισται την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο.

Εν συνεχεία ο νέος πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά διαδοχικά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τους οποίους συμφώνησαν για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως ότι ο κ.Μητσοτάκης είπε στον κ.Τραμπ ότι βασική του προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, για την οποία βεβαίως διαμαρτύρονται οι επενδυτές. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι εξάλλου βασική προϋπόθεση για το σχέδιο της ΝΔ για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version