Οι “μέσοι όροι” της Νίκης Κεραμέως και τα αιχμηρά σχόλια των πολιτικών αρχηγών

Οι “μέσοι όροι” της Νίκης Κεραμέως και τα αιχμηρά σχόλια των πολιτικών αρχηγών
Η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή

Σε δύσκολη θέση η υπουργός Παιδείας, μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για "διαγωγή κοσμία" και τηλε-εκπαίδευση. Επιβεβαίωση του NEWS 24/7. Οι "καυστικές" αναφορές των πολιτικών αρχηγών προς το πρόσωπό της, χθες στη Βουλή.

Οι προσπάθειες της Νίκης Κεραμέως να αποδείξει την ορθότητα της πολιτικής που προκρίνει για το άνοιγμα των σχολείων, αναδεικνύεται ως το αδύνατο σημείο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας. Η ανορθολογική προσέγγιση της υπουργού Παιδείας προκειμένου να δικαιολογήσει την συνθήκη των 25 έως 27 μαθητών ανά τάξη προκάλεσαν την κριτική ακόμη και χιουμοριστικά σχόλια τεσσάρων από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην συζήτηση που έγινε χθες στην Βουλή. Στοιχείο που αν συνδυαστεί με τις δύο πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλε-εκπαίδευση και την αναγραφή της κοσμίας διαγωγής, δημιουργεί έναν εξαιρετικά αρνητικό «κοκτέϊλ» για την υπουργό Παιδείας. Μια συνθήκη που – λογικά- θα προβληματίσει την κυβέρνηση όσον αφορά τις πολιτικές επιπτώσεις που επιφέρει.

Η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε χθες στην Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών καθήμενη στα υπουργικά έδρανα, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρότι όμως ο κανονισμός της Βουλής της έδινε την ευχέρεια -ως υπουργό που συζητείται το αντικείμενό του – δεν έλαβε τον λόγο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα στην δική του ομιλία του εμφανίστηκε απολογητικός για τον γνωστό ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας περί του μέσου όρου των μαθητών ανά τάξη. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ακούω αυτή την προσέγγιση, ότι θα έπρεπε να πάμε σε ολιγομελή τμήματα. Ναι, θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Το ερώτημα είναι αν είναι εφικτά. Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν».

Τα σχόλια των πολιτικών αρχηγών

Σκωπτικός ήταν στην τοποθέτησή του χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, όταν απευθύνθηκε στην υπουργό Παιδείας. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έχετε μια παγκόσμια πρωτιά. Αποφασίζετε εν μέσω πανδημίας να έχουμε περισσότερους αντί λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα, όχι στην Ευρώπη, στον κόσμο, που εν μέσω πανδημίας να το αποφασίζει αυτό. Με νόμο, που φροντίσατε να φέρετε κατακαλόκαιρο -αφορούσε βέβαια τους σχολάρχες, τη μόνιμη αδυναμία της κ. υπουργού- αυξήσατε το όριο των μαθητών στις τάξεις των δημοτικών από τους είκοσι δύο μαθητές που το είχαμε εμείς, να πάει μέχρι τους είκοσι έξι. Και για να καλύψετε αυτήν την παράλογη πολιτική επιλογή, παίζετε τώρα με τη νοημοσύνη των πολιτών. Μιλάτε για μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μονοθέσια και τα διθέσια και τα τριθέσια σχολεία σε απομονωμένες περιοχές. Το 75% του δυναμικού των μαθητών στη χώρα μας -σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά- γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κυρία υπουργέ, και το γνωρίζετε και εσείς, κύριε Μητσοτάκη, βρίσκεται σε τάξεις με πάνω από δεκαοκτώ μαθητές και η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του ενός εκατομμυρίου, που ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα, με περισσότερους από είκοσι πέντε μαθητές ανά τάξη».

Για παντελή έλλειψη προετοιμασίας έκανε λογο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννημάτα, που στο θέμα της παιδείας εστίασε άλλωστε και το αίτημα της για την διενέργεια της συζήτησης στην Βουλή. Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Γιατί δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι καθηγητές είτε με εθελοντισμό είτε με προσλήψεις; Γιατί δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί η πραγματική εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όχι η τάξη-studio; Μπορούσατε να έχετε κάνει επιμόρφωση των καθηγητών όλο αυτό το διάστημα. Γιατί δεν μπορούσατε να έχετε οργανώσει ακόμη και βάρδιες; Μπορούσατε να έχετε μειώσει ακόμα και την ύλη. Χίλια πράγματα μπορώ να σας συζητήσω, έτσι τώρα. Γιατί λοιπόν ήταν τόσο δύσκολο και αδύνατον τελικά να κάνουμε αυτόν τον διάλογο που κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Και πρέπει να επιβάλλετε τελικά εσείς το συνωστισμό στα παιδιά μέσα στην τάξη;».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Η συμπεριφορά της Νίκης Κεραμέως φαίνεται πως προκάλεσε μια χιουμοριστική αναφορά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ για το ζήτημα των μαθητών ανά τάξη: «Λέτε ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη σε όλη την Ελλάδα είναι 17 και δεν δικαιολογεί ανησυχίες για συγχρωτισμό! Μπερδεύετε πορτοκάλια με μήλα. Δεν θα σας πω αυτό που έλεγε κάποιος από το χώρο του ποδοσφαίρου: Σαν να λέμε ότι ο μέσος όρος παγκόσμιων κυπέλλων ποδοσφαίρου Ελλάδας – Βραζιλίας είναι 2,5».

Πάντως στην συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι στην υπουργό Παιδείας σημειώνοντας ότι «με αφορμή και την ανακοίνωση των βάσεων, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και στα Πανεπιστήμια. Όμως, το σχέδιο της κυβέρνησής σας θυμίζει κλειστά ΑΕΙ, να βγαίνει το μάθημα όπως-όπως.Ενώ, μια είδηση των ημερών είναι ότι ήδη φουλάρουν οι μηχανές για νέα επιχειρηματικά σχέδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ.Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια αποδεικνύει περίτρανα τι σημαίνει τελικά λειτουργία με όρους ανταγωνιστικούς, με όρους επιχειρηματικής ιδιωτικής “αυτοδιοίκησης”. Δηλαδή, απελευθέρωση των ΑΕΙ να λειτουργούν με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη επιχειρηματικής ερευνητικής δράσης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα όμως τις ανάγκες των φοιτητών».

Για παίγνια με τους μέσους όρους μίλησε ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Θύμισε μάλιστα πως «η κυρία Κεραμέως, εν μέσω πανδημίας, νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 25! Και, τώρα, μπροστά στην γενική κατακραυγή έρχεται να κάνει ό,τι κάνουν εκείνοι που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου παίζοντας με τους μέσους όρους». Μάλιστα εγκάλεσε την υπουργό Παιδείας για «προσπάθεια να κρυφτεί η αλήθεια προσθέτοντας τον αριθμό των 5 μαθητών μιας τάξης σε ακριτικό νησί στους 30 μαθητές που στοιβάζονται σε τάξη στην Θεσσαλονίκη και διαιρώντας δια του δύο, θριαμβολογώντας ότι ο Μ.Ο. είναι 17,5 μαθητές, απλά σας εκθέτει»

Πολλαπλώς εκτεθειμένη

Η Νίκη Κεραμέως όμως φαίνεται να τραβάει σαν τον μαγνήτη όχι μόνον την πολιτική κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτή την ανεξάρτητων αρχών. Δηλαδή θεσμών που δεν σχετίζονται άμεσα με την ενεργό πολιτική.

Επιβεβαιώνοντας το News247. gr που είχε αναδείξει με εκτενές ρεπορτάζ το θέμα αυτό, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γνωμοδότησε αρνητικά σχετικά με την νομοθεσία που έχει εισηγηθεί η υπουργός Παιδείας για την τηλε-εκπαίδευση. Μάλιστα με απόφασή της η αρχή δίνει διορία 3 μηνών στο υπουργείο προκειμένου να προσαρμοστεί στη γνωμοδότησή για ζητήματα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.

Η ίδια ανεξάρτητη αρχή θεωρεί ασύμβατη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία την διάταξη που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την αναγραφή της διαγωγής των μαθητών στους απολυτήριους τίτλους. Μάλιστα την ρύθμιση αυτή είχε υπερασπιστεί με σθένος η Νίκη Κεραμέως, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που αυτή διατυπώνονταν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα