Οικονόμου: “Δε ζητάμε κομματικά διαβατήρια από όσους μοιράζονται το όραμά μας”

Οικονόμου: “Δε ζητάμε κομματικά διαβατήρια από όσους μοιράζονται το όραμά μας”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα δε σημαίνει κατ ανάγκην μονοκομματική, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο των “χρησμών” Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, έκλεισε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και αλλαγή του εκλογικού νόμου, άφησε όμως περιθώριο ερμηνειών για τις εξελίξεις μετά τις κάλπες στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία.

Το ερώτημα επομένως εάν το κυβερνών κόμμα θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες προσέγγισης στελεχών από άλλα κόμματα, προεκλογικά ή μετεκλογικά, ετέθη και σήμερα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, όχι κατ’ ανάγκην μονοκομματική, όχι κατ’ ανάγκην με ανθρώπους μόνο από τη ΝΔ.

“Η δική μας άποψη είναι ότι τόπος χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη μονοκομματική. Άλλωστε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε αξιοποιήσει πρόσωπα και από άλλους χώρους. Δεν ζητάμε κομματικά διαβατήρια για ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα. Χρειάζεται όμως ισχυρή πλειοψηφία”, δήλωσε επίσης ο κ. Οικονόμου.

Κληθείς να διευκρινίσει, τι εννοεί πάντως είπε: “Περιέγραψα απλώς τον τρόπο που κυβερνούμε από 2019 και αυτός ο τρόπος θα συνεχίσει να υπάρχει, αν ανανεώσουν την εντολή στη ΝΔ οι πολίτες”.

Όσον αφορά στη χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη περί “πολιτικής τερατογένεσης” στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική υπό το ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα και με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη και ψήφο ανοχής από ΚΚΕ, ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι κάτι τέτοιο “θα συνιστούσε καταρχήν ένα αποτέλεσμα του εκλογικού νόμου που συνειδητά ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ – διαφορετικού από αυτόν που τον έφερε στην εξουσία – προκειμένου να απειλήσει τη σταθερότητα”.

Σημείωσε επίσης ότι ο χαρακτηρισμός “πολιτική τερατογένεση” περιγράφει μία κυβέρνηση “αδύναμη, ετερόκλητη και σε κατεύθυνση οπισθοδρόμησης για τη χώρα και την κοινωνία” και τόνισε ότι: “Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με καθαρό τρόπο για την κρισιμότητα της ψήφου και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις”.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι προϋπόθεση για να σχηματίσει κυβέρνηση ο ίδιος θα ήταν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και αναρωτήθηκε εάν ισχύει ακόμη αυτή η δέσμευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνόψισε τα πολιτικά μηνύματα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης, “με την ομιλία του το Σάββατο στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., αλλά και με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε τον οδικό χάρτη και το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές. Προέβη στον απολογισμό του πλούσιου κυβερνητικού έργου και εξήγησε στους πολίτες πώς η Ελλάδα θα περάσει μέσα από την τρικυμία των μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων.”

Υπενθύμισε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης: “Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι στις προθέσεις του καμιά αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά μόνο εάν συμφωνούσε σε αυτό και ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας την ακαταλληλότητα της απλής αναλογικής ιδίως στην παρούσα συγκυρία, που το μεγάλο ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η σιγουριά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά.”

Ο κ. Οικονόμου στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός “Επισήμανε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στους δύσκολους καιρούς που διανύει ολόκληρη η Ευρώπη. Και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι εθνική αναγκαιότητα”, καταλήγοντας:

“Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βασικό δίλημμα των εκλογών που θα γίνουν το 2023, ένα δίλημμα που συνοψίζεται στη φράση: «Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών». Τόνισε, ταυτόχρονα, πως τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Ότι με λάθος αποφάσεις, όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Κάτι που στην Ελλάδα μάθαμε με δυσάρεστο τρόπο πριν από λίγα χρόνια.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα