Οικονόμου για τεθωρακισμένα: Ό,τι είναι να πάει Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί

Οικονόμου για τεθωρακισμένα: Ό,τι είναι να πάει Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου eurokinissi

Η αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία δεν αποδυναμώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την απόφαση να παραχωρήσει η χώρα μας στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου ΒΜΡ-1 υπερασπίζεται η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει ταυτόχρονη αντικατάσταση με γερμανικά οχήματα και πως δεν αποδυναμώνεται η εθνική άμυνα.

“Ό,τι είναι να πάει Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Επικαλέστηκε ως βάση της σχετικής συμφωνίας Μητσοτάκη – Σολτς, την απόφαση του ΚΥΣΕΑ μετά την πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με το Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένες με τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής και τους εταίρους και συμμάχους, προσθέτοντας: “Αυτό συνδυάζεται με μία πολιτική που δεν αποδυναμώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας”.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο,τιδήποτε δοθεί στην Ουκρανία θα είναι είτε υλικό που δεν χρησίμευε, είτε εάν το αξιοποιούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντικατασταθεί με νέο και πιο σύγχρονο. Υπογράμμισε δε ότι αυτό θα συμβεί και με τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα, ώστε να υπάρξει καμία επιχειρησιακή απώλεια στις Ένοπλες Δυνάμεις και για την άμυνα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται πάντως να ανταποκριθεί στην απαίτηση της αντιπολίτευσης να ενημερώσει ο ίδιος τα κόμματα για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τα ΒΜΡ-1, που είναι ανατολικογερμανικής προέλευσης αλλά σοβιετικής κατασκευής και η χώρα μας τα απέκτησε το 1994, θα φύγουν από την Ελλάδα για Ουκρανία. Και στη θέση τους θα έρθουν τα γερμανικά τύπου Marder, στο πλαίσιο ενός “Ringtausch”, όπως λένε οι Γερμανοί, όρος που κυριολεκτικά σημαίνει ανταλλαγή δαχτυλιδιών (γάμου) και στη γερμανική αργκό σημαίνει τη συναλλαγή με αντικείμενα μεταξύ περισσότερων των δύο ατόμων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα