Οικονόμου: Σωστά δεν βιαστήκαμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Οικονόμου: Σωστά δεν βιαστήκαμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία
Πολίτες στα Σκόπια κρατούν σημαίες της Βόρειας Μακεδονίας (Αρχείο) Alessandra Tarantino / ASSOCIATED PRESS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι ευτυχώς καθυστέρησε η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με το βλέμμα στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει ότι ορθώς καθυστέρησε η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι το VMRO έχει δώσει διορία μέχρι τις τρεις και μισή το μεσημέρι ώρα Ελλάδος προκειμένου ο Ζόραν Ζάεφ να υποβάλλει επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης του, διαφορετικά η αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής. Σημειωτέον δε ότι ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μιτσκόσκι δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία, αλλά θα σεβαστεί τις Πρέσπες, καθώς το κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς των Σκοπίων έχει κάνει ήδη… μισή κωλοτούμπα, διαμηνύοντας σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία, αλλά θα επιχειρήσει να την επαναδιαπραγματευτεί.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαξίμου δεν έχει τέτοια διάθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ειδικότερα στο briefing ότι: “Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών”.

Η κυβέρνηση πάντως υπερασπίζεται πλέον τη συμφωνία των Πρεσπών, αναμένοντας να δει που θα οδηγηθεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Mega o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στη Βόρεια Μακεδονία πως: “Οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις“, αλλά είχε αποφύγει να προσδιορίσει πότε θα έρθουν προς κύρωση τα περίφημα μνημόνια.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε βεβαίως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας στη “Βραδυνή” ότι: “Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν”. Και διαμήνυσε ότι: “Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες”.

Στο ερώτημα εάν με την αποδυνάμωση των πρωτεργατών της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία, θα βρει ευκαιρία η Άγκυρα να κερδίσει ζωτικό χώρο στη γειτονιά μας, ο κ. Δένδιας απάντησε με νόημα πως: “Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ε.Ε.”.

Κατηγόρησε μάλιστα -χωρίς να την κατονομάσει- την Τουρκία ότι έχει ως στόχο να απομακρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω φορέων που έχουν σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και άρα ότι στην ουσία προωθεί ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στην περιοχή.

Η Αθήνα εδώ και καιρό άλλωστε συνηγορεί στην ΕΕ για να προχωρήσει η διαδικασία διεύρυνσης ώστε οι χώρες της περιοχής να προσδεθούν στο ευρωπαϊκό άρμα, ενώ αντίθετα η Βουλγαρία πχ βάζει βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα