Οργή στο Μαξίμου: “Δειλός” ο Αποστολάκης, “διχαστικός” ο ΣΥΡΙΖΑ – Άκυρο το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Οργή στο Μαξίμου: “Δειλός” ο Αποστολάκης, “διχαστικός” ο ΣΥΡΙΖΑ – Άκυρο το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης InTime

Με τον Αποστολάκη επικοινώνησε ο Μητστοτάκης μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού. Σκληρή ανακοίνωση του Γ. Οικονόμου. Δεν συστήνεται τελικά νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Σαν βόμβα έπεσε στο Μαξίμου η δήλωση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ότι δεν αποδέχεται τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο ανασχηματισμός να εξελιχθεί σε παρωδία και να ακυρωθεί η μεγαλύτερη έκπληξη στη δομή της νεας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησε με τον κ.Αποστολάκη τηλεφωνικά και ακολούθησε συζήτηση σε έντονο ύφος, καθώς στο Μαξίμου θεώρησαν ότι με το χειρισμό του εξέθεσε την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου εξάλλου υποστηρίζει ότι ειχε ενημερωθεί νωρίτερα σήμερα για την απόφαση του πρωθυπουργού τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά, καθώς και ότι φυσικά ο κ. Αποστολάκης είχε αποδεχθεί τον ορισμό του στο νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος ο κ.Αποστολάκης σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τον… παγίδευσε η κυβέρνηση και ότι τον είχε διαβεβαιώσει πως υπήρχε συναίνεση. Το Μαξίμου όμως καρφώνει με τη σειρά του τον κ. Αποστολάκη, αναφέροντας ότι όχι μόνο του είχε τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός χθες και ο ναύαρχος είχε αποδεχθεί την πρόταση του, αλλά και ότι είχε απαντήσει στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ορκομωσία. Και ότι μόνο μετά την ανακοινωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούσε για αποστασία άλλαξε στάση ο κ. Αποστολάκης.

Μετά το φιάσκο όμως, τελικώς οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας συμπεριλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα παραμείνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άρα θα τις αναλάβει ο Τακης Θεοδωρικάκος. Συνεπώς η αναδόμηση ακυρώνεται.

Με ανακοινωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικόνομου αναφέρει:

“Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.”

Σκληρή στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της, κάνει λόγο για ανάληψη ευθύνης από τον πρωθυπουργό όχι μόνο για τις πυρκαγιές αλλά και για την οξύτατη ένταση, σημειώνοντας ότι “η ακύρωση του νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση επιβεβαίωση του πολιτικού τακτικισμού”.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν χαρακτηριστικά για τις κινήσεις του πρωθυπουργού ότι: “το μοναδικό που τον απασχόλησε μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκ στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση”.

Σημείωσαν ακόμα ότι ο ο κ. Μητσοτάκης, “επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας. Του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε.  

Λίγες μέρες πριν άλλωστε στη Βουλή είχε αυτή τη δυνατότητα. Αντί να ζητήσει τη συνδρομή κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς και για άλλη μία φορά την τυμβωρυχία. Ακολούθως προσπάθησε να παγιδεύσει τον κο Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής. Αλλά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κου Τσίπρα και της κας Γενηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κο Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι με τους χειρισμούς του ο κ. Μητσοτάκης “έκοψε και κάθε γέφυρα συνεννόησης που είχε την υποχρέωση τούτες τις κρίσιμες ώρες να χτίσει με τα πολιτικά κόμματα και πλέον αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης στην οποία με συνειδητή επιλογή οδηγεί τόσο τη ελληνική κοινωνία όσο και το πολιτικό σκηνικό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα