Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας, δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 273 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 84 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 65, το ΚΙΝ.ΑΛ. και η ΝΔ από 41, το ΚΚΕ με 27 και το ΜέΡΑ25 με 15.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 150 ερωτήσεις, 8 Επίκαιρες ερωτήσεις, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ, 107 Αναφορές και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 12.7.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανάγκη ενίσχυσης τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ

Η βουλευτίνα του κόμματος, Χαρά Καφαντάρη, καταθέτει ερώτημα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης καταρτισμένου προσωπικού της ΕΛΑΣ για θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως τονίζεται οι απασχολούμενοι στο κομμάτι αυτό απαιτείται να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, διότι η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες είναι ένα σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται εστίαση στο πρόβλημα από την πλευρά της Πολιτείας, και άρα της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου βέβαια ότι τον τελευταίο καιρό η εμπιστοσύνη των ίδιων των θυμάτων για αναζήτηση βοήθειας ή καταφυγίου προς τα Αστυνομικά Τμήματα έχει μειωθεί κατά πολύ. Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν το πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο την ενίσχυση και αναβάθμιση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διεξάγουν επιτυχώς το έργο τους, και το τί μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να στελεχωθεί η ΕΛΑΣ κατάλληλα. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Καταγγελία κατά της Ελλάδας για περιστατικό που συνιστά τέλεση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Η βουλευτίνα Σοφία Σακοράφα απευθύνεται Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφορικά με ένα γεγονός που ανέδειξε την απρεπή συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας κατά συγκεκριμένου πολίτη. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουνίου η κουρδικής καταγωγής συγγραφέας, Meral Simsek, ερχόμενη από την Τουρκία, τέθηκε υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές και αφού υπέστη ακατάλληλη και προσβλητική σωματική έρευνα, “επαναπροωθήθηκε” στην χώρα προέλευσης της. Τα προσωπικά της αντικείμενα (υπολογιστής, κινητό και ένα μεγάλο χρηματικό πόσο που είχε μαζί της) κατασχέθηκαν από τις Αρχές και όπως υποστηρίχθηκε πετάχτηκαν στον ποταμό Έβρο. Η συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εren Keskin, δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από την πλευρά της Ελλάδας και πως σαφώς το ζήτημα θα οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ζητείται από τα Υπουργεία και εν συνόλω την Κυβέρνηση να πάρει θέση για το συγκεκριμένο σοβαρότατο ζήτημα και να αιτιολογήσει την στάση των Αρχών απέναντι σε πολίτη και δη κάτοικο άλλης γειτονικής χώρας. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝ.ΑΛ.: Προβλήματα στις δηλώσεις μαθημάτων εξεταστικής φοιτητών, κατά την πανδημία 

Η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτουν ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την κατάσταση της εξεταστικής των Ελλήνων φοιτητριών/ων εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται, το ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων των μαθημάτων για κάθε εξάμηνο σπουδών στα ΑΕΙ μπορεί κυριολεκτικά να «πάει πίσω» όλη την ακαδημαϊκή πορεία και τον προγραμματισμό των νέων. Στην περίπτωση, μάλιστα, που κάποια/ος παραλείψει να δηλώσει μάθημα του εξαμήνου από δική του υπαιτιότητα ή από εμπλοκή του συστήματος, δεν της/του δίνεται το δικαίωμα να το μεταφέρει στην επόμενη εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιοι καλούνται να απαντήσουν στο εάν θα λάβουν μέτρα ώστε να υπάρξει συμπληρωματική δήλωση για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, έχοντας υπόψιν ότι με αυτόν τον τρόπο πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες θα έχουν έτσι ακόμη μία ευκαιρία να τελειώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους, ώστε να μην επιβαρύνεται ο ούτως ή άλλως επιβαρυμένος οικογενειακός τους προϋπολογισμός. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 13.7.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: «Μαγαζιά» τακτοποίησης γαλάζιων παιδιών η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ»;

Πολλοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υποβάλλουν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκα Κων/νο, σχετικά με την “κοινή τακτική” της τακτοποίησης “γαλάζιων παιδιών” με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και με τη δημιουργία Διευθύνσεων μόνο και μόνο για να προκύψει θέση Διευθυντικού στελέχους στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και αντίστοιχα σε όλες τις ενεργειακές εταιρείες και δίκτυα που συμμετέχει το Δημόσιο. Δεδομένου αφενός ότι η λειτουργία της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ έχει κοινωφελή χαρακτήρα και πρέπει να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας και όχι προς όφελος λίγων “γαλάζιων παιδιών” και αφετέρου ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία που αφορούν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών ανά θέση ευθύνης, η Κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις και να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να δικαιολογηθούν οι παραπάνω ενέργειες και πρακτικές. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝ.ΑΛ.: Υλοποίηση προγραμμάτων ασφάλειας _ εφοδιασμού στη σύμβαση εκσυγχρονισμού των Α/Φ F_16

Τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ απευθυνόμενοι στους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, Χρήστο Σταϊκούρα και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, καταθέτουν ερώτηση για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Πιο αναλυτικά, υποστηρίζεται ότι ενώ με τον ν. 4650/2019 (ΦΕΚ Α’ 207/17.12.2019), εγκρίθηκαν προγράμματα εκσυγχρονισμού – αναβάθμισης των Αεροσκαφών (Α/Φ) F-16, έχει ξεπεραστεί το χρονικό διάστημα των είκοσι (20) μηνών από την ψήφιση το συγκεκριμένου νόμου και δεν έχει έλθει στη ΒΟΥΛΗ προς έγκριση θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για προγράμματα SSI, αλλά ούτε υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των υπόψη προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι ερωτώνται εάν έχουν ανατεθεί προγράμματα ασφάλειας & εφοδιασμού χρηματοδοτούμενων από το κονδύλι των 48.000.000$ ΗΠΑ (κι αν ναι, σε ποιους φορείς και με ποιο κόστος;) καθώς και εάν υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις από το ύψος των υποχρεώσεων της εταιρείας LM για υλοποίηση προγραμμάτων ασφάλειας & εφοδιασμού και αν ναι ποιες ανάγκες προγραμματίζονται να καλυφθούν μέσω αυτών. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 14.7.2021

ΜέΡΑ25: Εκδικητικές απολύσεις εργαζόμενων στην Attica Bank

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωστή Χατζηδάκη ερωτά η βουλευτίνα Μαρία Απατζίδη, σχετικά με το ζήτημα της απόλυσης τραπεζικών υπαλλήλων της Attica Bank διότι δεν επέλεξαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιας -υποτίθεται- εξόδου. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της Τράπεζας, προέβη στην καταγγελία της σύμβασης εργαζόμενου και στην αναστολή της σύμβασης συναδέλφου του, την ίδια στιγμή μάλιστα, που τα καταστήματα στο σύνολό τους, εμφανίζουν τεράστια κέρδη στους ισολογισμούς τους. Συμπληρώνεται ότι η “βιομηχανία” εξαναγκασμών σε «εθελούσια» έξοδο που υπόκεινται οι υπάλληλοι σχεδόν όλων των Τραπεζών στη χώρα μας, ανήκουν στην πολυεπίπεδη εργαλειοποίηση της πανδημικής νόσου COVID-19, εκ μέρους των ανώτερων προσώπων του τραπεζικού κλάδου και συντελούν στην οικονομική και ηθική εξόντωση των εργαζόμενων. Σύμφωνα με αυτά, ο Υπουργός θα χρειαστεί να δώσει μία απάντηση για την παραπάνω ανεπίτρεπτη κατάσταση και να δηλώσει στο εάν θα προβεί σε λήψη μέτρων προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Απαξίωση και αδιαφορία έναντι των ΑμεΑ από ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα

Η Αικατερίνη Αλεξοπούλου απευθύνεται στους Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη (Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Κωστή Χατζηδάκη (Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) και Χρήστο Σταϊκούρα (Οικονομικών), σχετικά με την μετακίνηση εργαζομένων με αναπηρία σε τραπεζικά καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς που πρόκειται να κλείσουν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στο να βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί εν τέλει ανάμεσα στο να οδηγηθούν σε “εθελούσια έξοδο” ή να αλλάξουν εξαναγκαστικά εργασιακό αντικείμενο. Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη τακτική εξωθεί τα άτομα με αναπηρίες σε βέβαιη επαγγελματική και οικονομική εξουθένωσή τους στο πλαίσιο της “μετακορονοϊού εποχής”. Οι αρμόδιοι καλούνται να δώσουν απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη κατάσταση και για το πώς θα διαχειριστούν τον “δίχτυ προστασίας” που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται για αυτή την μερίδα ανθρώπων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 15.7.2021

ΜέΡΑ25: Άνιση μεταχείριση εκπαιδευτικών του κλάδου Βιολογίας ως προς την κάλυψη οργανικών κενών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Αγγελική Αδαμοπούλου απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης που έχει προκύψει μετά την κατανομή των διορισμών εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής. Πιο συγκεκριμένα, οι 5.500 θέσεις στη Δευτεροβάθμια κατανεμήθηκαν στις διάφορες ειδικότητές της, με αποτέλεσμα να καλυφθεί στο σύνολο σχεδόν των ειδικοτήτων το 90-100% των οργανικών κενών, όμως στην κατανομή ο κλάδος των βιολόγων δεν έτυχε όμοιας μεταχείρισης, αφού ως προς αυτούς καλύφθηκε μόλις το 53,8%. Εφόσον το μάθημα της Βιολογίας οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και από την στιγμή που  οι γνώσεις που μπορεί να παράσχει το μάθημα αυτό συντελούν στην ορθολογική κοινωνική αντιμετώπιση υγειονομικών και περιβαλλοντικών κρίσεων, η αρμόδια Υπουργός καλείται να απαντήσει τί προτίθεται να κάνει αναφορικά με την κάλυψη των θέσεων του συγκεκριμένου κλάδου. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝ.ΑΛ: Άμεση παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων και την θωράκιση της δημόσιας υγείας

Τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ καταθέτουν ερώτημα στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου καταπολέμησης της Covid-19. Πιο αναλυτικά, ένας στους τρεις ανθρώπους, που κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν μέσα σε 1-2 ημέρες. Ωστόσο, επειδή οι παρενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία τους και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και επειδή δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για ειδική άδεια για τις ως άνω περιπτώσεις και η απουσία του εργαζόμενου επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις χρήση της άδειας άνευ αποδοχών, οι Υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων εάν θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την δικαιολόγηση της απουσίας από την εργασία των εργαζομένων, την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 16.7.2021

ΚΚΕ: Να δοθεί άμεσα απάντηση για τα αίτια της καθυστέρησης στην απόδοση σύνταξης σε χιλιάδες δικαιούχους του Δημοσίου με παράλληλη ασφάλιση

Ο Χρήστος Κατσώτης και ο Αθανάσιος Παφίλης απευθύνονται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την καθυστέρηση των συντάξεων σε δικαιούχους του Δημοσίου. Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, από τον Μάιο του 2016 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν δοθεί συντάξεις στους χιλιάδες γιατρούς, μηχανικούς και κτηνιάτρους, παρά το ότι έχουν καταβάλει έγκαιρα τις νόμιμες εισφορές τους για να χρήζουν ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Τονίζεται πως οποιοδήποτε παράπονο τους προς τον ΕΦΚΑ, βρίσκει ως απάντηση πως η όποια καθυστέρηση είναι ζήτημα μηχανογράφησης. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται τί ακριβώς θα κάνει για να εξασφαλιστούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για πάνω από 4 χρόνια. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Μισθολογική προαγωγή Εθελοντών Μακράς Θητείας (“ΕΜΘ”) 

Ο βουλευτής Κων/νος Μπούμπας καταθέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλα Παναγιωτόπουλο, σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες για την παρατεταμένη καθυστέρηση της αντιστοίχισης διοικητικής και μισθολογικής εξέλιξης των προερχομένων από τον θεσμό «ΕΜΘ» στρατιωτικών. Παρά την ύπαρξη νόμων από το 2017 και το 2019 που ορίζουν τα απαραίτητα, δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα ουδεμία έμπρακτη εναρμόνιση διοικητικού βαθμού τους και μισθολογικής κατάστασής τους, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται οι ανωτέρω εργασιακά με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και να αμείβονται με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι μισθολογικές συνθήκες υπό τις οποίες υπηρετεί η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών επιδρούν δυσμενώς στο μηνιαίο βασικό μισθό και κατ’ επέκταση στο συνταξιοδοτικό περιβάλλον τους (σύνταξη, εφ’ άπαξ κλπ), δημιουργώντας, παράλληλα, υποχρεώσεις αναδρομικής καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών. Ο αρμόδιος Υπουργός θα κληθεί να απαντήσει στο εάν προτίθεται να λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ προς εναρμόνιση των Ν.4472/2017 και Ν.4609/2019.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα