Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών: Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

beautiful young woman near the window
beautiful young woman near the window GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με ανακοινώσεις τους υπογραμμίζουν τη σημασία της ημέρας για να ζουν οι γυναίκες χωρίς να υπομένουν τη βία και την κακοποίηση

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών η 25η Νοέμβρη και τόσο το κόμμα της συμπολίτευσης, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσαν να υπογραμμίσουν τη σημασία του ζητήματος και την αντιμετώπιση τέτοιων μορφών βίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς βία

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών δηλώνει:

Η Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι μια ιστορική στιγμή για τους αγώνες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος ενάντια στη βία κατά των γυναικών και το διαρκές αίτημα για την ψήφιση ενιαίου νόμου που θα καλύπτει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στην οικογένεια, στις προσωπικές σχέσεις, στους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς.

Είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα γιατί η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης εγγυάται την ισότιμη προστασία και το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των γυναικών (ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, εθνικότητας/εθνότητας, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, γλώσσας, πολιτισμικών χαρακτηριστικών, θρησκείας, νομικού καθεστώτος, κ.λπ.), σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, υποστήριξης και αποκατάστασης (πρόληψη, υγεία, κατοικία, κοινωνική και δικαστική βοήθεια, εκπαίδευση, απασχόληση, συμβουλευτική υποστήριξη και νομική βοήθεια).

Με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης γίνεται νόμος του κράτους η πρώτη διεθνής συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει την έμφυλη βία, την βία με βάση το φύλο. Δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την θέσπιση της συντονισμένης δράσης της πολιτείας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά των κοριτσιών.

Κερδίσαμε μια μάχη σε συμβολικό, αλλά και σε ουσιαστικό και νομοθετικό επίπεδο. Αποκτούμε ένα θεσμικό εργαλείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και για την προστασία και υποστήριξη των γυναικών και των κοριτσιών. Η χώρα αποκτά έναν νόμο που θα συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην πρόληψη της έμφυλης βίας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εργασία, στην πολιτική.

Τώρα ανοίγεται μπροστά μας το πεδίο της εφαρμογής.

Τώρα ανοίγεται μπροστά μας η ανάγκη για κοινωνική αλλαγή, για εξάλειψη της σεξιστικής κουλτούρας, για να έρθουν στο φως αθέατες όψεις του σεξισμού της καθημερινότητας, αλλά και για να εξαλειφθούν οι εμπεδωμένες σεξιστικές συμπεριφορές και στάσεις στο δημόσιο χώρο. Συμπεριφορές και στάσεις που αναπαράγουν την έμφυλη βία, τις έμφυλες ανισότητες και την υποτίμηση της αξιοπρέπειας των γυναικών.

ΝΔ: Η οικογένεια και το σχολείο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε βίντεο ενημέρωσης με τίτλο: «Έχεις παιδιά; Μην τα καταδικάζεις», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη βία κατά των γυναικών. Ένα θέμα που αφορά  όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες.

Η οικογένεια και το σχολείο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην έμφυλη κοινωνικοποίηση των νέων. Διαμορφώνουν τη στάση τους απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους, καθώς και τις αξίες και τις προσδοκίες τους για τις συντροφικές τους σχέσεις. Από τη νηπιακή ηλικία είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους οδηγήσουν σε υγιείς δεσμούς, βασισμένους στην ισότητα και τον αλληλοσεβασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: 8 στις 10 καταγγελίες έχουν ως δράστη τον σύζυγο

Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη γυναικεία αυτοάμυνα

SHARE:

24Media Network