Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος Eurokinissi

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε με μία φράση όλο νόημα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, περί αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών του Αιγαίου.

Με μια φράση ο ΥΕΘΑ τα είπε όλα για το “αίτημα” Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για τις δηλώσεις Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: “Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται”.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν περαιτέρω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε μία ακόμα πρόκλησή του για την Ελλάδα ζήτησε την αποστρατιωτικοκοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα, μίλησε για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Ελλάδας, που διατηρεί- όπως είπε- στρατεύματα σε 16 νησιά.

“Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως αποστρατιωτικοποιημένο από τις διεθνείς συνθήκες. Αναμένουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης υπάρχει το παράδοξο με τα 6 και τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει ούτε στον κόσμο ούτε στην ιστορία”, ανάφερε ο Ακάρ.

ΥΠΕΞ: Υποκριτικό να μιλάει η Τουρκία για διεθνές Δίκαιο

Στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών στο Αιγαίο, απαντά σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ, κατηγορεί την Τουρκία για υποκρισία και λεονταρισμούς και σημειώνει ότι δεν γίνεται μια χώρα που απειλεί με πόλεμο και παραβιάζει για παράδειγμα το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Σημειώνει ακόμα με νόημα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αναγκάζει τους γείτονές της να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

“Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα